За мен е чест, никога не съм си и представяла,

...
За мен е чест, никога не съм си и представяла,
Коментари Харесай

Оперната прима Соня Йончева стана Почетен гражданин на Пловдив

" За мен е чест, в никакъв случай не съм си и представяла, че ще получа такова самопризнание от родния си град. Посвещавам тази премия на фамилията си ", това съобщи примата Соня Йончева минути откакто кметът на Пловдив Здравко Димитров удостои световноизвестната пловдивчанка със званието " Почетен жител на град Пловдив ".

Отличието и се присъжда за изключителния принос в региона на оперното изкуство и публичния живот, многочислените заслуги за развиването и популяризирането на културата и одобряването на националния и интернационалния авторитет на родния й Пловдив, написа plovdivtime.bg.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров и ръководителят на Общински съвет-Пловдив Александър Държиков пожелаха още триумфи и персонално благополучие на Йончева.

Соня показа с присъстващите, че е посветила целия си живот в основаването на мостове - да сплотява посредством изкуството.

" А Пловдив постоянно е бил единен град и като просвета, и като обичай. Затова аз се веселя на признанието и ще продължа да сплотявам хората посредством музиката ", уточни Йончева.

Тя разгласи, че възнамерява след пандемията да инициира поредност интензивности в Пловдив, да докара свои сътрудници за взаимни планове.

" За страдание няма по какъв начин да доведа Пласидо Доминго в този момент, защото идва директно преди подготовките ни, само че единствено да сме здрави - желая да пеем с него на Античния спектакъл в Пловдив ", сподели Соня Йончева.

След седмица - на 31 август световноизвестната изпълнителка ще излезе на сцена пред катедралния храм " Свети Александър Невски " в София, дружно с краля на операта Пласидо Доминго.

" За мен като българка е особена чест да пея пред един от знаците на нашата столица - катедралата " Свети Александър Невски ". Вълнението да направя това точно с Пласидо е извънредно и му благодаря за признатата покана. Във времената, в които живеем, бих желала този концерт да даде един нов подтик в българския културен живот ", сподели Йончева.



Пласидо Доминго, който през януари означи своя 80-годишен празник, показа, че е щастлив, че ще се върне още веднъж в България, няколко години след концерта му в зала " Арена Армеец ", когато подвигна на крайници публиката, изпълнявайки на български език песента " Моя страна, моя България " от репертоара на Емил Димитров.

Соня Йончева е световноизвестна звезда, фаворитка на оперната рецензия, дебютирала с голям триумф във всички водещи оперни зали в света, където към този момент има планувани участия за години напред.

Звездната ѝ кариера е като Андерсенова приказка. Родена през 1981 година в Пловдив, професионалният път на Соня потегля от Музикалното учебно заведение там. " Майка ми е доста мощна жена, майка-лъвица - споделя Соня Йончева. - Още като ме родила, решила, че съм предопределена за сцената. " От 6-годишна Соня учи пиано и пее в хор " Детска китка ". " Винаги сме се чудили на майка ни - по какъв начин купува пиано, с цел да можем да свирим с брат ми, а по това време у дома нямахме какво да ядем. " Братът на Соня, Марин, също е оперен артист. Той е първият победител в риалити шоуто Star Academy. " Водеше ме по хорове, в театъра, да танцувам, да пиша лирика. Като тийнейджърка ме изпрати на кастинг за модели. А аз желаех да бъда художничка, ходех в специфична школа и имах гений. Можеше да излезе нещо от мен ".



Един ден Соня слушала песен на Моцарт по малкия екран и пробвала да я изпее. " Мама ме чу и сподели: " Ти ще станеш оперна звезда. Мисля, че имаш гений ". Записа ме на уроци по пеене. Не се увлякох незабавно. Трябваше да се убедя, че съм добра. Исках да обичам работата си. И когато се убедих, че ме бива, тогава се влюбих. "

Продължава образованието си в Женевската музикална консерватория. Участва и в академията на Уилям Кристи (световен бароков диригент и музиколог) за млади барокови артисти, Le Jardin des Voix. Първите ѝ задължения след образованието в Женева - промоции, концерти, майсторски класове - идват от Франция. През 2010 година е удостоена със специфичната премия Cultur Arte на най-известния международен оперен конкурс " Опералия ", проведен и дирижиран от Пласидо Доминго в миланския спектакъл " Ла канара ".

В началото Доминго никак не бил удивен от репертоара, с който се явила на състезанието за млади оперни артисти " Опералия ". Но брачната половинка му Марта и други членове на комисията, които познавали Йончева отпреди, го предиздвикали да се заслуша в гласа ѝ. Впечатлен, фамозният тенор я кани да пее на концерта за 70-ия му рожден ден. Двамата вземат участие в грандиозния театър в Ковънт Гардън за откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година Впоследствие синът му ѝ става сътрудник.

Соня издава албума Paris, mon amour. Вторият ѝ албум " Хендел " с арии от опери, трансформирали се във вокален канон, е номиниран за 2016 International Opera Award в раздела " Най-добър албум с оперен рецитал ". Последният ѝ албум Rebirth ( " Прераждане " ) излезе през март.

В последната година на студентството си среща бъдещия си брачен партньор - диригента Доминго Хиндоян. Тогава пътищата им се разделят, само че поддържат контакт във Facebook и 4 години по-късно се срещат още веднъж в Берлин. Днес те са щастливи дружно, живеят в Швейцария и имат две деца - София и Матео.

В любовни подиуми със Стинг

Соня Йончева взе участие и в академията на Уилям Кристи (световен бароков диригент и музиколог) за млади барокови артисти, Le Jardin des Voix. Първите ѝ задължения след образованието в Женева - промоции, концерти, майсторски класове - идват от Франция. Но измежду тях е и мюзикъл на Стинг, където би трябвало да изиграе любовна сцена с рокзвездата. “Бях доста обезпокоена - спомня си през смях певицата, - само че той ме предразположи и беше доста вежлив. Станахме другари, срещнах се със брачната половинка му Труди, синът му също беше в продукцията.”

Снимки: Теменуга Йончева, Фейсбук
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР