За малко да превърнат обсъждането в разширено заседание на ОбС

...
За малко да превърнат обсъждането в разширено заседание на ОбС
Коментари Харесай

Какво поискаха гражданите на Бургас на общественото обсъждане на бюджета

За малко да трансфорат разискването в разширено съвещание на Общински съвет

Проектобюджетът на Община Бургас за 2024 година бе разискван в заседателната зала на Дома на Нефтохимика. Макрорамката, която е рекордна за Бургас – от 505 млн.лева бе показана от петима от зам.-кметове – Станимир Апостолов (бюджет и финанси), Чанка Коралска (строителство, вложения и районно развитие), Михаил Ненов (образование и здравеопазване), Диана Саватева (култура и вероизповедания) и Манол Тодоров (спорт и туризъм).

Както Флагман.бг писа философията на бюджета е обвързвана с демографията, възстановяване на градската среда и опциите за бизнеса. ()

В залата имаше и значително настоящи общински съветници или претенденти за такива от вота през октомври. Още при започване на полемиката парламентаристите от Политическа партия „ Възраждане “ Мариян Иванов и Александър Койчев изстреляха серия от въпроси към администрацията.

Други техни сътрудници също чакаха на стендбай, а трети си носеха тефтерче, с цел да запишат мненията на жителите.

В един миг дебатът бе на път да се трансформира в нещо като разширено съвещание на Общинския съвет. Намесата на Георги Маринчев от ГЕРБ въпреки всичко върна микрофона назад при жителите.

„ Колеги, апелирам ви да оставим хората, които са пристигнали тук да си зададат въпросите. Ние имаме опция да питаме администрацията в 18 непрекъснати комисии, идва и съвещание на Общинския съвет. Нека да оставим в този момент опция на жителите “, обърна се Маринчев към сътрудниците си в залата, които към този момент напираха за изява.
 Председателят на Общински съвет Михаил Хаджиянев взе участие в полемиката. Бюджетът ще се разисква в Общински съвет на 14-ти февруари
От бургазлии бяха отправени питания за възстановяване на осветлението на паркингите, обслужващи блоковете 23,24,25 а и 71 и 72 в ж.к. “Зорница “. Зам.-кметът Чанка Коралска посочи, че сега администрацията приготвя план за кандидатстване пред Министерството на енергетиката и е направено проучване, механически и капиталови планове, освен за ж.к. “Зорница “, само че и за ж.к. “Славейков “, ж.к. “Лазур “, ж.к. “Братя Миладинови “, ж.к. “Възраждане “ и ЦГЧ.

Друго забавно запитване бе отправено от Станимир Златков, който алармира че ул. “Велико Търново “ в ж.к. “Лазур “ е с компрометирана ВиК мрежа, а мръсната канализация и дъждовни води постоянно се просмуквали в мазетата на хората. Той сподели и писмо от ВиК Бургас, с което се твърди, че тази година ще се възобнови подземната инфраструктура и попита дали Общината ще асфалтира и облагороди след това правата.

„ За страдание най-малко ние не сме видели тази улица да е част от програмата на ВиК за тази година. Гарантирам ви, че в случай че това се случи, незабавно ще реагираме и отделим запас, с цел да я приведем в добър тип “, сподели от своя страна Чанка Коралска и даде за образец ул. “Ивайло “, която от четири години била в финансовата стратегия на ВиК, само че по този начин и не идвало ред за ремонта й. Очаквало се едвам в този момент сдружението да влезе с багери и да подмени мрежата.
 Основните питания бяха ориентирани към зам.-кметът по строителството Чанка Коралска
Жител на кв. “Долно Езерово “ настоя неотложно да се построи кръгово кръстовище на входа на квартала, защото правата там е проблематична. Стават и значително произшествия, а някои от тях са с съдбовен край. Една от аргументите са камионите на „ Севан “, които не съблюдават разпоредбите за придвижване по пътищата и основават предпоставки за ПТП. По тази тематика Чанка Коралска обясни, че се чака мнението на АПИ, защото те са притежатели на пътя. Община Бургас в миг обновява сектора от бул. “Одрин “ – от кръговото на Трапезица до пътния възел в региона на Кроношпан, само че другата част от пътя е държавна и се търси финансиране. Направени са действия пред АПИ, резултат обаче към този момент няма, посочи тя.

Повдигната бе и тематиката с проблематичната пътна инфраструктура в региона на кв. “Победа “, където има неизяснени връзки сред притежателите на парцелите и притежателят на пътя, само че там текат правосъдни разногласия и още няма влезнало в действие решение, което да разреши отчуждаване и пробутване на път.

Общественикът Йордан Иванов попита зам.-кметът по обучение Михаил Ненов за това дали групите в детските градини записаните деца са над допустимите бройки и за какво за авиомузея са заложени 500 хил.лева. От отговора на Ненов стана ясно, няма детски градини с увеличени групи, а увеличеният бюджет на авиомузея се дължал на обстоятелството, че към него е бил прикован и центъра „ ПланетУМ “ на Морска гара, вижте още тук:



Гражданин на кв. “Сарафово “ уточни и няколко хрумвания за квартала, които не са наранени в рамката на проектобюджета, вижте още тук:



 
 Главният специалист за кв. " Сарафово " Борислав Томов получи похвали за работата си от граждани   Двама от дейните жители, взели участие в полемиката. Един от тях настоя за ремонт на ул. " Велико Търново ", а другият - за кръгово на входа на кв. " Долно Езерово "
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР