За краткото си съществуване от средата на 2021 г. сайтът

...
За краткото си съществуване от средата на 2021 г. сайтът
Коментари Харесай

Благослав Михайлов, който застана на Стража на демокрацията

За късото си битие от средата на 2021 година уеб сайтът реализира два огромни триумфа за гражданското общество в България. Първият е, че от напълно скоро гласоподавателите могат без старания да намерят на кого от техните народни представители принадлежи всяка дума, казана от парламентарната естрада. Другият триумф е, че единствено за няколко месеца битие уеб сайтът съумя да прокара корекция в Правилника за активността на Народното събрание, от която към този момент се употребяват всички медии в България.

Strazha.bg e план на група младежи, с който те методично и фактологично систематизират институционална информация и данни. На интернет страницата може да бъде открито всичко за Народното събрание и народните представители в България. От стенограми на дебатите в пленарна зала, до всякаква информация за депутатите, която е налична на уеб страницата на Народното събрание.

Създателят на уеб страницата Благослав Михайлов систематизира всичко институционално известно за народните представители, а функционалността за търсене на изявления на даден народен представител по име, прави следенето на активността на политиците бързо и комфортно.
До момента в България не е имало обществено налична и безвъзмездна база данни, в която жителите да търсят изявления на народни представители по име.
До момента в България не е имало обществено налична и безвъзмездна база данни, в която жителите да търсят изявления на народни представители по име. За да ревизира какво тъкмо е споделил някой народен представител, търсещият в уеб страницата на Народното събрание би трябвало да знае датата, на която е воден дебатът, а с цел да доближи до несъмнено изявление, би трябвало да премине през всички процедури и реплики. Подобна класификация е затруднявала в търсенето даже самия Благослав, който се показва като “компютърният човек ” на strazha.bg.

Пред Свободна Европа той споделя, че съгласно него и момчетата, които му оказват помощ, персоналната отговорност на народните представители е основна за действието на една народна власт. “За да бъде в действителност той/тя представител на народа, би трябвало народът да може бързо и елементарно да види какво този представител прави или приказва от негово име ”, изяснява Михайлов. Това обаче не се случва на уеб страницата на Народното събрание. По тази причина се ражда и концепцията за “Стража ”.

На въпрос какво стимулира група младежи да се занимават таман с това, Благослав споделя: “същото, което е стимулирало и поколенията преди нас – желанието да прекарат животите, които им предстоят в една по-добра и по-демократична България ”.
“Демокрацията значи политиците да имат персонална връзка със своите гласоподаватели и да носят персонална отговорност. Това е, което желаеме да променим ”
По думите му демокрацията е просвета, метод на мислене, осведоменост и ангажираност. “Демокрацията значи политиците да имат персонална връзка със своите гласоподаватели и да носят персонална отговорност. Това е, което желаеме да променим ”, споделя Михайлов.

Според него точно 2021-ва година се оказва точният миг да се появи сходен план, "защото тази турбулентност [с няколко избора] накара доста от нас да се замислим за бъдещето на българската народна власт ”.

Веднага след основаването на strazha.bg младежите откриват, че в страницата на Народното събрание се разгласява информация за диспути и гласувания, само че доста по-късно. Това постанова жителите да чакат дълго, с цел да имат достъп до дадена информация. Ето за какво екипът на “Стража ” стартира да упорства всички данни да стават обществени в период от 24 часа. Така се стига и до корекция в Правилника за активността на Народното събрание, който е с сан на закон.

“Поправката "Стража " беше подбудена от една чисто прагматична потребност, да разполагаме с данните от едно съвещание до 24 часа откакто завърши, вместо след 7 дни, с цел да могат жителите да видят техните представители по какъв начин са дали своят вот по даден въпрос още на идващия ден ”, споделя Благослав.
Журналистите до момента можеха да изискат единствено разпечатка на гласуванията в Народното събрание. Нищо друго не беше налично с дни.
Всъщност, поправката подкрепя работата на всички публицисти и медии, които до момента можеха да изискат единствено разпечатка на гласуванията в Народното събрание, в деня, в който са се провели. Нищо от останалата информация не беше налично с дни. След застъпническата работа на "Стража " информацията за гласувания и диспути се разгласява в период от 24 часа.

По думите на Благослав, когато “започвахме Стража в средата на 2021-ва, на нас ни изглеждаше като нещо непостижимо да убедим Народното събрание да промени какъвто и да е закон. Но при започване на 47-ия парламент ни се появи опция, тъй като Народното събрание изготвяше нов устав ”.

Благослав споделя по какъв начин екипът на уеб страницата се е свързал с съвсем всеки народен представител, който са съумели да намерят. “Накрая се получи. Никой не го очакваше. Бяхме доста радостни ”, споделя той.

Благослав Михайлов е създателят на Strazha.bg. Освен, че се въодушевява от сходен план в Германия, той напълно програмира интернет страницата. С всичко останало, което по никакъв начин не е малко, както изяснява той, му оказват помощ Фридрих Крепиев, Антон Герасимов, Здравко Черкезов и Стоян Трошанов.

Михайлов е роден 1996 година в София, приключил е компетентност Изкуствен разсъдък в Шефилдския университет във Англия. През предходната година се занимава с разработка на компютърни игри, само че сега се е посветил напълно на плана “Стража ”. Засега той обгръща единствено Народното събрание, само че упоритостите на младежите са да развият още сходни страници.

Strazha.bg се устоя от дарения. Благослав обаче акцентира, че той и сътрудниците му упорстват и ще останат самостоятелни от всевъзможни политически обединения.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР