За корупцията в държавата, общините и медиите, която се насажда

...
За корупцията в държавата, общините и медиите, която се насажда
Коментари Харесай

Елена Йончева пред ”Фрог”: Управлението на ГЕРБ генерира корупция

За корупцията в страната, общините и медиите, която се насажда на управническо равнище, за Несвободата в медиите, за страха - пред ”Фрог нюз ” приказва топжурналистът Елена Йончева, която в този момент е народен представител от Българска социалистическа партия и представител на левицата. - Г-жо Йончева, не стихват свадите сред вас и ексминистъра на енергетиката, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Защо той ви контраатакува с изказвания, които в избрани моменти даже минават границата на положителното кавалерско държание?

- Без да наскърбявам и упреквам, аз, ние от Българска социалистическа партия, единствено задаваме въпроси, оповестяваме обстоятелства и се надяваме специалистите, способените органи, публицистите да заемат с точно следствие. Поведението на господин Добрев приказва за неговата същина и аз не имам намерение да го разясня. Според мен, това е много обикновен метод, който цели да отвлече вниманието от обстоятелствата и въпросите, които ние изнесохме. В този смисъл, ето още няколко нови въпроса към господин Добрев, които за първи път оповестявам пред вас и ви отпущам скица:

Фирмата на Добрев: " Иконус – Икономически съвещания и услуги “ ЕООД на 06.07.2007 година Взема заем 250 000 евро от офшорката „ ИКОНС КОНСУЛТИНГ “ LTD СЕЙШЕЛСКИ ОСТРОВИ. Добрев трансферира ръководството на компанията на 21.07.2009 година На майка си дружно със заема от офшорката. По-късно, когато став зам.-министър на 07.06.2011г. Той трансферира собствеността, само че заемът си стои до 2014 година Има качени заявления в комерсиалния указател, че заемът не е погасен. Колкото до родителите му – Фирма " ВИЗЬОР " - ООД тегли заем от " Форуком и компания " - ООД на 11.06.2012 година 400 000лева при 8% годишна рента. По-късно на 13.082012 година Пак тегли от същата компания 100 000 лева при същата рента – останалите заеми до 1 870 000 лева. И в двете компании зетят е акционер с по 30% акции и изпълнителен шеф. Фирма „ Форуком “ АД се финансира от офшорките „ TERES CONSULTING LTD “. Със 70 000 евро „ Камеа Бизнес “ SA С 2,5 млн. евро, „ Форуком и компания “ООД, както и всички компании в пирамидата се финансират от „ Форуком “АД!

Ние сме наясно, че потреблението на заеми от офорки не е нелегално, само че желаеме да се ревизира собственността им. Също по този начин какъв е произходът на парите и какво е обезпечението по тези заеми? Защото имаме подозрения, че тези пари са изнесени за укриване на налози и след това се връщат като законни заеми - „ бели “ пари. А заемът от офшорна компания не е дължим след петата година. Нека специалистите – икономисти и адвокати да кажат своето мнение за всичко това, аз съм публицист, само че тази скица ми се коства прелюбопитна и по тази причина задаваме въпроси.

- С тези нови обстоятелства, които изнасяте, вие продължавате ли борбата против Добрев?

- Никой не води борба против господин Добрев, а против порочния модел на работа. Даляндобревците са десетки в страната. Смятам, че с изнасянето на сходни обстоятелства ние оказваме помощ за ликвидиране на имиджа на нашата страна. Убедена съм, че европартньорите ни няма да ни търпят дълго такива, каквито сме сега.

- Затова ли си избрахте тематиката на вота – корупцията? ГЕРБ споделя, че корупция имало на всички места, само че би трябвало ли да се помиряваме с нея?

- Различното при нас от „ на всички места “ е, че сега самата страна генерира корупция, прави го властта, ръководството. Във всяка българска община има по един феодал, който раздава публични поръчки на свои хора, заплашва и дерибейства, а на работа назначава единствено свои хора и родственици. Хората към този момент не имат вяра, че е допустимо да има честно възлагане на търгове, не имат вяра, че честността е добродетел в публичен проект. Това е доста обезпокоително.

- И извън ни подлагат на критика, само че какво би трябвало да се случи, че да се промени средата, която явно подхранва този циничен модел?

- В формален отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати се споделя, изтъквам: „ Служители на всички клонове в държавното управление са забъркани в корупционни кавги безнаказано. Корупционните практики включват подкупи, спор на ползи, комплицирани схеми за заграбване, нарушени поръчки, търговия с въздействие. Българското държавно управление не ползва закона дейно “. Нека министър председателят да каже по кое време са разледвани компании за заграбване, кои са тези сдружения? Правителството ни твърди, че става дума за „ чувство за корупция “. За какво приказват тези хора, те поети ли са, какво е това „ чувство за корупция “?

- А не усещат ли маразма и нескритата ненавист на обезверените хора, както и емиграцията?

- Големият проблем е, че беше отстранено конкурсното начало, няма конкуренция. Например във Велико Търново каква конкуренция е имал убитият предприемач Петър Христов, разгласен за „ сивия кардинал “ на старопрестолния град, оповестиха медии като бтв да речем. Човек, билзо до ГЕРБ, който от 2012 година бил усвоявал публичните поръчки в региона. За разплитането на това ликвидиране би трябвало да се наблюдава пътят на парите, ползите, които стоят зад този демонстративен разстрел. Корупцията у нас е не просто раздаването на рушвети, а това, че към този момент е подобен методът на ръководство на страната ни. Познавам доста честни предприемачи, които изнасят своя бизнес на открито и споделят: „ Тук ни рекетират на всяка крачка, не се търпи към този момент “. Всеки сполучлив бизнес у нас бива рекетиран, връщаме се в мутренските времена.

- Вие в Българска социалистическа партия разсърдихте ли се на Движение за права и свободи, че ви обърнаха тил за внасянето на вота?

- Ще забележим по какъв начин ще гласоподават, само че се разминаваме в главните си претекстове за вота – те считат, че патриотите са огромният проблем на страната, а ние, че това е методът на ръководството й.

- Вицепремиерът Валери Симеонов се закани да ви съди поради разкритията ви за границата, това тормози ли ви?

- В България, когато някой покаже корупционна процедура, опита се да повдигне завесата, незабавно го плашат със съд Това направи освен господин Симеонов, а и доктор Петър Москов.

- Вие по какъв начин си обяснявате обстоятелството, че откогато сте народен представител изнесохте на ярко толкоз скандални обстоятелства, колкото публицистите през годините очевидно не са посмели?

- Как да си разбираем, че съгласно проучване на „ Репортери без граници “ България през 2006 година е на 34-то място по независимост на медиите, което си поделя дружно с Франция. Днес сме на последно място. Корупцията задуши медиите. „ Кумгейт “ в Хасково и в други градове не бяха изнесени от локалните публицисти, от корепондентите, макар че тези неща се знаят в дребните градове, хората ги приказват, само че медиите не смеят да пишат за тях. Говорим за доста честни и способни сътрудници. Но за жалост, както националните, по този начин и районните медии са подвластни финансово както от бизнеса по места, по този начин и от органите за ръководство. Свободата на медиите е подвластна от корупцията, от търговията с публичния запас.

- След всички скандални разкрития, от време на време не изпитвате ли чисто човешки боязън?

- В последните 20 години съм общувала с доста бандити и постоянно съм намирала метод да оцелея.

Интервю на Аделина Делийска
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР