За компенсации на всички клиенти да се прилагат отстъпки от

...
За компенсации на всички клиенти да се прилагат отстъпки от
Коментари Харесай

Отстъпки от сметките за ток на всички клиенти, но при определени условия

За обезщетения на всички клиенти да се ползват отстъпки от сметката, съгласно доходното им положение, за главно жилище единствено за несъмнено съответно количество сила в отоплителен или охладителна сезон и друго количество в временен сезон. Най-добре е схемите за подкрепяне да се създават от специфичен, умишлен за тази цел, способен орган със обществени функционалности.

Това оферират от КНСБ при установяване на енергийно бедните консуматори у нас, излиза наяве от мнение на синдиката по препоръчаните промени в  Закона за енергетиката.

Според синдиката следва да се посочат два сериозни въпроса, които не се вземат решение с оферти проектозакон:

– Промените допускат премахването на контролираните цени за битовите консуматори до 31.12.2025 година или по-рано. Този метод е извънредно отрицателен и ще сътвори тежки обществени проблеми както заради невъзможността на битовите консуматори да се приспособяват към новите условия, по този начин и заради самата организация на равномерен преход, която би трябвало да се случи в границите на две години.

– ЗИД на ЗЕ вкарва нови по-тежки условия за работа на въглищните централи, като не планува благоприятни условия за търсене на дерогации или работа при изискванията на стратегически запаси. При този метод въглищните централи ще преустановят работа даже преди 2030 година

От синдиката упорстват за промени при установяване на енергийно бедните семейства, които включват:

– Да се направи връзка сред енергийна беднотия и накърнимост, с цел да се извърши условието на Директивата за вътрешните пазари на електрическа енергия, като енергийно бедните семейства са клиенти, страна от договорката с доставчика на сила.

– Да се регламентира кой фонд и по какъв начин, с сила закупена от кое място (дали на свободен пазар или от локален източник с ниска цена – да вземем за пример АЕЦ Козлодуй), ще компенсира съответно енергийно бедните семейства.

– За обезщетения на всички клиенти да се ползват отстъпки от сметката съгласно доходното им положение за главно жилище единствено за несъмнено съответно количество сила в отоплителен или охладителна сезон и друго количество в временен сезон. Най-добре е схемите за подкрепяне да се създават от специфичен, умишлен за тази цел, способен орган със обществени функционалности.

– Да се направи връзка със общественото законодателство в преходни и заключителни разпореждания, като се разреши енергийно бедните семейства и уязвими клиенти да бъдат обект на специфични схеми за компенсиране при свободен пазар.

– Разработване на Стратегия или Програма за понижаване на енергийна беднотия в България.

Отпадане на функционалността " Обществен снабдител “

Досега функционалността " Обществен снабдител “ се изпълняваше от НЕК ЕАД и беше ресурсно обезпечена от съществуването на дълготрайни контракти за изкупуване на електрическа сила, работата на лични Водноелектрическа централа и производителите с най-ниски цени на пазара. Този механизъм осигуряваше ниски цени за потребителите на ниско напрежение, само че докара до генериране на високи отговорности на НЕК ЕАД заради така наречен " регулаторен недостиг “. Предложението за отпадане на тази функционалност от НЕК ЕАД ще докара до възстановяване на финансовото положение на компанията, само че слага въпроса за гарантирането на налични цени за семействата у нас.

 

От проектозакона не излиза наяве по кое време тъкмо НЕК ЕАД губи функционалността на публичен доставчик и тя се трансферира към крайните доставчици. Препоръчително е да се фиксира целеви период, който да е до 01.07.2024 година, т.е. да съвпадне с ценовия интервал, се показва в мнението.

Според ЗИД на ЗЕ битовите консуматори към този момент се ангажират със подписване на контракт за доставка на електрическа сила, като са разширени условията в Раздел VI " Мерки за отбрана на потребителите на енергийни услуги “. Тук е наложително да се плануват ограничения за осведомителна акция, както и увеличение на ресурсите на КЕВР за надзор при недоволства от крайни битови консуматори.

 

Показателна е смяната в член 94а, при което снабдяването с електрическа сила от крайния доставчик на обекти на битови крайни клиент към този момент не е услуга от публичен интерес. Така от определението за услуга от публичен интерес е отпаднало контролирани цени и се заменя със съпоставими, транспарантни и недискриминационни цени, както към този момент се дефинира " универсална услуга “ за доставка на електрическа сила.

 

Крайният доставчик обезпечава на битовите крайни клиенти прилагане на универсална услуга, когато тези клиенти не се доставят от различен снабдител, т.е. когато не са създали избор на търговец. Може да се допусна, че това ще е най-честият случай за огромна част от битовите консуматори. Във връзка с това плануваните текстове в ЗИД на ЗЕ § 13 са незадоволителни във връзка с отговорностите на енергийните предприятия, предоставящи универсална услуга, съответно за даване на информация на всички консуматори, както и за ясно установяване на изискванията за прекратяване снабдяването с електрическа сила за всички консуматори. Специално внимание следва да се отдели при преустановяване на контракти и прекосяване към различен снабдител, считат от синдиката.

Със ЗИД на ЗЕ се вкарва изискване за обезщетения и " доставка на електрическа сила по контролирани цени под себестойност “ и съответно доходи във Фонд Съд на Европейския съюз за покриване на тези разноски. Съгласно член 31, т. 14 контролираните цени могат да бъдат под себестойност, само че при избрани условия. Тези условия са обвързани напълно със европейски начинания като деяние на Регламент (ЕС) 2022/1854 или с " оповестена от Европейската комисия рецесия на цените на електрическа сила “. Европейската комисия неотдавна разгласи, че към този момент няма условия за използването на Регламент (ЕС) 2022/1854, тъй че неговото изтъкване не е продуктивно. Също по този начин не е продуктивно чакането Европейската комисия да разгласи рецесия, с цел да се подхващат национални ограничения. Националният закон следва да предизвиква търсенето на национално решение при рецесии, като изисква министъра на енергетиката за изготвя и пази претенции за дерогация, още преди Европейска комисия да е оценила избрана обстановка като рецесия.

 

Следва да се означи, че условието на § 23 крайните доставчици и търговците на електрическа сила подписват съглашения за закупуване на електрическа сила от нискоемисионни източници за 60% от количествата електрическа сила, нужна за покупко-продажбите с битовите клиенти, не постоянно значи най-ниска цена. В тази връзка е наложително да се сложи условие за даване на информация преди подписване на контракта за прогнозните цени за обособените групи производители в енергийния микс на съответния снабдител, написа още в мнението, написа pariteni.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР