За картофите от десетилетия се говори, че са нездравословни и

...
За картофите от десетилетия се говори, че са нездравословни и
Коментари Харесай

Картофите намаляват риска от инфаркт и деменция

За картофите от десетилетия се приказва, че са нездравословни и даже здравните управляващи предлагат да ги ограничаваме в менюто си.

Британски учени обаче оповестиха, че са доста потребни и понижават риска от инфаркт и деменция, заяви в. "Дейли мейл ".

"Картофите са отличен източник на доста витамини, макро- и микроминерали, за които доста хора харчат пари, с цел да си купуват хранителни добавки. Те съдържат също каротиноиди и полифеноли, както и много фибри " - сподели проф. Дерек Стюарт от шотландския институт "Джеймс Хътън ".

Учените изложиха изгодите от картофите и доказателствата за тях в отчет от 60 страници, в който проучиха и предходни писания по тематиката. Те приканиха скромният артикул да бъде преоценен поради "ясните изгоди за здравето ". Специалистите настояват, че картофите са толкоз потребни, че даже човек да яде единствено тях през целия си живот, "ще остане много здрав ".

"Сравнени с други храни, като плодове, месо и листни зеленчуци, картофите постоянно се считат за по-лоши източници на витамини и минерали. Това не е вярно " - пишат учените.

Картофите са отличен източник на вит. С, вит. В6, вит. В9. Освен това минералите в тях оцеляват на обработването и високите температури при готвенето. А и те засищат доста повече спрямо храни със същото въглехидратно наличие.

Предишни проучвания с доста участници демонстрираха, че картофите защищават от сърдечносъдови болести, а замяната на месото с тях и със зеленчуци понижава заплахата от инфаркт. Друг труд откри нараснала когнитивна функционалност у възрастните, които постоянно ядат картофи. Те стопират и утежняването на "плетора от дегенеративни болести ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР