За какво ще следят днес членовете на СЕМ и ЦИК?

...
За какво ще следят днес членовете на СЕМ и ЦИК?
Коментари Харесай

Ден за избори: За какво ще следят от СЕМ и ЦИК?

За какво ще наблюдават през днешния ден членовете на Съвет за електронни медии и ЦИК? Това разясниха в студиото на bTV Габриела Наплатанова, която е член на Съвет за електронни медии, и Стоил Цицелков, който е член на Обществения съвет към ЦИК.

„ В секциите, които посетихме тази заран, изборния ден стартира обикновено . За тези избори стартирахме едно ново съдружие „ Обединение за чести избори “ – ОЧИ. В него са включени доста неправителствени организации, публицисти, общественици и специалисти. Има изпратени задачи в секциите, които са разпознати като проблематични “, сподели Стоил Цицелков.

Гласувалият човек няма право да изрази своя избор повторно

Той е безапелационен, че в случай че човек е упражнил правото си на глас с машина и има проблем, той не може да гласоподава наново с хартиена бюлетина. Според Цицелков са взети всички вероятни ограничения , с цел да не се получат проблеми с машините. Въпреки това обаче той чака през днешния ден доста от устройствата на дадат недостатък и да има проблем с издаването на разписките (бюлетините от машината).

„ Съвет за електронни медии ще следи дали в електронните медии има пропаганда, дали се афишират резултатите преди края на изборния ден, дали има равнопоставеност в присъединяване на мъже и дами, дали има досегаемост, дали е обезпечен жестов превод и дали има език на омразата “, сподели от своя страна и Габриела Наплатанова.

В един миг цифровите медии е допустимо да ни обхванат, сподели ръководителят на Съвет за електронни медии в студиото на Newsroom

Според нея най-големият проблем е съобщаването на социологически данни и изключително такива, които нямат паспорт на проучването. Това е и най-големият дял от сигнали, които от Съвет за електронни медии са подали към ЦИК . Съгласно съглашението сред Съвет за електронни медии и ЦИК, изборната комисия е тази, която преценя дали да санкции или не дадена медия.

„ В предизборната акция имахме няколко наложени санкции за език на омразата от избрани претенденти за депутати “, добави още тя.

Вижте още във видеото какво споделиха още специалистите за „ класациите “ в интернет уеб страниците и възможната смяна в законодателството в тази посока.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР