За какво ми е да съм Даяна, като и сега

...
За какво ми е да съм Даяна, като и сега
Коментари Харесай

Евгения вече не е Даяна, но я гледат като принцеса

„ За какво ми е да съм Даяна, като и в този момент ме гледат като принцеса?! “. Макар да не живее в кралски разкош, а в един от най олющените региони на пловдивския кв. „ Столипиново “, Евгения е  удовлетворена от орис си. Преди 23 години тя влезе в новините, откакто получи името на починалата принцеса Даяна. Нарекоха я на нея, тъй като принц Чарлз по време на визитата си в Пловдив през 1998 година бе на сватбата на татко й Вълчо с майка й Живка.

С това обаче връзката сред кралското семейство и локалната ромска фамилия съвсем се изчерпи. Вълчо прати писмо и фотография на бебето в Бъкингам и помоли за помощ в развъждането на дребната Даяна. Оттам през 2000 г.  пристигна отговор с благодарности и учтив отвод, че подкрепят небогати по целия свят, само че единствено през фондации.



Следващия месец Евгения чака и трета рожба

 

Щом очакванията за нов апартамент от Чарлз или най-малко някаква сума се оказаха напразни, Вълчо взе генерално решение - прекръсти Даяна на Евгения, афектиран, че посрещнал принца на сватбата си, пък никакъв подарък от него не получил, дори алегоричен.

Изумрудените очи на Евгения, за които цялата махала преди време цъкаше, че са съвсем като на починалата принцеса Даяна, през днешния ден са по-скоро с цвят на коняк и синьо-зелени пръски. Пак живее в „ Столипиново “, само че не в общинския апартамент на родителите си на осмия етаж без течаща вода в блок 4006. Домът  <210> в този момент е през няколко директни по-надолу, на ул. „ Славия “, където е снаха.

От обръщалото на последна спирка улица „ Батак “ потегля сред пазара и оглозганите панелки, измежду разпилените отпадъци и изтипосани на тротоара спонтанни щандове за зеленчук. Още няма 9 часа, само че три каруци към този момент са заели позиция на противозаконната стоянка малко по-долу. От едната страна редят чевръсто лъскави червени чушки в щайгите, насреща изнасят рокли на закачалки и ги провесват пред павилионите. Ей в този момент ще се изпълни и „ битакът “ на тротоара. Махалата подхваща своя си живот.

Улица „ Славия “ се отбива вляво от тая залисия - против общинския пазар и оградата на СУ „ Пенчо Славейков “.

Че е улица, твърди единствено картата на града

Наяве няма асфалт, а буци от пръст. Покрай редица тенекиени гаражи се стига таман там, където е бедният парадайс на несполучилата принцеса на „ Столипиново “. Нея обаче я няма - тръгнала рано да води дъщеричката си Калинка при джипито. Момиченцето е съвсем като нея като бебе, закръгля годинка, порастват му зъби и подвига температура. Евгения има и наследник Мустафа на 5 години, а другия месец ще стане за трети път майка. Втората й щерка ще се споделя Хира - с мюсюлманското име, определено от таткото.

Евгения не помни в никакъв случай да е била Даяна. Разказвали са й по какъв начин е почнал животът й и по какъв начин след това й сменили името, само че тази история й наподобява доста непозната и неразбираема.

От кралските особи пък напълно не се вълнува. Не се е изкушавала да огледа що за живот имат и да мечтае за него.

Какво е било детството й?

Бедно, дава отговор с една дума Евгения. Баща й Вълчо карал такси, майка й Живка работела „ при ключовете “. Трудно се справяли. И още по-трудно, когато се появил и братът на Евгения.

Днес момчето е на 17 години. Вълчо отново кара такси, Живка се труди в сладкарски завод.

Навремето записали дъщеря си в близкото ОУ „ Димчо Дебелянов “. В фамилията се приказва на български и не й било мъчно с езика. Даже много се заслушвала в часовете по литература.

Няма да бързаш да се задомяваш, придумвала Евгения учителката й госпожа Атанасова. Слушала я, само че до време. Завършила 8. клас и както постоянно става в ромската общественост, на тая възраст още я взел за младоженка с 3 години по-големият от нея Васил.

" Как да не съм принцеса, бях! " усмихва се при загатна Евгения. Вдигнали женитба както си му е редът - единия ден с розова рокля с тюл, другия ден - с бяла. И след тия безредици се затъркаляли дните на фамилния живот.



До оня миг в бащиния дом треперели над Евгения, не  <210> давали да прави домакинска работа. Свекървата ме одобри като нейна щерка и на всичко ме научи, благодарна  <210> е младата жена.

И Катя е удовлетворена от снахата - гледа си децата и мъжа, върти си къщата.

„ Спокойно живеем, няма неприятни работи. Няма кавги, няма пиянства. Много ме почитат “, споделя своето благополучие Евгения. Тя също се старае и уважава фамилията, в което се задомила.

Няколко семейства са в жилището на свекървата. Има 4 стаи - по една за всяко семейство. В едната са Евгения с Васил и децата, в другата брат му, в третата родителите.

Не ми е тясно - денем всички са на работа, аз съм с децата, разказва всекидневието си Евгения. Мустафа я ядосва, че все игрите го теглят. Миналата година го записала в подготвителна група в СУ „ Пенчо Славейков “. И тая ще върви, би трябвало да се изучи, не по улиците единствено, подрежда майка му.

Срещу блока е фамилният гараж, трансфорат в магазин за хранителни артикули. Свекървата продава там, отскача и да оказва помощ на Евгения. „ Като принцеса ме гледат, нищо не ми липсва, за нищо не мисля.

  Те пазарят, аз подготвям “,

споделя Евгения. Вечер посреща мъжа си, който работи в търговията. Събират се всички на масата и по-голямо благополучие от това Евгения не желае.

Е, може би единствено малко - един ден да си имат собствен дом, с обособена детска стая.



Блокът, в който живее несполучилата принцеса на „ Столипиново ”

 

Обаче тук става мъчно, схванала е от опит Евгения. „ Всички се трудят у дома, мъжът ми работи почтено, пък пари не се свъртат. 700 лв. защо по-напред... “, разсъждава младата жена. Преди време Васил ходил в Дания да понапечели, с цел да си устоя фамилията, само че решил да не ги оставя самички. Много си пази дамата, хвали го родата.

След Нова година мисли отново да потегля по чужбина. Тоя път ще е със свекървата. Ако съумеят да се устроят, след това може и Евгения да замине с децата. „ За тях желая положително, да си изберат пътя, щастливи да са, здрави “, назовава скромните си очаквания някогашната принцеса на " Столипиново ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР