За живота на светия евангелист Матей са запазени много малко

...
За живота на светия евангелист Матей са запазени много малко
Коментари Харесай

Днес празнуват всички, чието име означава “дар от Бога“

За живота на светия евангелист Матей са непокътнати доста малко сведения. Той бил брат на св. ап. Яков Алфеев и проповядвал Христовото обучение като ходил в доста далечни страни: Персия, Мидия, Индия, Партия.

Преданието споделя, че той отишъл при един див народ с неприятни традиции. Там му се явил Бог, който му дал скиптър заповядвайки му да го забие в земята. Господ му заречен, че този скиптър ще роди плодове, а от корена му ще потече чудноват извор. Матей събрал всички поданици и посадил жезъла. Пред очите на всички жезълът цъфнал и се покрил с чудни плодове. От корена му потекъл избистрен извор.

Всички се затичали към дървото и пили вода от извора и по подстрекателство на апостола, приемали тук св. Кръщение, след което излизали от водата духовно актуализирани. Св. евангелист Матей приключил живота си страдалчески. Неговите премеждия и гибел били ознаменувани с доста чудеса.

Когато го взели с цел да го подложат на мъчения, лицето му поразило гонителите с чудна светлина. Те ослепели, само че той с молитва им възвърнал зрението. Пламъкът не се докоснал до него при мъченическия му героизъм. И когато накрай предал Богу духа си, мъчителите с смут и учудване изповядали Божията мощ, изказали респект към светите му мощи и станали ревностни християни. Обикновено на иконите, изобразяващи св. Матей, изобразяват до него, като загадъчен знак на евангелиста, ангелоподобен човек, изразявайки с това кротостта на неговия дух и чистотата на учението.

На този ден честват всички с името Матей или Матю, което е еврейско и значи " подарък от Бога ". Честито!

 

Трафик Нюз

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР