За жените, които страдат от косопад, има добра новина: Това,

...
За жените, които страдат от косопад, има добра новина: Това,
Коментари Харесай

Косопадът при жените: какви са причините?

За дамите, които страдат от косопад, има добра вест: " Това, което стартира като че ли от нищото, бързо минава от единствено себе си ". Разбирай: косата израства още веднъж. " Пълното оплешивяване е по-скоро мъжки проблем ", споделя кожният лекар от Берлин Андреас Финер 

В Германия съвсем всяка трета жена се сблъсква с този проблем. Косопадът при дамите нормално води до изтъняване на косата по темето или в профил на главата. Това се назовава разпръснат косопад. " Той може да се прояви и доста рано - още на 30-годишна възраст, само че нормално в някакъв миг стопира. Важното е да се открие повода ", показва Финер.

Кога косопадът се трансформира в сериозен проблем?

Падането на косата кардинално е напълно обикновено: всеки ден дамите губят сред 60 и 100 косъма, а мъжете - по-малко. От фоликулите израства нова коса. Продължителността на живота ѝ варира сред две и седем години според от индивида. През това време косъмът нараства с към един сантиметър на месец.

Развитието и растежът са обусловени генетично. Ако губим доста повече от 100 косъма дневно и за по-дълъг интервал от време, е целесъобразно да се потърси мнението на експерт. Почти всеки дерматологичен кабинет организира такива съвещания, а и значително клиники в Германия са профилирани в региона на косопада.

Какви са аргументите за косопада?

Косопадът при дамите постоянно се дължи на хормонални нарушавания, изяснява специалистът Финер. Дотам се стига, в случай че в яйчниците се създават доста мъжки хормони и прекомерно малко естроген, който подтиква растежа на косата. При по-младите дами намаляването на гъстотата на косата може да бъде породено и от положение, наречено Синдром на поликистозните яйчници (PCOS). И в този случай организмът създава прекалено много тестостерон.

Други вероятни причинители са болести на щитовидната жлеза, някои медикаменти, хронични или автоимунни болести. На тях може да се дължи т.нар. кръгов косопад (Алопеция ареата) - когато косата пада под формата на дребни кръгове.

Недостигът на хранителни субстанции също може да докара до косопад. В това отношение решаващо значение имат витамините В12 или D, само че и микроелементи като цинк и селен. Промяната в метода на хранене и подобаващите хранителни добавки могат да оказват помощ за компенсиране на дефицита.

Има ли косопад в фамилията?

Ако косопадът има генетичен генезис, той се назовава андрогенетична плешивост. " Ако знаете, че косопадът се среща в фамилията, е целесъобразно да се заемете с ранното му разкриване ", предлага Андреас Финер. Промените, които другояче не се виждат в огледало, могат да бъдат открити от експерт при обзор със специфична лупа. Следващата стъпка е назначението на превантивно лекуване с смес.

Шампоаните всекидневно нямат лечебно действиеСнимка: Patrick Pleul/dpa/picture alliance

Най-разпространеното лекарство сега е миноксидил. Използва се или когато косопадът към този момент е реалност, или като превантивна мярка - при подозрение, че косата може да стартира да пада. Лекарството уголемява кръвоносните съдове и усъвършенства кръвообращението, а това подкрепя растежа на нова коса или образуването на нови фоликули. Процесът е муден, по тази причина се изисква неизменност и доста самообладание.

Бременността също може да окаже въздействие на косата, защото по това време се трансформира хормоналният баланс. След раждането хормоните още веднъж се контролират и косопадът може да се усили. Но това не е причина за безпокойствие, тъй като е единствено краткотрайно.

По-сериозните хирургически интервенции на собствен ред могат да доведат до косопад както при дамите, по този начин и при мъжете. Една интервенция и обвързваният с нея стрес могат да накарат огромен брой фоликули да навлязат в така наречен телогенна фаза. Това е интервалът на покой в естествения цикъл на косата, по време на който косъмът е неактивен и не пораства. Както изясняват експертите, анестезията и медикаментите, одобрявани по време на интервенцията, имат краткотраен резултат върху косата. Той обаче настъпва с известно забавяне.

Проблемите напълно не са единствено от физически темперамент

При дамите психическото натоварване, основано на косопада, постоянно е по-голямо от това при мъжете. За дамите загубата на косата звучи съдбовно. " Това е знак за заболяване, дамите се усещат белязани по някакъв метод. Косата е значимо изразно средство - симптом за хубост и младост. "

Освен това дамите всекидневно имат проблеми да приказват за своя косопад. Темата е табу, с което промишлеността спекулира. Рекламите в множеството случаи демонстрират дами, които имат гъсти, здрави и блестящи коси - само че единствено в случай че употребяват избрани козметични артикули. Финер е на мнението, че от този тип артикули в действителност няма съвсем никаква изгода.

В очакване на чудодейното хапче

Въпреки всички проучвания чудодейно лекарство против косопад към момента не е намерено. Но има известни триумфи във връзка с кръговия косопад. Таблетки, които в началото са били създадени за лекуване на ревматоиден артрит, към този момент са утвърдени и за лекуване на кръгообразен косопад. Те обаче не са евтини: лекуването излиза към хиляда евро на месец.

Вижте и това видео на Дъждовни води: 

Необичайното изкуство на една македонска фризьорка

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР