За голямо съжаление ще трябва да повторя изказването си от

...
За голямо съжаление ще трябва да повторя изказването си от
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: БСП няма да подкрепи хартиените самолети, когато има нужда от средства за социални програми


„ За огромно страдание ще би трябвало да повторя изявлението си от юли 2019 година. За огромно страдание, в случай че извадите протокола ще видите, че всички оферти и констатации, които направих от по този начин наречения контракт сред България и Пентагона, се реализираха. “ Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Румен Гечев от парламентарната естрада.
 
„ Днес има някакво съвпадане – обсъждаме хартиената бюлетина и хартиените самолети, които още не са пристигнали и не се знае по кое време ще дойдат. Това е доста забавно съвпадане. Първо – и в предния контракт и в неговото продължение има нещо ужасно от позиция на бюджетната комисия. Цените са планирани, а в договорите написа черно на бяло, че американската страна може да увеличи цената без съобщение с 10%, това прави 230 млн. лв.. А над 10% и без да се каже какъв брой – може да са 100 или 1000% с съобщение до българското държавно управление. Същото касае цената на аварийните елементи, услугите и още при предния контракт и в този момент стана ясно, че на никое място в предлагането на доставчика не написа какъв брой ще костват аварийните елементи и услугите по аероплан. Тук може да става дума не за 2.3 милиарда и още 2.5 милиарда лв., а може да става дума за доста милиарди. Тъй като доставчикът желае да му подпишем повторно празен чек и то, в случай че доставчикът не извърши задължението си. Бих споделил най-безотговорно, дори най-нагло взеха 2.3 милиарда лв. и не доставиха самолетите на  българските Военновъздушни сили “, безапелационен бе проф. Гечев по повод неизпълнението на контракта от американската страна за доставката на самолетите.
 
Той изясни, че през 2019-та година българската страна е подписала контракт, в който няма никакви задължения към периодите на доставка, както и липсват обезщетения за вероятно закъснение. „ В първия контракт и в този момент в неговото продължение няма никакви гаранции за качеството на самолетите, обслужването, за качеството на аварийните елементи. Никакви гаранции няма, в случай че се случи нещо с доставките на самолетите. Нито един цент няма да бъде за сметка на доставчика. Нищо, че самолетите са чисто нови. Всяка стотинка, всеки цент, който ще се изразходва по възможните поправки ще бъде за сметка на българската страна. Има и период, че при пораждане на механически проблем или нужда от аварийни елементи до 6 месеца период доставчика може да удовлетвори настояването на българската страна. Възниква въпрос какво става, в случай че доставчикът не достави самолетите или съответните аварийни елементи – нищо не става “, заключи националният представител от левицата.
 
„ Доставчикът „ Локхийд Мартин “ и надлежно Пентагона нямат никакви отговорност при механически повреди, произшествия и недай си боже загуба на наши летци или обслужващ личен състав. Тъй като се споделя следното в контракта 4.4.1, изтъквам: „ Да заплати купувачът на държавното управление на Съединени американски щати общата стойност на изделията, даже в случай че цената надвишава прогнозните суми по актуалното съглашение “. С какъв брой надвишава – 5, 100 милиарда, не написа. Правителството на Съединени американски щати не обезпечава и не дава гаранции за което и да е от изделията продадени по силата на актуалното съглашение, с изключение на в плануваните по т. 6.1.1, което касае правата на благосъстоятелност. Американската страна не носи безусловно никаква отговорност за нищо. Нито за периоди, нито за възможни последствия за персоналния състав на военно въздушните сили или други резултати. Най-страшното е и тук чудесно знае служебният министър, който е специалист в тази сфера, че заради политическите промени в последните години се получава по този начин, че нашата военна авиация завършва през 2023 година. Това значи, че недоставяйки самолетите по първия стадий от контракта, нашите сътрудници в действителност унищожават българската авиация. Може би концепцията е да летят непознати самолети, които да охраняват нашата граница. Рисковете за националната ни сигурност и бюджета са големи “, разяснява той за пропуските в контракта, които по думите му са ощетяващи България.
 Проф. Румен Гечев бе безапелационен, че Българска социалистическа партия няма да поддържа хартиената бюлетина за F-16. „ Няма да подкрепим хартиените самолети, когато имаме потребност от средства за обществени и стопански стратегии в тези тежки условия. Откъде-накъде българските данъкоплатци ще превеждаме на неточен снабдител. Българският преведе 2.3 милиарда напълно и не получава самолетите. Рискуваме си националната сигурност и българските Военновъздушни сили. Какво пречи на доставчика да приготвят български летци, които да летят със остарелия модел F-16, до момента в който дойдат новите. Второто решение е обвързвано с обикновените правила на интернационалното комерсиално право – когато доставчика не извършва поръчката, парите 2.3 милиарда назад в бюджета на България. В Европейски Съюз има други производители, които създават самолети със същите качества и те към този момент летят “, сподели той в умозаключение и добави, че съгласно гласуването сега ще си проличи кой пази националните ползи на България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР