За единадесета поредна година Европейската инициатива Нощ на театрите ще

...
За единадесета поредна година Европейската инициатива Нощ на театрите ще
Коментари Харесай

Под властта на театъра всяка роля е различно царство

За единадесета поредна година Европейската самодейност Нощ на театрите ще трансформира градовете в България в огромни театрални подиуми и ще събере в границите на няколко часа стотици културни събития. По традиция във всяка трета събота от ноември в десетки страни в Европа " господства " театралното изкуство, а през 2023 година датата на Нощта е 18 ноември, научи ДУМА от Мария Панайотова и Катерина Миланова, Фондация " Арт проджектс ".
" В театъра сме разграничени на играещи и гледащи, на фенове и функции, на артисти, създатели и режисьори... Но тази Нощ ние сме и спектакълът, и публиката. Завладени от театъра, ние слагаме театралната корона и разбираме, че всяка роля е друго царство ", споделят уредниците на Нощта на театрите в България. Тийзър акцията на самодейността към този момент показа в онлайн пространството поредност от образни тълкования с корони в разнообразни тематични и жанрови прочити, в чийто план стои главният слоган на Нощ 11 - " Под властта на театъра всяка роля е друго царство ".
Едни от най-любимите български създатели стават посланици на самодейността и тази година - режисьорите Галин Стоев, Явор Гърдев, Антон Угринов, драматурзите Александър Секулов и Яна Борисова, актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Деян Донков, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Деян Ангелов, Ованес Торосян, Константин Еленков, Мартин Димитров, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Радина Кърджилова, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. Всички те, с изключение на като посетители в 6-часовия Live Cam, ще се включат и в емблематичния фотографски план " Нощни персонажи ".
" Нощните персонажи " за първи път ще бъдат показани единствено виртуално - на мониторите на метростанциите в София. От 2023 година Нощта на театрите стартира своята Зелена стратегия за понижаване на въглеродния отпечатък. И като първа стъпка уредниците се сплотиха към решението фотосите да не бъдат отпечатвани на книжен притежател, а показани единствено в цифров формат в метрото и в онлайн пространството.
В новата серия фотографии Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски работиха с Марина Младенова и екипите на The Smarts и SHOOT.
Повече от половин милион е броят на феновете, които преживяваха театралното изкуство в миналите 10 издания в България. Нощта на театрите е един от най-мащабните театрални планове и е част от Календара на културните събития за 2023 година на Столичната община. Тя се реализира с поддръжката на НФ " Култура " по " Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации`22 " и на Министерството на културата.
Всичко настоящо за 11-ата Нощ на театрите в България може да се откри в формалния уебсайт.

Зад концепцията за Нощ на театрите стои Елеонора Роси (театрален режисьор, актриса и учител по драма в Театралната консерватория в Льо Ман, Франция). Нейният концептуален проект " La Nuite - The Intercultural Night Of European Theater " слага началото на Европейската нощ на театъра. " La Nuite " е особено събитие, което чества Европейския спектакъл.
" Европейска нощ на театъра " е интернационална самодейност, сплотяваща театрални компании от цяла Европа. Нощта е новаторска интерпретация на театралното изкуство, която е ориентирана към развиване на публиките и пълноценното им присъединяване в културния подтекст на всяка от страните участнички в плана. Нейната задача е да демонстрира театралната креативност във всички форми, обединявайки креативните промишлености, разширявайки театралната мрежа посредством продан на хрумвания и опит и привличайки публики от всички възрасти.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР