За две години и половина са родени 2 171 деца

...
За две години и половина са родени 2 171 деца
Коментари Харесай

Сметната палата: Само 2000 бебета инвитро с държавни пари за 2,5 години

За две години и половина са родени 2 171 деца след инвитро процедури, финансирани от страната. Това оповестиха от Сметната палата, чийто специалисти са направили одит на активността на Центъра за асистирана репродукция, представена от бТВ.

Периодът на разбора обгръща 1 януари 2014 година - 30 юни 2016 година Проверяващите вършат извод, че закъснение на финансирането понижава резултата от активността на центъра.

Общо за одитирания интервал са финансирани и осъществени 7 598 процедури на обща стойност 29 351 016 лева Успеваемостта по индикатор " родени деца " за България е 28%, с което страната ни се приближава до сполучливите европейски практики, показват от Сметната палата.

Планираните средства за финансиране на дейностите по асистирана репродукция за одитирания интервал са към 12 млн. лева и са незначителни по отношение на плануваните разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването. През 2015 година издадените заповеди за финансиране са с 364 повече от тези през 2014 година

Недостигът на финансов запас води до удължение на интервала от подаване на заявката до приемане на заповед за финансиране и доближава до 11 месеца през 2016 година В резултат на забавянето се понижава успеваемостта на активността заради понижаване на вероятността за триумф.

В Центъра няма създаден и открит ефикасен механизъм за следене на резултата от осъществените процедури, установяват специалистите.

Сериозен проблем, разказан в отчета на Палатата, е, че към фактурата за дефинитивно заплащане на дадена процедура, лечебните заведения не ползват цялата здравна документи, което основава риск за възнаграждение на действия, изпълнени в понижен размер или неизпълнени. Поради тази причина одитният отчет е изпратен на Агенцията за държавна финансова ревизия.

На национално равнище не са осъществявани разбори в региона на асистираната репродукция от Министерството на здравеопазването.

Сметната палата е дала 12 рекомендации на шефа на Центъра и 8 рекомендации на министъра на опазването на здравето.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР