За дисцлипинарното уволнение на Морфов тече и дело в прокуратура,

...
За дисцлипинарното уволнение на Морфов тече и дело в прокуратура,
Коментари Харесай

Война в политиката и прокуратурата. А войната в Народния ни театър се пренесе в Европейския парламент

За дисцлипинарното уволняване на Морфов тече и дело в прокуратура, което е открило, че са нарушени доста точки. Тъй като дисциплинарното уволняване е най-тежкото наказване, то е обвързвано с доста точки, които би трябвало да се изпълнят. Една от точките, за които се е хванал шефът на Народния спектакъл Васил Василев, с цел да уволни дисциплинарно Александър Морфов е за три дни отсъствие на работа. Тази теза се оказава погрешна, защото един от тези три дни е бил почивен, а в другите два е работил от у дома със сценограф и артист. 

Отделно Александър Морфов страда от заболяване, което е криел, за което обаче Василев е знае и поради което, с цел да го уволнят дисциплинарно първо е трябвало да бъде прегледано от комисия на Инспекция по труда. Такава обаче не е била свикана, а решението е взето еднолично от шефа Василев. 

 

Междувременно от името на неофициална група  „ Театралните пилигрими “ в Пловдив в четвъртък е импортирано заявление с 10 въпроса към президента, народните представители, Агенция за държавна финансова ревизия (АДФИ), Министерството на финансите, Комисията по просвета и Комисията за отбрана от дискриминирането. 

Отговори на 10-те въпроса от  „ Театралните пилигрими “ държат персонално да получат и от министъра на културата в Народното събрание.

Въпросите са свързани с нарушавания, които са осъществявани от шефа на Народния спектакъл Васил Василев, както и всички неразбираеми и мъгливи неща, които се случват там. Основното искане е да се приложи заповед от министъра за краткотрайно премахване на шефа на Народния спектакъл, до момента в който нещата се възстановят. 

Временното премахване от работа е неотложно, защото и прокуратурата е сезирана, има разследване по отношение на заканите против Александър Морфов, по отношение на дискриминирането към актрисата от Северна Македония Биляна Пройковска, по отношение на записът, който беше оповестен във уеб страницата ФрогНюз, в който се чува по какъв начин Василев заплашва Морфов.

В тази връзка и артистът Валери Йорданов е привикан в прокуратурата на разпит в понеделник. 

ФрогНюз научи, че натискът и заканите към актьорите в Народния спектакъл не стопират. По не пряк метод, през човек, шефът Василев ги карал да подписват документи с погрешно наличие. Изпълнителят на поръчката принуждавал актьорите да подписват тези документи, в противоположен случай: “ще ги смачка ”.

Припомняме, че артистът Валери Йорданов също заведе дело против Васил Василев. Именно затова е бил привикван в кабинета му, където е заплашван, че в случай че не спре и той ще бъде дисциплинарно уволнен.  

 

Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР