За деветнадесета поредна година в село Баница се проведе празникът

...
За деветнадесета поредна година в село Баница се проведе празникът
Коментари Харесай

80 баници дегустираха гостите на традиционен празник в село Баница /снимки/

За деветнадесета поредна година в село Баница се организира празникът на баницата. Събитието бе намерено от кмета на Враца Калин Каменов.
„ С всяко последващо издание броят на участниците в празника се усилва, като от локален, той към този момент се трансформира в общински фестивал на баницата. Вярвам, че с общи старания, юбилейното издание може да бъде даже на районно равнище. Самият факт, че събитието се отразява от националните медии, е индикативен. Пожелавам на всички участници да се забавляват, а броят на баниците да се усилва с всяка последваща година, тъй че фестивалът да е емблема за селото! Честит празник! ", сподели Каменов в приветствието си към присъстващите.
Поздрав към участниците и гостите в Празника насочи и кметът на село Баница - Любен Нинов, който пожела здраве, сили и непреклонен дух.
Програмата продължи с дегустация на близо 80 баници, приготвени от майстори от читалищата в община Враца. Участниците се състезаваха в категориите - обичайната солена и сладка баница. Атрактивните тестени произведения бяха оценени от жури, с ръководител - началник Любомир Тодоров и членове - преподавателите от Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство - Маргарита Григорова и инж. Цветомира Иванова.
Докато журито оценяваше, жителите и гостите на обитаемото място имаха опцията да се насладят на фолклорна стратегия, в която присъединяване взеха - изпълнителят Юри Крумов, самодейци от читалища и танцьорите от състав "Хемус ".
В тазгодишното издание на Празника награди имаше както за домакините, по този начин и за гостите, приготвили тестените изкушения. В рамките на Празника, кметът Каменов отличи тримата най-хубави майстори на баницата.
Призьорите получиха грамота, парична премия и бутилка вино "Врачанска теменуга ". На първо място бе Рени Георгиева от Косталево, следвана от Цецка Тодорова от Згориград и Ива Григорова от село Бели извор, които си поделиха второто и третото място.
Останалите участници бяха наградени от общинските съветници – доктор Иво Ралчовски, Владислава Лакова и Георги Генов, кмета на село Баница - Любен Нинов, и народния представител Красимир Богданов.
На събитието участваха още: ръководителят на Общинския съвет - Румен Антов, общински съветници, кметове на обитаеми места от общината, заместник-кметът Петя Долапчиева, програмният шеф на Фондация "Америка за България " - Надя Захариева и представители на фондацията, поданици и посетители на село Баница.
Организатори на деветнадесетото издание на Празника на баницата са Община Враца, кметството на селото и локалното читалище "Светлина “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР