За девета поредна година Велико Търново ще посрещне Христовото възкресение

...
За девета поредна година Велико Търново ще посрещне Христовото възкресение
Коментари Харесай

Велико Търново ще посрещне Великден на Царевец

За девета поредна година Велико Търново ще посрещне Христовото възкресение на върха на крепостта Царевец. Точно в среднощ на 27 против 28 април десетки църковни камбани ще звънят в унисон, с цел да възвестят настъпването на Великден. Благодатният огън ще бъде изнесен от Патриаршията музей „ Възнесение Господне “, а пред храма ще бъде отслужено Пасхалното свещенодействие.

Портите на Царевец ще бъдат отворени в 22,30 ч. вечерта на Велика Събота - 27 април, а в 23,30 ч. стартира църковната работа. След изнасянето на Благодатния огън в среднощ и тържествения звън на църковните камбани ще стартира огромно литийно шествие с факли. То ще премине от Патриаршията на Царевец до катедралата „ Рождество на Света Богородица “ и ще бъде водено от кмета на Старата столица Даниел Панов и великотърновския митрополит Григорий.

В 1,00 ч. след среднощ стартира Светата литургия по случай Христовото възкресение. Тя ще бъде отслужена в катедралния храм „ Рождество на Света Богородица “.

2700 осветени яйца и части козунаци ще бъдат обезпечени за жителите и гостите на Велико Търново, избрали да посрещнат Великден на Царевец. Жестът е на компаниите „ Консорциум Агробизнес “ АД, „ Метро Кеш Енд Кери България “ ЕООД и „ ЦБА Асет Мениджмънт “, със съдействието на кмета Даниел Панов.

Яйцата ще бъдат боядисани и украсени в заведенията за хранене на хотелските вериги „ Янтра “, „ Панорама “, „ Болярски “ и комплекс „ Калоянова цитадела “. Те ще бъдат осветени на Велики Четвъртък - 25 април, в катедралния храм. Подаряването им ще стартира в 00,40 ч. във великденската нощ.

Богослужението по случай Второ възкресение ще бъде в новия храм „ Възкресение Христово ” и ще стартира в 11,00 ч. точно на Великден. В 21,00 ч. в празничната вечер ще бъде излъчен аудиовизуалният театър „ Царевград Търнов – Звук и светлина ”. Прожекцията може да бъде следена от площад „ Цар Асен I ”.

Организатори на програмата за отбелязване на Христовото възкресение са Община Велико Търново, Великотърновска митрополия и Регионален исторически музей.

Живеещите в домовете за възрастни хора „ Венета Ботева ” и в с. Балван, дружно с младежите от Кризисния център в селото и децата в Центъра за настаняване от фамилен вид, Велико Търново, също ще бъдат зарадвани с осветени великденски яйца и козунаци.

За сигурността и опазването на публичния ред ще се грижат чиновници на Районно ръководство на полицията – Велико Търново, на Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”, както и частни охранители. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР