За да запазим духовността на хората, трябва да се произвежда

...
За да запазим духовността на хората, трябва да се произвежда
Коментари Харесай

Борислав Чучков: Мерките в областта на културата са несериозни

За да запазим духовността на хората, би трябвало да се създава от ден на ден просвета и изкуство, които да доближават до тях. Това съобщи в изявление на БГНЕС филмовият продуцент Борислав Чучков.

„ Всички планове в киното са спрени и това се отразява доста неприятно на хиляди хора по веригата. В една наша кино продукция нормално са заети към 200-300 души. Всички тези хора сега са без работа и това за жалост, както наподобява, може би ще продължи дълго време “, разяснява той положението на бранша поради разпространяването на ковид.

Продуцентът обаче е безапелационен – макар че COVID-19 остави хиляди хора у нас без заплати, предписанията на управляващите за обществена изолираност би трябвало да се съблюдават прецизно, с цел да се избегне още по-голямо разпространяване на болестта.

Според Борислав Чучков епидемията няма да понижи фрапантно броя на българските продукции през актуалната година.

„ Филми не престават да се приготвят. Не мисля, че България тази година ще създаде по-малко филми, в сравнение с предходната година. Те са планувани. Наложи се да спрат и да отсрочат фотосите, само че ще продължат, уповавам се “, означи той.

Продуцентът дефинира като „ несериозни “ икономическите ограничения, които предприе страната в региона на културата, откакто секторът е един от най-засегнатите поради епидемията и прикани ръководещите да погледнат какво се прави в останалите европейски страни в тази сфера.

Най-много го възмущават вести като тази за скъсен личен състав в общинските театри.

„ Подобни неща не могат сега да се случват. Малките компании някак си удържаме. На нас също ни се наложи да съкратим няколко души, не ни е допустимо целия екип да запазим, само че огромната част от него го поддържаме. Ако страната и общините не могат един спектакъл в провинцията да задържат, защо приказваме тогава “, пита Чучков.

„ Нашият филм „ 18% сиво “ още беше в дистрибуция, когато влязоха ограниченията. Всички тези филми си прекратиха Box Office-а и няма да могат да си го възстановят. Дистрибуторските компании и киносалоните поемат удара на първа линия. След тази поредна рецесия аз чакам всички бюджети да бъдат понижени. Не мога тъкмо да предвиждам, само че най-вероятно това ще докара до спад на качеството. Тук не приказвам единствено за кино, а и за телевизия, реклами и други. Дано не съм прав “, добави още той.

„ Парите, които изобщо се отделят за просвета – и преди рецесия, и след рецесия са унизително малко, дано си го кажем в прав текст. Бюджетът на Министерство на културата е афектиран за една европейска страна, не съм първият, който го споделя, чували сте го 100 пъти. Държави, които не са в Европейски Съюз и са доста по-малки от нас, разполагат с надалеч по-големи бюджети за просвета “, разяснява още Борислав Чучков.

Според него занапред ще се появяват доста филми със сюжет COVID-19.

„ Убеден съм, че ще има доста такива. За хората от креативната част на основаването на филми, сега е интервал, в който те остават без друга работа, стоят си у дома и могат да се концентрират върху планове, които до момента са стояли в чекмеджето. Има и такава потребна страна “, заключи продуцентът. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР