За да внесе необходимите количества електрическа енергия през зимния сезон,

...
За да внесе необходимите количества електрическа енергия през зимния сезон,
Коментари Харесай

Сърбия се нуждае от поне €1 милиард, за да се справи с енергийната криза

За да внесе нужните количества електрическа сила през зимния сезон, Националната електрическа компания (НЕК) на Сърбия ще би трябвало да заплати сред €1 милиард и €1,5 милиарда. Сега притежателят на тази компания - държавното управление на Сърбия, обмисля по какъв начин да получи такава солидна сума пари, пишат локалните медии.

Заради незадоволителното качество на въглищата в рудниците от Минен басейн " Колубара ", огромните повреди, които се случиха в EPS в края на 2021 година и началото на 2022-а, както и ниското произвеждане на електрическа енергия във ВЕЦ-овете заради сушата, специалистите предвиждат, че националното сдружение изпитва липса от близо 2,2 милиарда киловатчаса електрическа сила за зареждане на потребителите в страната.

Това лято електрическата енергийна система на Сърбия беше изправена пред най-ниските водни равнища през последните 10 години. През юни и юли притокът понижа на процедура на половина.

Във Водноелектрическа централа Джердап, който при естествени условия покрива една четвърт от потреблението на Сърбия, в средата на август обстановката се утежни в допълнение заради обстоятелството, че водният поток беше едвам 2000 кубически метра в секунда.

Тази обстановка докара до това, че НЕК към този момент е принудена да внася електрическа енергия и то в доста по-големи количества от нормалното за летния интервал, което е приблизително към 200 MW на час.

Експерти предвиждат, че през отоплителния сезон в централата ще липсват количества в размер на 500 MWh електрическа енергия на час. Имайки поради цените на електрическата енергия на интернационалните пазарите, които доближават до €750 за MWh, " Електроцентралата ще има потребност от €1 до €1,5 милиарда, с цел да закупи количествата, които ще й липсват, тъй като няма да може да ги обезпечи от локални индустриални мощности ".

Правителството на Сърбия в този момент обмисля по какъв начин да обезпечи парите, нужни на за закупуване на електрическа енергия. Една от опциите е да се изтегли нов заем от търговски банки, само че би трябвало да се има поради, че националната компанията към този момент има обилни отговорности.

Друга опция, която се обмисля, е държавното управление на Сърбия да даде на сдружението държавни гаранции за заем, с цел да получи нужните средства за естественото действие.

Третият вид е държавното управление да подписа съглашение с Международния валутен фонд (МВФ), което да включва предоставяне на правото на тази финансова организация да взе участие в ръководството на електроцентралата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР