За да спрат държавите от ЕС косвено да финансират войната,

...
За да спрат държавите от ЕС косвено да финансират войната,
Коментари Харесай

ЕС налага пределна цена на руския петрол


За да спрат страните от Европейски Съюз индиректно да финансират войната, както и потребителите да бъдат облекчени – цената на съветския нефт ще има горна граница. Какво значи това и по какъв начин ще се наложи?

Европейски Съюз се стреми да сътвори такава обстановка, в която Русия може да продава единствено на ниски цени петрола, който изнася с танкери. Така ще бъдат понижени облагите на Русия, с които. Обект на наказания ще бъдат всички танкери с съветски нефт, в това число и предопределените за Индия и Китай. Групата на седемте най-важни промишлени страни Г7 се сплоти към това решение още през лятото. Сега и Европейски Съюз вкара горна граница на цената на съветския нефт.
Редакцията предлага
Как ще бъде наложена тази пределна цена?

Европейски Съюз и Г7 не разрешават на банките, застрахователните компании и пристанищата от 5 декември нататък да финансират продажбите или покупките на съветски нефт, да застраховат танкерите с нефт, да потушават пожари, в случай че такива избухнат на борда на танкер с съветски нефт – всичко това важи за тези танкери, които транспрортират нефт на цени, по-високи от избраните от Европейски Съюз. По този метод на процедура се постанова ембарго върху доставките на подобен нефт и тяхното обслужване.

Каква е пределната цена?

Еврокомисията оповестява, че съответните цифри занапред ще бъдат конкретизирани. Държавите от Европейски Съюз към момента водят съвещания по въпроса и би трябвало да вземат решението за нови наказания без гласове срещу. Експертите настояват, че пределната цена ще бъде гъвкаво нагласена по отношение на настоящите пазарни цени.

Разрешен ли е въобще износът на съветски нефт

Да. За страните от Европейски Съюз и за останалите членки на Г7 - Съединени американски щати, Канада и Япония, на 5 декември влиза в действие възбрана за импорт на рускси нефт, доставен с танкери. Но други клиенти от Азия, Африка и Латинска Америка и отсега нататък могат да купуват съветски нефт, въпреки и единствено на твърдо закрепената цена.

Гръцките танкери могат да продължат да транспортират съветски нефт до трети страни даже при налагането на пределната цена.

Разрешено ли е на кораби от Европейски Съюз да транспротират съветски нефт?

, да вземем за пример към Азия – стига той да се търгува по закрепените цени. Към глобите би трябвало да се придържат и европейски кораби, които плават под " евтини знамена " като панамския или либерийския. Върху такива страни, да вземем за пример Панама, Европейски Съюз и ще окажат напън и вероятно ще им наложат обособени наказания, в случай че те не сътрудничат по въпроса за пределната цена.

Ще ги бъде ли петролните доставки за Западните Балкани?

Руският нефт за Сърбия и други балкански страни досега се разтоварва в хърватски пристанища, тъй като сърбите нямат лични. От 5 декември нататък това към този момент е неразрешено, тъй като Хърватия е член на Европейски Съюз и би трябвало да съблюдава възбраната за импорт на съветски нефт. Сърбия към този момент не се причислява към глобите против Русия, въпреки че другояче желае да влезе в Европейски Съюз. Сега би трябвало да реши дали Хърватия има право да позволява през своите пристанища пренос на съветски нефт за други балкански страни. Но пределните цени остават в действие и в единия, и в другия случай.

Петролът от тръбопровода " Дружба " ще продължи да тече от Русия през Украйна към Източна Европа.

А какво е ситуацията с съветския нефт, който тече по тръбите?

Върху този нефт не беше наложено ембарго, тъй като от Русия. Този водопровод доставя с нефт още Полша и Германия, само че тези две страни се отхвърлиха от доставките, с цел да орежат облагите на Путин. Пределната цена не важи за петрола по тръбите.

Какви са реакциите?

Както можеше и да се чака, остро осъди дейностите на Европейски Съюз. " Това разстройва всички пазарни механизми. Възможен е и вредоносен резултат за цялото международно произвеждане на нефт ", сподели съветският вицепремиер Александър Новак. Но и също се разгласи против пределната цена на петрола: " Сигурен съм, че освен това състояние Путин ще каже: Няма да разпределям нефт без пари. И тогава на международните пазари цената ще скочи от сегашните 95 на 150 $. "  Подобен властови инструмент не трябва да се дава в ръцете на, сподели още Пуйен. А Русия към този момент оповести, че няма да доставя с нефт страни, които считат да ползват решението за пределна цена.

***

Вижте и това видео от нашия списък: 
Търси се сурогат на съветския газ
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР