За да се справим с климатичните промени, са необходими усилия

...
За да се справим с климатичните промени, са необходими усилия
Коментари Харесай

Климатичните промени и решенията, които са в наши ръце

За да се оправим с климатичните промени, са нужни старания на разнообразни равнища, в това число на самостоятелно. Макар да сме дребни частици от огромната картина, ние също носим отговорност за бъдещето на човечеството и на Земята. Навиците и изборите ни имат значение и могат да бъдат причина за смяна и да послужат за храна за размисъл и повод към деяние за хората към нас. В тази публикация ще намериш рекомендации за дейности, които можеш да предприемеш, тъй че да намалиш своя въглероден отпечатък. Списъкът със препоръки не е обстоен и задачата на обявата е, от една страна, да даде основа, а от друга, да послужи за ентусиазъм за търсене на още и нови решения.

Климатичните промени са измежду най-сериозните световни проблеми, пред които сме изправени. Информираността на обществото за аргументите, същността, проявленията на и следствията от климатичните промени е единствено едната страна на монетата. Другата е обвързвана с това какво следва да се направи, с цел да разгадаем казуса и да осигурим обитаема планета на бъдещите генерации.

Справянето с климатичните промени и преходът към въглеродно неутрална стопанска система изискват систематична смяна в голям брой сфери, незабавни и широкомащабни старания най-много от страна на държавните управления и бизнесите. Но този развой се нуждае и от присъединяване на всеки от нас. В функциите си на гласоподаватели, потребители, домакини, учащи или работещи, родители и други, ние имаме въздействие с изборите, които вършим в всекидневието си. 

Усилията на всеки от нас би следвало да са еквивалентни както на желанието, по този начин и на опциите му. Следва да се имат поради и финансови, здравословни и други персонални аргументи. Например не всеки би имал опцията да има електромобил или да понижи потреблението си на скотски артикули. При съществуването на предпочитание, желание и отдаденост обаче, всеки може да даде своя принос, като следва някои от препоръките тук или като изследва повече за нови способи по какъв начин да помогнем за оправянето с световното предизвикателство.

Какво съставлява въглеродният отпечатък? 

Парниковите газове с антропогенен генезис, чието прекалено количество в атмосферата води до промени в климата, се дължат на производството и потреблението на артикули и услуги. Чрез понятието “въглероден отпечатък ” се дефинира количествено въздействието на човек, активност, организация или страна върху климатичните промени. Нашият персонален въглероден отпечатък зависи от изборите, които вършим всеки ден. Ето за какво познаването му и смяната в навиците ни могат да допринесат за основаването на по-благоприятен за климата свят.

В актуалната публикация са подбрани няколко основни категории дейности, посредством които бихме могли да имаме минимум отрицателно влияние върху задълбочаването на климатичните промени. 

Храна

Промяната в питателните привички има огромен капацитет за понижаване на излъчванията на парникови газове, генерирани от системите на хранително-вкусовата индустрия (производство, превоз, преправка, пакетиране, предпазване, търговия на дребно, ползване, загуба и отпадъци), според Специалния отчет на IPCC по отношение на изменението на климата и земята.  По данни на кампанията на Организация на обединените нации “Act Now ” 17% от цялата храна, планувана за ползване, се трансформират в хранителни боклуци, което съставлява разхищаване на запаси, употребявани в производството, като земя, вода, сила и други първични материали, както и ненужни излъчвания на парникови газове. Но това е единствено част от казуса. Начинът, по който храната се създава, ръководи и движи по света, както и това, което ние като жители решаваме да сложим на чинията си, имат значение за климатичната рецесия.

Ето за какво като консуматори, ние имаме въздействие посредством това какво, какъв брой и от кое място избираме да пазарим. Няколко съвета, с които можеш да бъдеш потребен: 

Пазаруване

- Купуване на сезонни плодове и зеленчуци от локални производители (това икономисва вода, сила, употребена в превоза, и други запаси, както и подкрепя локалната икономика);

- Купуване на толкоз храна, колкото е нужна, за понижаване на питателните отпадъци;

- Насипно извършване на покупки.

Консумация 

- Консумиране на по-малко месо, изключително на говеждо месо, и млечни артикули и вместо това прекосяване към диета, която е с по-високо наличие на растителни храни като зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена – повече по тематиката: Как въздейства нарасналата консумация на месо върху климатичните промени?;

- Проучване на това дали са устойчиви заведенията за хранене, в които се храним.

Отпадъци

- Даряване на храна за хранителни банки и за фураж на животни, когато е подходящо;

- Използване на приложения, които оказват помощ за понижаване на разхищението на храна, например FoodObox;

- Оползотворяване на питателните боклуци.

Енергия

Енергийният бранш е с максимален принос за световните излъчвания на парникови газове, виновен за почти 35% от общите излъчвания, по данни на кампанията на Организация на обединените нации “Act Now ”. Ограничаването на излъчванията от този бранш може да бъде реализирано главно посредством: прекосяване към възобновими енергийни източници, икономисване на на сила, в това число посредством реализиране на по-добра енергийна успеваемост.

Ето няколко съвета за това по какъв начин да намалиш потреблението на сила в дома си:

Електроуреди

-Изключване на тв приемника, компютъра и други електрически уреди, когато не се използват;

- Изваждане на кабелите на устройствата от електрическите контакти (например зарядното за телефона, когато той не се зарежда) – по този метод годишните разноски за електрическа енергия на дома могат да спаднат с до 10%, съгласно обявата на Европейската комисия (ЕК)  “Нашата планета, нашето бъдеще ”;

- Купуване на енергийно ефикасни уреди – съобразно енергийния етикет на ЕС; Следва да се има поради и следното – когато знаем, че даден апарат употребява по-малко сила, ние го използваме по-често и по този метод количеството сила, което използваме, освен че не понижава, само че може да бъде и повече от преди. Затова не е значимо единствено уредите да са енергийно ефикасни, само че и честотата на тяхната приложимост също има значение, което е обвързвано с нашите привички.

- Избягване на използването на електроуреди, когато е допустимо (напр. използването на сушилня).

Отопление/ охлаждане  на температурата на въздуха и на водата в дома

- Поддържане на бойлера в техническа редовност (преглед един път годишно), тъй че да работи оптимално дейно и да се избегнат повреди; 

- Намаляване на температурата за отопление през зимата (например с 1° C), също по този начин през нощта и когато не си у дома;

- Осигуряване на добра изолираност за опазване на температурата в стаите (напр. посредством слагане на прозорци с двоен или троен стъклопакет – понижават загубата на топлота и риска от кондензация; слагане на плътни пердета или преносими изолационни панели; запечатване на пролуки към прозорците и вратите; затваряне на пердетата и щорите през лятото);

- Използване на вентилатор вместо климатик през лятото;

- Намаляване на градусите на бойлера и термостата, доколкото е допустимо и уместно – редуцирането на използването на топла вода икономисва сила, която се употребява за затоплянето;

- Стени и покриви, покрити с растителност (помагат за това постройките да се поддържат хладни през лятото); 

 

Фигура 2. Стени, покрити с растителност. Източник: ThunyaW / Shutterstock

Осветление

- Използване на енергоспестяващи осветителни тела;

- Изгасване на осветлението, когато в стаята няма хора.

Други

- В тази публикация ще намериш 99 метода да спестиш сила у дома;

- Разбери какво в дома ти употребява най-вече енергия;

- Платформата ACT4ECO може да ти помогне да подобриш енергийната успеваемост на своя дом.

Вода

Водата е измежду най-ценните запаси, които имаме, и ще става все по-ценна и отсега нататък. Тя се употребява освен за питейни потребности, само че и в доста браншове на стопанската система като селско стопанство, енергетика и други Съгласно обявата на Европейската организация по околна среда  “Водата е живот ”, водните ресурси в международен мащаб, в това число в Европа, както и качеството им са подложени на напън от редица фактори, измежду които са и последствията от изменението на климата, да вземем за пример продължителните суши. Вследствие на това в бъдеще се чакат повече случаи на дефицит на вода, голям брой обществени и стопански проблеми. Ето за какво следва водата да бъде употребена доста по-ефективно.

С оглед на това следва да се подхващат и дейности за адаптиране към новите климатични действителности. Намаляването на потреблението и разхищението на вода е значим детайл от тактиките за адаптиране, които се одобряват на равнище Европейски Съюз и от редица европейски страни. Всеки от нас също би могъл да промени някои привички в всекидневието си и да способства за пестенето на водните запаси. Ето няколко рекомендации:

- Спиране на водата при миенето на зъбите, при бръсненето и при миенето на съдовете, когато струята не се ползва;

- Вземане на душ вместо вана;

- Вземане на по-кратки душове;

- Поливане на цветята рано заран или късно вечер, когато се изпарява по-малко вода;

- Използване на съдомиялна вместо миене на съдовете на ръка;

- Запълване на съдомиялната и на пералната машина;

- Регулярно регулиране на чешми, тоалетни, тръби, перални, хладилници, сушилни и други уреди за течове;

- Избягване на потреблението на сушилня – икономисва вода и енергия;

- Измиване на плодовете и зеленчуците в купа и по-късно потребление на водата за поливане на растенията у дома;

- Виж още над 200 метода по какъв начин да пестиш вода, които могат да ти оказват помощ да измислиш и нови хрумвания.

Транспорт

Емисиите на парникови газове от транспортния бранш са се удвоили от 1970 година насам, като към 80% от това нарастване е от пътните транспортни средства, по данни на Организация на обединените нации. В момента транспортният бранш е съвсем напълно подвластен от изкопаемите горива. За да намалиш своя въглероден отпечатък във връзка с превоза, може да последваш някой от препоръките долу.

- Ходене пешком, колоездене или потребление на публичен превоз вместо шофиране;

- Избягване на шофирането в натоварени часове;

- Споделено пътуване;

- Преминаване към електрически или хибриден автомобил – с отношение към количеството излъчвания, свързани освен с използването на автомобила, само че и с производството и бракуването му;

- По-често потребление на трен и понижаване на летенето – по данни на ЕК летенето е един от най-бързо разрастващите се източници на парникови газове.

Пазаруване и боклуци

Всеки един от 500-те милиона души, които живеят в Европейски Съюз, е виновен за приблизително към ½ звук битови боклуци всяка година, по данни от обявата на ЕК  “Нашата планета, нашето бъдеще ”. Тъй като в международен мащаб популацията нараства от ден на ден, следва да предотвратяваме генерирането на боклуци. 

Ето няколко рекомендации за рационално извършване на покупки, което е обвързвано с понижаване на отрицателния резултат на нашите потребителски привички върху изменението на климата. 

- По-малко и качествено извършване на покупки на артикули, от които имаш нужда;

- Избягване на несъразмерните опаковки и пазаруване на артикули в опаковки, които се рециклират или компостират;

- Носене на лични торба за извършване на покупки, чаша за кафе, други многократни други възможности и отбягване на еднократната пластмаса;

- Пазаруване от магазини, в които се продава насипно;

- Проверяване на това дали върху етикета на продукта е отбелязана екомаркировката на ЕС;

- Пазаруване от локални производители и от такива, които работят по резистентен начин;

- Вземане назаем, наемане или извършване на покупки от магазини втора ръка на неща, които случайно ще са необходими;

Правилното ръководство на отпадъците спомага за справяне с промените в климата. От една страна, преработването пести сила (и възможните въглеродни емисии), която би се употребила за производството на нови материали. От друга страна, когато отпадъците не се рециклират и попадат в сметищата, те стартират да гният и да отделят огромни количества метан. Това, което ти можеш да направиш, е:

- Правилно рециклиране на отпадъците;

- Рециклиране на акумулатори в обособените за задачата места; на електронни уреди;

- Преизползване и оползотворяване на боклуци – да вземем за пример приложимост на листи хартия, които могат да се употребяват от другата страна, даряване или замяна на неизползваеми облекла, обувки, мебели или домашен уреди;

- Компостиране;

- Намаляване на дигиталния боклук.

Разбери кои са принципите и особеностите на концепцията за нулев боклук.

Мода

Модната промишленост (облекло и обувки) създава повече от 8% от парниковите газове и 20% от световните отпадъчни води годишно, съгласно кампанията на Организация на обединените нации “Act Now ”. 85% от текстилните произведения приключват в депата или се изгарят, макар че множеството от тези материали могат да бъдат употребявани наново.

Ти можеш да направиш следното:

- Полагане на добра грижа за твоите облекла и обувки;

- Купуване на по-малко облекла и обувки;

- Пазаруване от магазини за втора употреба;

- Даряване на облекла и обувки или даването им в магазини за втора употреба;

- Рециклиране на облекла и обувки в особено обособени за задачата места;

- Поправяне на облекла и обувки или основаването на нови такива от стари;

- Пазаруване от локални производители, с цел да се понижат излъчванията от транспорта;

- Пазаруване от устойчиви производители (Устойчивостта, що се отнася до модата, включва както обществени въпроси като възстановяване на изискванията на труд, по този начин и екологични – понижаване на отрицателното въздействие върху околната среда, в това число понижаване на излъчванията на парникови газове.) – да вземем за пример облекла от рециклирани материали или с екомаркировка.


Фигура 3. Въздействие на текстилните артикули върху климата в паралел с излъчванията от интернационалните полети и морското мореплаване. Източник: Как текстилната продукция замърсява околната среда (инфографика).

Залесяване и запазване на горите

Засаждането на дървета е един от най-очевидните способи да помогнем за оправянето с климатичните промени, но единствено посредством залесяване проблемът не може да бъде позволен. Ти можеш да окажеш помощ посредством:

- Засаждане на дървета, като повече по тематиката може да намериш в статията  “Да засадиш дърво ”;

- Участие в начинания за запазване на горите и битка против обезлесяването.

Информирай се, бъди виновен, сериозен и изобретателен

Климатичните промени са един от най-обсъжданите проблеми по света и въпреки всичко не се подхващат задоволително дейности, които да подсигуряват планета, подобаваща за живот, на бъдещите генерации.

Информирането от достоверни източници и сериозното мислене са значими за справяне с проблеми като грийнуошинга и митовете за климатичните промени.

Може да се включиш в акцията на ООН „ Действай в този момент “/ “Act Now ”, като изтеглиш приложението, следиш своя въглероден отпечатък, получаваш нови познания за климата и за това по какъв начин да си потребен. Друго приложение – MathTappers: Carbon Choices – демонстрира по какъв начин някои от нашите ежедневни избори въздействат на климата. World for climate ти дава опция да се включиш в забавни полемики по отношение на изменението на климата, да задаваш въпроси и да изразяваш своето мнение. 

Освен посочените в тази обява препоръки, съществуват още доста други способи, посредством които всеки от нас може да помогне за оправянето с климатичната рецесия. Ако имаш предложение за това какво още можем да прибавим тук като основна рекомендация, можеш да се свържеш с нас. 

Твоите дейности имат значение! 

Автор: Илияна Семерджиева / Климатека

Илияна Семерджиева приключва компетентност “Европеистика ” в СУ “Св. Климент Охридски ” и е студент в магистърската стратегия “Екологични експертизи и надзор ” в Нов български университет. Чрез стратегия “Еразъм + ” взе участие в магистърската стратегия Global Change Management в Университета за стабилно развиване Еберсвалде, Германия. Стажант в Климатека и запалянко за смяна и деяние за справяне с климатичните промени.

В обявата са употребявани материали от:

  1. Как да понижим въглеродния си отпечатък?
  2. Act Now – The UN Campaign for Individual Action
  3. Act Now – The UN Campaign for Individual Action – Facts and Figures 
  4. Специален отчет на IPCC по отношение на изменението на климата и земята
  5. Европейска комисия, Генерална дирекция „ Действия по климата “, Нашата планета, нашето бъдеще: дружно в битката против изменението на климата, Служба за изявления, 2018, https://data.europa.eu/doi/10.2834/56011 
  6. Европейска организация за околна среда, Водата е живот, Служба за изявления, 2019, https://data.europa.eu/doi/10.2800/53962 
  7. Connect4climate – 5 Steps to Make Your Home Energy Efficient 
  8. Connect4climate – What Uses the Most Energy in Your Home?
  9. European Commission – Climate tips
  10. Act4eco – платформа за образование по енергийна ефективност 
  11. UN Alliance for Sustainable Fashion 
  12. Европейски парламент – Как текстилната продукция замърсява околната среда (инфографика)
  13. The 35 Easiest Ways to Reduce Your Carbon Footprint
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР