За да овладее последиците от пандемията, Германия ще натрупа тази

...
За да овладее последиците от пандемията, Германия ще натрупа тази
Коментари Харесай

Германия трупа рекордни дългове за спасяване на икономиката си

За да овладее последствията от пандемията, Германия ще натрупа тази година рекорден дълг от 218 милиарда евро. За съпоставяне: по време на финансовата рецесия преди 10 години рекордният тогава дълг възлизаше на 44 милиарда.
За обезпечаване на средствата, планувани в пакета с ограничения за превъзмогване на последствията от пандемията, немският финансов министър Олаф Шолц предлага втора актуализация на бюджета. Тя ще добави нови 62,5 милиарда евро дълг, с което общите разноски за 2020 година скачат до 509,3 милиарда евро, а дългът - до 218,5 милиарда евро.
От финансовото министерство аргументират това решение с нуждата от бързо възобновяване стопанската система, както и с положителните финансови резултати на Германия през последните няколко години.
Конюнктурният пакет на ръководещата коалиция в Берлин цели да подтиква потреблението и стопанската система, като две от ограниченията са краткотрайно намаление на Данък добавена стойност и еднократен фамилен бонус от 300 евро за всяко дете. Общо 25 милиарда евро са предопределени за подкрепяне на дребния и междинния бизнес, който е доста мощно обиден от рецесията, подбудена от ковид.
Първата актуализация на бюджета с спомагателни 156 милиарда евро беше призната от Бундестага през месец март. За задачата се наложи краткотрайно да бъде анулирана възбраната за вдишване на нови отговорности.
Средствата бяха планувани за финансиране на няколко незабавни ограничения, само че за новия избавителен пакет на ръководещата коалиция са нужни спомагателни заеми. Общият размер на плануваните избавителни ограничения възлиза на 130 милиарда евро.
По думите на министър Шолц, огромна част от новите отговорности ще бъдат изразходвани още през тази година, а към 30 милиарда евро ще бъдат включени в бюджета за идната финансова година.
За размера на новия държавен дълг може да се съди, в случай че се съпостави със отговорностите, насъбрани по време на финансовата рецесия преди 10 години. За избавяне на закъсалите банки страната натрупа 44 милиарда евро дълг, който тогава беше рекордно висок.
Финансовото министерство планува новият дълг да бъде върнат през идващите 20 години, като погасяването му ще стартира от 2023 година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР