За да не се спекулира с произхода на Никола Вапцаров,

...
За да не се спекулира с произхода на Никола Вапцаров,
Коментари Харесай

Никола Вапцаров: Братята македонци са бедни откъм интелектуалци и си присвояват

За да не се спекулира с произхода на Никола Вапцаров, се постарахме да съберем в книга полицейското досие на Вапцаров, виталния му път и всички обстоятелства, които могат да издигнат някакви противоречиви въпроси.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Никола Вапцаров, племенник на поета Никола Вапцаров.

В полицейския въпросник, който Вапцаров е попълнил собственоръчно в полицията при ареста му през 1942 година, е написано ясно и изрично, че татко му и майка му са българи и той самият е българин.

Мое персонално мнение е, че братята македонци по стичане на събитията са небогати откъм герои и интелектуалци. И по тази причина имат една линия да присвояват интелектуалците от прилежащите страни. Вапцаров е един от тези похитени интелектуалци.

Вапцаров е излязъл отвън рамките на България. Той е международен стихотворец, преведен на 74 езика. Носи премията за мир.

Това в Благоевград беше една проведена акция от страна на братята македонци. Бяха пристигнали със флагове, имаше и футболна агитка, която под строй говореше лозунги. Защо са избрали това място не мога да ви кажа. Вапцаров е живял не толкоз в Благоевград, колкото в Банско, Кочериново, Варна и София.

Пожелах да подаря на Мицковски тази книга, само че той я блъсна по този начин, че в случай че не си бях подложил ръцете изпод, тя щеше да падне на земята. Каза, че имат по-хубава книга, издадена за Вапцаров и сподели „ Я ке ви я пратим “.

Стана малко конфузно. Но това е детайл на митинга, който те желаеха да провеждат в Благоевград. Някой търси някакъв спор.

Вапцаров не е роден нито в България, нито в Македония. Той е роден още когато България е била под турско. Тогава са работили други закони, само че той самият си се е определил като българин.

Имаше интервал, в който не ни пускаха да отидем от моя жанр там, точно заради македонския въпрос.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР