За да нареди пъзела около Брекзит, който вече три години

...
За да нареди пъзела около Брекзит, който вече три години
Коментари Харесай

Ако ЕС не се огъне, хаосът около Брекзит води към избори или излизане без сделка

За да подреди пъзела към Брекзит, който към този момент три години сковава английската политика, министър председателят Борис Джонсън има три варианти – избори, нова договорка или Брекзит без договорка. Джонсън даде обещание да реализира нова договорка за " развода ", тъй че Англия да може да напусне Европейския съюз на 31 октомври. Ако се стигне до " далечната опция " Европейски Съюз да откаже да договаря, той ще пристъпи насилствено към Брекзит без договорка. " Ройтерс " обобщава вероятните сюжети:

Избори

Европейският съюз отхвърля да пренапише Споразумението за отдръпването, което Тереза Мей контракти през ноември предходната година. Тъй като Обединеното кралство върви към излизане без договорка, английските депутати натискат спирачките и Джонсън привиква избори.

Изправен пред протест поради " твърдия " Брекзит, Джонсън би могъл да разпусне Народното събрание и да свика национални избори, представяйки разбунтувалите се депутати и опозиционната Лейбъристка партия като враговете на " националния Брекзит ".

Според JPMorgan е най-вероятно договарянията с Европейски Съюз да не стигнат до на никое място и Джонсън да бъде примамен от избирателен съюз с Партията на Брекзит а Найджъл Фараж. " Перспективата за свързване на консерваторите с Партията на Брекзит, било то официално или неофициално, ще направи общите избори да наподобяват като най-привлекателната от вероятните за Борис варианти ".

Избори могат да бъдат провокирани по два метода. Ако две трети от депутатите се съгласят с предложение на държавното управление в тази посока, или в случай че болшинството депутати гласоподават, че нямат доверие в настоящето държавно управление и не бъде контрактувано никакво различно ръководство.

Очаква се Джонсън да се изправи пред избор на съмнение по искане на опозиционната Лейбъристка партия, когато Народното събрание още веднъж се събере през септември. Ако не успее да премине теста, по предписание има 14 дни за съставяне на различно държавно управление. Ако никой не може да го направи, се привикват избори. Ако вотът на съмнение се състои на 3 септември, изборите може да се състоят най-рано на 24 октомври.

Нова договорка

Заплахата от Брекзит без договорка убеждава най-големите сили в Европейски Съюз – Германия и Франция – да се съгласят със доста преразглеждане на съглашението за " развода ". Европейски Съюз се огъва под натиска и се съгласява с нова договорка. Ако има огромни пазарлъци, е допустимо тя да бъде реализирана на Европейски съвет в последната минута – пожеланото от Европейски Съюз средство за решение на рецесии - и двете страни да изиграят драма за пред вътрешната аудитория.

Според Goldman Sachs има 45% късмет за реализиране на излаз със договорка. За да бъде тя модифицирана, ще е нужна поддръжката на немския канцлер Ангела Меркел, на френския президент Еманюел Макрон, както и на Ирландия.

Всяко ново съглашение ще би трябвало да завоюва болшинство в 650-местния английски парламент, където ръководещата Консервативна партия няма болшинство и е разграничена по въпроса кой е най-хубавият метод за реализиране на Брекзит.

Без договорка

Европейски Съюз отхвърля да играе играта на Джонсън и отхвърля опцията за закъснение. Обединеното кралство излиза безредно от блока на 31 октомври.

Според доста вложители Брекзит без договорка ще изпрати шокови талази към международната стопанска система, ще потопи английската стопанска система в криза, ще ядоса финансовите пазари и ще отслаби позицията на Лондон на значим интернационален финансов център.

Излизането на Обединеното кралство от блока без договорка значи, че няма да има публично съглашение за преходния интервал, покриващо всичко – от паспортите за животни след Брекзит до митническите разпореждания по северноирландската граница.

Малко след избирането на Джонсън за министър председател Goldman Sachs увеличи оценката си за вероятността от " корав " Брекзит от 15 на 20 %.

Според поддръжниците на Брекзит без договорка, въпреки да е допустимо да има малко безвластие, в дълготраен проект стопанската система ще просперира от бързото преустановяване на еврочленството.

Англия би трябвало да напусне на 31 октомври, седем месеца по-късно от в началото плануваното, в случай че Европейски Съюз не се съгласи на нова пролонгация и Народното събрание не промени датата за излизане, вписана в закон.

Мнозинството депутати по-рано поддържаха опит да се блокира " корав " Брекзит, само че излизането без договорка няма да изисква ратификация от Народното събрание. Депутатите въпреки всичко споделят, че ще употребяват гъвкавостта в английската конституция, с цел да намерят метод да попречат на това развиване.

За да им противодейства, министър председателят би могъл да разпусне Народното събрание до след 31 октомври, коренен ход, който може да провокира конституционна рецесия. Джонсън обществено не е отричал тази опция, само че акцентира, че не е пожеланият от него вид. Депутатите към този момент направиха стъпки, които ще принудят Народното събрание да заседава в същите дни през септември и октомври. Някои консерватори заплашиха да изоставен партията и да гласоподават срещу водача си, с цел да спрат излизане без договорка и да смъкват държавното управление. Биха били нужни шепа консерватори, дали своят вот в поддръжка за избор на съмнение, с цел да се бутне държавното управление.

Оставка

Ако Джонсън не може да реализира Брекзит и не желае да привиква избори, ще има доста малко останали варианти. Той би могъл да подаде оставка, както направи Мей, без да задейства нови избори.

Парламентът също може да се опита да смъкна държавното управление с избор на съмнение. Или пък партията му би могла да се обърне против него.

Отлагане или без Брекзит

Джонсън или различен водач взема решение, че Брекзит без договорка ще нанесе прекалено много вреди и е належащо отсрочване. Опонентите на Брекзит отдавна пробват да отсрочат излизането с вяра в последна сметка да се стигне до превръщане на резултата от референдума.

За да даде пролонгация, Европейски Съюз евентуално ще упорства за подробен проект по какъв начин Англия има намерение да излезе от политическата невъзможност. Една допустима аргументация може да бъде втори референдум за излизането или избори.

Евентуални избори може да доведат на власт държавно управление, ангажирано с оставането в Европейски Съюз. Това би могло да докара до втори референдум, в който държавното управление да води акция против Брекзит, или до решение за анулация на Брекзит.

Според Goldman Sachs има 35% късмет Брекзит да не се случи. Преди избора на Джонсън вероятността беше 40%.

Фотогалерия: Непредсказуем, импровизиран, шоумен - новият английски министър председател >
Предложения и спънки

" Блумбърг " проучва другите оферти на Джонсън и изяснява какви са пречките пред реализирането им.

Предложение: Предоговаряне на договорката

Най-спорният детайл от договорката на Мей е така наречен ирландски защитен механизъм - решение, което ще се ползва като краен вид за отбягване на инспекциите по границата сред английската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит. Джонсън желае да отсрочи диалозите за границата за след Брекзит, потвърждавайки, че те би трябвало да са част от бъдещи търговски договаряния. Освен това загатна, че може да употребява цената на раздялата (39 милиарда паунда) като лост в диалозите.

Пречки: Европейски Съюз неведнъж съобщи, че не е подготвен да предоговори Споразумението за отдръпването и че това е единствената допустима договорка. Освен това сподели, че защитният механизъм би трябвало да бъде част от съглашението, тъй като желае гаранция, че няма да има " твърда " граница. Според европейското законодателство Брекзит би трябвало да се случи на два стадия – първо, договарянията за излизането, и откакто Англия е напуснала - формалните търговски диалози.

Предложение: Излизане на 31 октомври - " победа или гибел "

По думите на премиера след двете отлагания на Брекзит, Англия в този момент би трябвало да напусне блока на 31 октомври, без значение дали има контрактувана нова договорка или не. Той отхвърли да изключи разформироване на Народното събрание като метод да реализира това.

Пречки: Времето за договаряне на напълно нова договорка е лимитирано. А английският парламент е срещу " корав " Брекзит. Европейски Съюз даде сигнал, че избира ново отсрочване пред разлъка без договорка.

Предложение: Изчаквателен интервал след Брекзит

Джонсън желае да контракти очаквателен интервал с Европейски Съюз след 31 октомври, по време на който да има нулеви мита и нулеви квоти, сходно на преходния интервал, контрактуван през май. По думите му той ще свърши доста преди идващите избори, които би трябвало да се състоят през 2022 година

Пречка: Европейски Съюз съобщи, че всяка форма на временен интервал зависи от това да има съглашение за излизане, което би трябвало да съдържа ирландския защитен механизъм.

Предложение: Да се употребяват разпоредбите на Световната комерсиална организация, в случай че Европейски Съюз не сътрудничи

Джонсън сподели, че в случай че Европейски Съюз не предложи нова договорка, Англия ще може да употребява член 24 от Общото съглашение за митата и търговията на СТО, с цел да подсигурява, че изискванията за търговия ще останат същите след Брекзит.

Пречки: Клаузата, която той цитира, се ползва за страни, договарящи за търговски покупко-продажби, а не за страни, напускащи търговски блок. Освен това за задачата ще е належащо единодушието на Европейски Съюз и явен график за договаряния за комерсиално съглашение. Нито едно от тези две условия няма да е обезпечено при положение на " корав " Брезит. СТО и Европейски Съюз обявиха, че това няма да проработи.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (622)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР