За да може главният прокурор да бъде разследван, освен Наказателно-процесуалния

...
За да може главният прокурор да бъде разследван, освен Наказателно-процесуалния
Коментари Харесай

Гешев: За да бъде разследван главният прокурор, освен НПК трябва да се промени и Конституцията


За да може основният прокурор да бъде разследван, с изключение на Наказателно-процесуалния кодекс би трябвало да бъде изменена и Конституцията. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев на Пленума на Висшия правосъден съвет.

Според Гешев опцията да бъде разследван основния прокурор не е единствената цел на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс. Той счита, че основната цел е определяне на политически надзор над правосъдната власт.

Междувременно в изявление за Евронюз България служебният министър на правораздаването Крум Зарков съобщи, че през 2008 година, когато България беше наказана от Европейския съд за правата на индивида, за това че няма дейно средство за следствие на основния прокурор, е препоръчан план, който съгласно Съвета на Европа дава отговор на европейските стандарти. Министърът на правораздаването се надява, че планът, който е на публично разискване до 19-и декември, ще мине бързо през Министерски съвет и ще може да влезе в Народното събрание до момента в който е време. Според Зарков става дума за арбитър с сан на висш арбитър, който по даден сигнал ще извършва функционалностите на прокурор, за следствието по този сигнал против основния прокурор.

По думите на Иван Гешев един подобен арбитър може да има скрита мотивация. Главният прокурор счита, че този проблем би трябвало да се реши, само че би трябвало да се съблюдава правилото на господство на правото.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР