За да могат бъдещите човешки бази или колонии на Марс

...
За да могат бъдещите човешки бази или колонии на Марс
Коментари Харесай

Учените изследват как да подобрят добивите на реколтата на Марс

За да могат бъдещите човешки бази или колонии на Марс да се самоподдържат, надеждният източник на домашно отгледана храна ще бъде наложителен.

Просто би било прекомерно скъпо и рисковано да се разчита на доставки на ракети за облекчаване на питателните потребности на колонистите.

Имайки това поради, учените изследват способи за усъвършенстване на галактическото земеделие, заяви Ройтерс.
Космическото земеделие
В следена оранжерия в университета Вагенинген в Нидерландия, откривателите към този момент са разпознали метод, който демонстрира опция за възстановяване на добивите на култури в симулирана марсианска почва, с разнообразни култури, отглеждани дружно по способ, наименуван „ intercropping “ (междинни култури - бел. ред.), въведен от античните фермери на маите.

Доматите порастват два пъти по-бързо в симулирана марсианска почва В своите опити откривателите отглеждат чери домати, грах и моркови дружно в саксии. Доматите, отглеждани по този метод, създават към два пъти по-голям рандеман от домати, отглеждани независимо - или " монокултурирани " - в същата симулирана марсианска почва, с повече и по-големи плодове.

Доматите също са цъфнали и узрели по-рано, като са дали повече плодове на растение и са имали по-дебели стъбла. Добивите от грах и моркови не са се нараснали при междуселищни култури.

„ Тъй като това е пионерско проучване, при което за първи път тази техника за разбъркване на култури се ползва в галактическото земеделие, ние в действителност не знаехме какво да чакаме.

И фактът, че работи доста добре за един от трите типа, беше огромна находка, върху която в този момент можем да изградим по-нататъшни проучвания.

Сега е единствено въпрос на поправяне на пробните условия, до момента в който намерим най-оптималната система.

Могат да бъдат разнообразни типове, повече типове, друго съответствие на типовете “, сподели астробиологът Ребека Гонсалвес, водещ създател на проучването, оповестено в сряда в списание PLOS.
Как учените сътвориха марсианска почва
Културите са отгледани в симулиран марсиански реголит - почва без органична материя - създадена от откриватели на НАСА, която е съвсем съвършено физическо и химично сходство с същинската марсианска почва.

Изследователите са добавили потребни бактерии и хранителни субстанции.

Контролирали са газовете, температурата и влажността в оранжерията, с цел да подхождат на изискванията, предстоящи в марсианска оранжерия.

Докато човешките бази на Марс са нещо всекидневно във филмите, те остават в областта на научната фантастика. Но американската галактическа организация НАСА, да вземем за пример, създава качества, нужни за изпращане на хора до Марс през 2030 година „ Марс е в действителност надалеч.

Един полет в този момент ще отнеме към девет месеца. Ако желаете да живеете там като хора, ще би трябвало да отглеждате свои лични култури на мястото.

Летенето с храна е доста скъпо и също по този начин уязвимо. Не желаете да се озовете на Марс без нищо за ястие, както във кино лентата „ Марсианецът “.

Основната ни цел е да използваме допустимо най-вече от ресурсите на уеб страницата “, сподели съавторът на проучването Вигер Вамелинк, растителен еколог във Вагенинген и основен изпълнителен шеф на компания, наречена " Би.Ей.Ес.И " (B.A.S.E.), която създава лунни и марсиански оранжерии.

" Междинното развъждане на култури включва обработване на растения, притежаващи допълващи се свойства, които могат взаимно да си оказват помощ да порастват, с цел да усъвършенстват потреблението на запаси, в това число вода и хранителни субстанции.

Изследователите споделиха, че доматените растения в смесените култури може да са се възползвали от близостта си до граховите растения, защото последните са положителни в превръщането на азота от въздуха, благодарение на бактерии, импортирани в почвата, в основен хранителен детайл.

Добивът на моркови сподели статистически важен спад в смесените култури, а добивът на грах нямаше статистически значима смяна ", сподели Гонсалвес.

Вигер Вамелинк прибавя: „ Много е значимо по какъв начин избирате типовете култури, които комбинирате, тъй като доматът завоюва от граха, само че сигурно морковът не. Това евентуално се дължи на неналичието на светлина. Високите растения от домати и грах надраснаха морковите, отнемайки им светлината “.

Като цяло доматите, грахът и морковите са растели добре, въпреки и не толкоз, колкото в земната почва в същата оранжерия. Изследователите не пробваха тези зеленчуци, отгледани в симулираната марсианска почва, тъй като трябваше да преминат избрани проби.

„ Вкусихме по-ранна годишна продукция, в това число домати “, сподели Вамелинк. И посочи: „ Мислех, че марсианските са по-сладки от земните, отглеждани върху почва за саксии. “
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР