За да изясним в какво се състои тази илюзия ви

...
За да изясним в какво се състои тази илюзия ви
Коментари Харесай

„Илюзията на Мойсей“

 Ноевият-ковчег

За да изясним в какво се състои тази заблуда ви предлагаме дребен тест. Отговорете на 3 въпроса: 

– Колко животни от всеки тип е взел Мойсей?
– От каква народност е изобреттелят на телефона Томас Едисон?
– Какви думи произнася Луис Армстронг, стъпвайки на повърхността на Луната?

Вероятно огромна част от хората са дали отговор примерно по този начин: „ по две “, „ американец “ и „ една дребна крачка за човека… “

Но към този момент сте разбрали, че три пъти сте сбъркали. И в този момент се удряте по челото и си казвате, че ковчегът е издигнат от Ной, а не Мойсей, телефонът е изобретен от Александър Бел, а на луната е летял Нийл, а Луис Армсстронг. Защо позволихте на въпросите да ви объркат? Всичко е от процеса на обработка на информацията от мозъка.

Този тест носи името „ Илюзията на Мойсей “. Той показва какъв брой неприятно забелязвате грешките в всекидневието. Изследователите са изследвали неизброимо количество доброволци, пробвайки се да схванат при какви условия се случва това и какво да създадат хората, с цел да виждат по-често измамата.

За пръв път „ илюзията на Мойсей “ се загатва в проучване от 1981 година. И тогава нд 80 % от интервюираните пропунали обстоятелството, че Мойсей няма общо с ковчега, въпреки в предварителните проби да са потвърдили своята информираност. И това макар обстоятелството, че им била дадена задача да открият сходни сбъркани въпроси.

Въпросът за Мойсей подвел най-вече хора, до момента в който едвам 40 % били заблудени от въпроса за националността на Томас Едисон. През 2000 година изданието «Psychological Science» разгласил труд, обясняващ за какво се случило това.

Изследователите изяснили, че хората могат да се подведат благодарение на илюзията по два метода: имената би трябвало да бъдат „ семантично сходни “ (в случа с Ной и Мойсей и двамата са от Библията), или „ фонетично сходни “ (тоест да звучат близко).

Откривайки това, учените измислили нов въпрос, подобаващ и за двата критерия, с цел да ревизират „ мега илюзията Мойсей “. И наиастина, въпрос, подменил името на „ Ендрю Джонсън “ на „ Линдън Джонсън “ – някогашни вицепрезиденти на Съединени американски щати със комплицирани имена и фамилия – заблудил повече хора от въпросите, построени въз основа на единствено едииния от критериите.

Професорът по логика на психиката Лиза Фазио потвърдила, че сходни илюзии водят до това, че хората стартират да одобряват подправена информация за света. Лиза и нейният екип предложили на доброволци да прочетат измислени истории, в които имало подправени изречения, да вземем за пример „ преплувайки Атлантическия океан, най-големия в света “.

След прочитането повече хора били склонни да дават отговор, че Атлантическият океан е най-големият в света, въпреки две седмици преди този момент да били минали тест, в който отговаряли, че е Тихият.

Още по-лошото е, че опитите да оказват помощ на хората да избегнат неправилната наклонност имали противоположен резултат. Изследователите се пробвали да дадат на участниците повече време да прочетат въпросите или да подчертаят значимата информация в алено, само че това единствено нараснало вероятността от погрешен отговор.

Лично на мен ми се коства, че изводите на учените са прекомерно пресилени и това е просто тривиално нехайство. А вие какво мислите?

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР