За да бъдат мислите ви ясни, трябва да подхранвате мозъка

...
За да бъдат мислите ви ясни, трябва да подхранвате мозъка
Коментари Харесай

Липсата на закуска тормози мозъка

За да бъдат мислите ви ясни, би трябвало да подхранвате мозъка си с качествена и подобаваща храна. Ако по време на работа непрекъснато ви се спи, не можете да се концентрирате и мислите ви се реят в пространството, най-вероятно мозъкът ви е изтощен или просто не се е нахранил.

Вече е научно потвърдено, че работата на мозъка зависи най-много от храната, която консумираме. Мозъкът ни съставлява едвам пет % от масата на тялото ни, само че освен това употребява повече храна от който и да е различен орган.

Сивото вещество усвоява двадесет % О2, съвсем една трета от калориите и лишава главната част от глюкозата в кръвта. Качеството на храната може да повлияе върху паметта ни, въображението ни, скоростта на мисленето.

Мисловната ни активност е резултат от биохимични процеси, които се случват в клетките на основния мозък. За да не се забавят, е належащо човек да се зареди с задоволително сила.

За да мислите пълноценно, би трябвало да се храните постоянно. Да замъгли мислите ви е в положение даже една пропусната закуска. Последствията от този пропуск са двойни: преди обяд клетките на мозъка поради дефицит на сила не работят с цялостна мощ, а по-късно ще се изтормозят, когато хапнете съществено на обяд.

 Банани

Тогава кръвта от главата ще се насочи към стомаха, с цел да смели огромното количество храна, а мозъкът ще се отпусне и ще стартира да работи на мудни обороти.

Най-лесният метод да нахраните мозъка си е да изядете късче шоколад или бонбон – захарта незабавно се устремява към кръвта и мисълта ви става кристално ясна.

Този резултат обаче трае доста малко. Затова експертите поучават да се ориентирате към постепенно усвоимите въглехидрати – самун, ориз, мюсли, овесени ядки.

Освен със захар и въглехидрати клетките на мозъка би трябвало да се хранят и с белтъчини – месо, риба, млечни артикули. Белтъчините вземат участие в направата на допамин и адреналин, които форсират бързината на реакциите и мисловните процеси.

Много потребни белтъчини в комплект с ненаситени мастни киселини се съдържат в мазната риба – сьомга, скумрия, херинга. Освен това на мозъка са му нужни минерали и витамини.

Дефицитът на магнезий изтощава кората на основния мозък и понижава нейните благоприятни условия. Да попречат на това могат бананите, бадемите и медът.

Липсата на хром, който се съдържа в черния самун и черния чай може да довече до угнетено положение. Йодът подтиква умствената активност, а цинкът и желязото покачват паметта.

За естествената работ] на мозъка са нужни не по-малко от литър и половина течности на ден. Най-добре е в случай че това е чиста вода, зелен чай, минерална вода, фреш или компот.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР