За четвърта поредна година LessPlastic Bulgaria и сърфистите, които нашумяха

...
За четвърта поредна година LessPlastic Bulgaria и сърфистите, които нашумяха
Коментари Харесай

Любители на морето чистят плаж Аркутино навръх Коледа |

За четвърта поредна година LessPlastic Bulgaria и сърфистите, които нашумяха с първото прекосяване на българското Черноморие с уиндсърф Wind2Win, провеждат разчистване на черноморски плаж точно на Коледа.

Тази година плажът е Аркутино, а запалянковците още веднъж ще се съберат на 26 декември от 10 часа, пременени с коледна маскировка, с цел да поднесат подарък на Черно море и да оставят едно по-чисто място след себе си. Тези, които не могат да участват, само че желаят да дадат своя принос, могат да почистят нечисто кътче наоколо до тях. В интервала 13.12.2021 - 4.01.2022 всеки може да се снима с коледна маскировка, чувалче с боклуци в ръка и положително въодушевление и да взе участие в лотария с голям брой награди. Пълните условия на играта “Чистата Коледа ” могат да бъдат

Част от отпадъците, събрани на плаж Аркутино, ще бъдат обработени и наново оползотворени благодарение на организацията Ценна пластмаса, чиято активност е съсредоточена точно върху преобразуването на  към този момент непотребен пластмасов отпадък в  нови потребни предмети. Въпреки печалната популярност, която пластмасата си завоюва през последните няколко години, тя е скъп запас, който може да бъде върнат в приложимост посредством преработване, обръщат внимание от LessPlastic Bulgaria и Wind2Win.



Рециклирането е действителна опция, което способства за справяне със замърсяването с пластмаса. На фона на практикуваното по целия свят удължение на виталния цикъл на материалите и стимулирането на кръговата стопанска система, планът за създаване на инсинератор за изгаряне на боклуци у нас наподобява неуместен, софтуерно стар и непосредствено грозящ живота на екосистемите, обосновават се уредниците. Още при огромните наводнения през зимата на 2019 година и образувалото се бунище при язовир Искър,  редица НПО-та молиха за въвеждането на депозитна система и съответно ръководство на отпадъците. Държавите с функционираща депозитна система рециклират над 85% от пластмасовите бутилки. Същевременно бутилките са измежду най-често срещания тип боклук по българските плажове.

Пластмасата съставлява близо 85% от всички морски боклуци по българските плажове, а непосредственото й влияние върху локалното биоразнообразие е пагубно, сочат LessPlastic Bulgaria. Само за четири години броят на застрашените морски типове е повишен с 23%, като през 2016 година от замърсяването в моретата са повлияни 817 типа. До 2014 година, 45% от 120-те морски бозайника, включени в Червения лист на Международния съюз за отбрана на природата (IUCN), са се оплитали в мрежи, поглъщали са пластмаса или са се наранявали по различен метод с пластмасови боклуци в морето. Замърсяването с пластмаса заплашва както рибите в морето, по този начин и птиците, чиито местообитания са във влажни зони наоколо до морския бряг. Начинът на ловуване при птиците играе основна роля при поглъщането на пластмаса. Подобни данни дават съображение да се търсят незабавни ограничения за справяне с казуса на всички равнища - както локално, по този начин и световно.

“Морето е доста повече от воден басейн за нас. Ние прекарваме голяма част от времето измежду природата - тя е наш дом и се усещаме задължени да вършим всичко, каквото можем, с цел да се грижим за нея ”, споделиха от Wind2Win и LessPlastic Bulgaria



Чистата Коледа - публично събитие във Facebook:

Wind2Win

LessPlastic
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР