За България са предвидени до 1820 дози от ваксината срещу

...
За България са предвидени до 1820 дози от ваксината срещу
Коментари Харесай

България може да получи от ЕК до 1820 дози от ваксината срещу маймунска шарка

За България са планувани до 1820 дози от имунизацията против маймунска шарка, закупена от Европейската комисия. Това оповестиха за Mediapool от Министерството на здравеопазването.

Миналата седмица стана ясно, чеот датската биотехнологична компания Bavarian Nordic и здравният еврокомисар Стела Кириакиду прризова страните от Европейски Съюз, които не са подписали съответния контракт, да го създадат допустимо най-скоро, с цел да обезпечат доставките.

От българското здравно министерство оповестиха, че приемането на закупените от Европейска комисия дози от имунизацията на JYNNEOS ще се извърши при подписване на контракт за подаяние сред всяка страна членка и Европейската комисия, като е планувано дозите ваксини да се разпределят съразмерно, с оглед популацията на всяка страна членка.

За България са планувани до 1820 дози от имунизацията. В момента Министерството на здравеопазването изследва нормативните благоприятни условия за приемането на имунизациите при изискванията на подписване на контракт за подаяние сред Европейска комисия и България.

Тепърва ще се прецизира по какъв начин и на кои групи хора ще се ползва имунизацията.

“По отношение на рекомендации за използване на ваксина против маймунска вариола в страната, същите ще бъдат изискани от Европейски Съюз след възможното подписване на контракт на подаяние, при съществуване на изясненост по отношение на графика на доставките на ваксини и съгласно развиването на епидемията у нас “, прецизираха от Министерство на здравеопазването.

Към момента в страната са регистрирани 4 случая на маймунска шарка.

По данни на Европейския център за надзор и предварителна защита на болесттите (ECDC) към 28 юли са доказани 11 001 случая на маймунска шарка в 27 страни в Европа - Испания (3 738), Германия (2 459), Франция (1 827), Холандия (879), Португалия (588), Италия (426), Белгия (393), Австрия (118), Ирландия (85), Швеция (81), Дания (71), Полша (53), Норвегия (50), Унгария (37), Словения (33), Гърция (32), Люксембург (23), Румъния (20), Финландия (17), Малта (17), Чехия (16), Хърватия (11), Исландия (9), Словакия (6), Естония (5), България (4) и Латвия (3).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР