За Александър Николов имаше доклади в министерството на енергетиката, те

...
За Александър Николов имаше доклади в министерството на енергетиката, те
Коментари Харесай

Росен Христов: Няма заведен иск от Газпром срещу България

За Александър Николов имаше отчети в министерството на енергетиката, те бяха там, когато станах министър и съм сюрпризиран, че предходното ръководство не е взело ограничения по тях. Това сподели енергийният министър Росен Христов в „ Лице в лице ” по bTV по въпроса за санк. По негови думи Николов е бил остранен от поста в АЕЦ „ Козлодуй ” поради подозрения по подписани контракти с компании и за налагане на ползи. Христов отхвърли да разяснява данните в елементи, защото отчетите са предадени на службите, които би трябвало да ги проверяват.

За страдание енергетиката се смесва с политиката, а това е сфера, която би трябвало да бъде ръководена от специалисти, сподели министърът. Христов съобщи, че в енергетиката има корупция, която се реализира с политическа защита. Според него обаче по-страшното е, че страната ни непрекъснато сменя позицията си за развиването на нуклеарната енергетика.

Няма заведен иск от Газпром против България, има дребен спор за доплащане на газ от април миналага година, който те настояват, че са доставили, само че съгласно тях не са платени. Но в действителност ние сме надплатили, изясни Росен Христов. Готвим отбрана за възможните искания на Газпром, добави той. Той сподели също, че евентуално скоро интернационалните юридически кантрори ще кажат по какъв начин е вярно да постъпим по въпрос с едностранното спирана на доставките на газ от Русия.

Все още имаме взаимозависимост от Русия за доставка на части за АЕЦ „ Козлодуй ”.  По негово мнение би трябвало време за диверсификация на нуклеарната ни енергетика и е обикновено страната да си отбрани интереса, тъй като това е и в полза на Европа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР