За 67 от чужденците със златни паспорти тече проверка в

...
За 67 от чужденците със златни паспорти тече проверка в
Коментари Харесай

ДАНС разследва повече от половината златни паспорти, издадени у нас

За 67 от чужденците със златни паспорти тече инспекция в ДАНС по сигнал на Министерството на правораздаването, а за 6-има към този момент има процедура по отнемането им. Това оповестяват за “24 часа ” от ведомството, ръководено от Надежда Йорданова. Тя е изпратила 19 сигнала за нарушавания, а проф. Янаки Стоилов от първото служебно държавно управление - 48.

Четирима души от Казахстан, един от Китай и един от Египет скоро няма да са български жители. Всички са получили златните си паспорти по комплицирана процедура, за която дават отговор няколко институции - ДАНС, министерствата на стопанската система, на правораздаването, Министерство на вътрешните работи, президентството. За всички, на които поданството ще се отнеме, е потвърдено, че не поддържат инвестицията от над 1 млн. лева, което е едно от изискванията за натурализацията им.
Хамид Хамид: Умишлено не показах дали сигнала за златните паспорти е неизвестен
Умишлено не показах дали сигнала за златните паспорти е неизвестен. Защото не знаем кой може да бъде ударен. Това сподели Хамид Хамид в ефир...
Прочети повече
С измененията в Закона за българското поданство, препоръчани от Министерския съвет, тази опция ще отпадне и по всичко проличава, че това ще е един от първите законопроекти, които ще бъдат гласувани в 47-ото национално заседание. Възможността чужденци да стават българи против инвестиция от 1 млн. лева стана факт с промени в същия закон от началото на 2013 година, препоръчани от първото държавно управление на ГЕРБ. В началото на предходната година след интервенция на прокуратурата контролът стана по-стриктен още веднъж с промени в закона, само че паспортите против инвестиция останаха с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Обединени патриоти ”.

От 2013 до края на 2021 година златни паспорти са получили 116 души, научи “24 часа ” от една от виновните институции. От отчетите на комисията по българско поданство към президента, който издава указите, излиза наяве какъв брой паспорта са издадени в последните години: 2021-а - 9, 2020-а - 22, 2019-а - 26, 2018-а - 29, 2017-а - 12.

Още през 2019 година някогашният основен прокурор Сотир Цацаров повдигна тематиката в Народното събрание, настоявайки за преустановяване на порочната процедура. Същата година след инспекция на ДАНС той изиска от министъра на правораздаването, тогава Данаил Кирилов, да отнеме документите на 7 души. Сред тях са търсеният за пране на пари казахстанец Каир Рахимов и съветските жители Сергей Дружинин, Владислав Левицки и Галина Улютина. Дамата е брачна половинка на вицепрезидента на съветската ВТБ, която беше акционер във банкрутиралата КТБ. Същата година е отнето поданството на египтятин и пакистанец, които не са поддържали инвестицията си.

В петък депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид разгласи в Народното събрание, че предава на прокуратурата сигнал за над 120 души, главно китайци и руснаци, част от които били свързани със специфичните служби за сигурност в техните страни. Според Хамид те получили престояване в България, като са употребявали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка, единствено против фотокопия от тези извлечения са получили престояване в интервала 2015-2021 година Хамид не прецизира дали китайците и руснаците са получили поданство, или са още в процедура.
Петков отговори на Движение за права и свободи, замесиха го в абсурда със " златните паспорти " (ВИДЕО)
Над 120 китайски и съветски сътрудници са били позволени на територията на страната ни с по този начин наречените " златни паспорти ". Това сподели на брифи...
Прочети повече
В понеделник Върховната административна прокуратура стартира огромна инспекция по сигнала на Движение за права и свободи и изиска информация от всички забъркани институции. А придвижването предложи и собствен законопроект за изменение на Закона за българското поданство, който планува отпадане на златните паспорти.

Те нашумяха за финален път през юни м.г., когато Съединени американски щати глобиха по закона “Магнитски ” трима българи - обвинения предприемач Васил Божков, който е в Дубай, депутата Делян Пеевски и към този момент някогашния зам.-шеф на Бюрото за надзор на СРС Илко Желязков. Едно от обвиняванията тогава беше, че Пеевски и Желязков са съпричастни към скица за “подкупи, засягаща български документи за престояване за задгранични жители, както и за подкупването на държавни чиновници посредством разнообразни средства в подмяна на информация и преданост от тяхна страна ”. И двамата отхвърлят тези изказвания.

Липса на действителни вложения е един от претекстовете на държавното управление за унищожаване на поданството против вложения. Златните паспорти са раздавани на чужденци, които са купували държавни скъпи бумаги за над 1 млн. лева или са подали в банка същата сума. В процеса на процедурата обаче те са продавали книжата или са теглили парите в прорез с разпоредбите. Имало случаи, в които така наречен вложител от чужбина даже нямал открити банкови сметки и не е регистриран като подобен в посочената от него банка. Проверките за осъществените вложения постоянно са невъзможни поради банковата загадка, показват в претекстовете си вносителите от Министерски съвет. Освен това вложенията в скъпи бумаги и банкови влогове не откривали работни места, които с измененията в в този момент настоящия закон от февруари 2021 година са закрепени на минимум 20.

Още през юни м.г. Европейската комисия е изпратила писмо до държавното управление, в което се показва безпокойствие за издаването на български паспорти против пари. Златните паспорти са наречени “схема ” за поданство в Европейски Съюз против вложения в интерес на страната. От всички страни в Европейски Съюз златни паспорти има единствено у нас, Малта и Кипър.
Движение за права и свободи: Над 120 съветски и китайски сътрудници са позволени у нас със " златни паспорти "
„ Вчера от това място ви уведомихме за възможен сигнал до основния прокурор, по отношение на неизвестен сигнал получен в пощенските ни...
Прочети повече
Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР