За 32-и път бяха връчени наградите за постижения в театралното

...
За 32-и път бяха връчени наградите за постижения в театралното
Коментари Харесай

„Аскеер 2023“ – големите победители

За 32-и път бяха връчени премиите за достижения в театралното изкуство „ Аскеер “. Спектакълът се организира в спектакъл „ Българска войска “, написа „ 24 часа “.

Актрисата Светлана Янчева завоюва премията за водеща женска роля „ Аскеер “ за ролята си на Уини в „ О, щастливи дни “ от Самюъл Бекет в „ Сфумато “. Тя обаче не участва на церемонията по връчването на премиите в спектакъл „ Българска войска “. А Владо Пенев сграбчи наградата за основна мъжка роля за облика си на поп Кръстьо във „ Великденско вино “ от Константин Илиев (Народен театър).

Двамата завоюваха и премиите „ Икар “ за същите функции. Александър Морфов завоюва премията за постановка. „ В тези сложни за мен дни това някакси ще ме ободри. Това е моя пети „ Аскеер “. Останалите 4 са в Народния спектакъл, там някъде се потайва онази партийно-номенклатурна оскъдна персона, който е шеф на театъра сега. Но няма да го трансформираме в политически диалог, няма и смисъл “, сподели той, до момента в който в публиката седеше шефът Васил Василев.

Морфов благодари на артистите от Плевенския спектакъл. Благодари и на околните си хора, които му оказват помощ в „ битката с номенклатурата и ужасните неща, които се случват “. Речта му приключи с „ Да живей България! “

В категорията за най-хубаво зрелище бе отличен спектакълът „ Антигона “.

Наградата за модерна драматургия получи Яна Борисова за „ Място, наречено другаде “.

В категория „ Изгряваща звезда “ завоюва Владислав Стоименов за режисурата на „ Арт “ от Ясмина Реза (Младежки театър).

„ Аскеер “ за поддържаща женска роля получи Мария Каварджикова за ролята ѝ на Магдалена в „ Частици жена “ от Ката Вебер (Народен театър). А за поддържаща мъжка роля завоюва Кирил Недков за ролята му на Иван в „ Арт “ от Ясмина Реза (Младежки театър).

За сценографията на „ Дон Ки

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР