За 2023 година 5731 са исканията от Австрия за прехвърляне

...
За 2023 година 5731 са исканията от Австрия за прехвърляне
Коментари Харесай

Денков: Австрия не може да открие 95% от мигрантите, които да ни върне

За 2023 година 5731 са настояванията от Австрия за прекачване на мигранти, само че едвам 194 са декларираните прехвърляния от австрийска страна. Търсещите протекция, които действително са трансферирани, са 113. Това съобщи премиерът  по време на парламентарния надзор за австрийските условия за непълен Шенген.

" Отговорността на България за брой лица, които се е съгласила да одобри на територията си, се трансформира всеки ден според от приключването на към този момент посочения период на трансфер, в границите на който запиталата страна членка е длъжна да провежда прехвърлянето. За 95% от изпратените единодушия са получени вести от Австрия, съгласно които прехвърлянето на лицата не може да се извърши в регламентирания шестмесечен период, защото последните са се укрили или са в неопределеност. Фактът, че 95% от чужденците, които могат да бъдат трансферирани по принцип от Австрия към България са в неопределеност и за тях не може да бъде проведено прекачване демонстрира и за какво действително осъществените прехвърляния от страна на австрийските управляващи за 2023 година са едвам 113 ", обясни Денков.

22 518 са молбите за интернационална протекция от хора от трети страни или без поданство за предходната година у нас. От всички страни, прилагащи регламента Дъблин, са получени 17 900 претенции за прекачване, като България е виновна за 13 139 от тях. За 56% от тях е получена информация, че са в неопределеност и прехвърлянето не може да стане в границите на шестте месеца.

За да стане ясно дали фактически България е първата страна, в която мигрантите са потърсили леговище, е основана системата Евродак. Тя се състои от национална база данни във всяка страна членка и централна база данни, в която се съдържат дактилоскопските данни (пръстовите отпечатъци) на хора от трети страни или без поданство. Когато някой подаде молба за протекция, му се вземат пръстови отпечатъци и се съпоставят, с цел да се откри дали е подавал молба преди. Свалянето на отпечатъци е обвързване на всяка страна по Дъблинското съглашение. В България базата данни се управлява от Националния институт по криминалистика към Министерство на вътрешните работи.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР