Юнската среща на върха на Европейския съюз е крайният срок

...
Юнската среща на върха на Европейския съюз е крайният срок
Коментари Харесай

Юни е крайният срок за напредък по въпроса за ирландската граница след Брекзит

Юнската среща на върха на Европейския съюз е " крайният период " за реализиране на прогрес по въпросите, свързани със северноирландската граница, съобщи френският външен министър Жан-Ив льо Дриан през вчерашния ден в Дъблин, съобщи " Ройтерс ".

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис бе декларирал през април пред английска парламентарна комисия, че настояването на Европейски Съюз за прогрес до юни по казуса с ирландската граница - значима пречка в договарянията за Брекзит, е " неестествен период ", напомня " Ройтерс ".

Но на общата конференция в Дъблин през вчерашния ден с ирландския си сътрудник Саймън Ковъни Льо Дриан сподели, че решението не може да бъде отлагано.

" Юни би трябвало да бъде считан за крайният период " за намирането на метод да се избегне " твърда граница " сред Ирландия и Северна Ирландия, което да разреши прогрес в договарянията за Брекзит, сподели Льо Дриан.

Северна Ирландия ще бъде единствената сухопътна граница на Англия с Европейски Съюз, откакто кралството излезе от блока, и въпреки че и двете страни настояват, че желаят да запазят границата с Ирландия отворена, намирането на практическо решение към този момент се оказва непостижимо.

По думите на Ковъни така наречен Митническо партньорство сред Европейски Съюз и Обединеното кралство, за което се застъпват някои членове на кабинета на английския министър председател Тереза Мей, до момента в който други са срещу, би могло да реши доста от проблемите.

Ковъни акцентира, че позицията на държавното управление на Ирландия е гъвкава, що се отнася до това по какъв начин тъкмо Тереза Мей ще удържи обещанието си да няма физическа гранична инфраструктура на Острова, само че не и дали ще удържи даденото заричане.

" Готови сме да проявим еластичност, в случай че английското държавно управление предложи някакви нови хрумвания, само че няма да бъдем гъвкави за крайния излаз ", съобщи ирландският външен министър. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (189)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР