Юни, 2019 г. Изпълнителният директор на общинското дружество Чистота Искър“

...
Юни, 2019 г. Изпълнителният директор на общинското дружество Чистота Искър“
Коментари Харесай

Съдът удари Румен Вълка и развъдника на ГЕРБ калинки „Софекострой”

Юни, 2019 година Изпълнителният шеф на общинското сдружение „ Чистота Искър “ Юлиан Михайлов е уволнен поради нарушавания при ръководството му, в това число поради контракт за наем на техника от компания на олигарха на ГЕРБ-ДПС Румен Гайтански – Вълка.

Оказа се, че по този метод столичното сдружение е прехвърляло действия на компанията „ Грийн партнърс “ за почистването на три столични квартала.

Месец по-късно кметът на София Йорданка Фандъкова декларира, че са открити „ съществени нарушавания “ с отчетността на „ Чистота Искър “ и е изпратила отчета на прокуратурата.

От това обаче нищо не последва, а подозренията дали практиката продължава са налице. Заради това „ Капитал “ изпрати заявление по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), само че шефът на общинското сдружение „ Софекострой “ (новото име на „ Чистота Искър “) Цветомир Жеков отхвърли да отговори с аргумента, че въпросната информация съставлява „ комерсиална загадка “.

Решението му бе обжалвано, а „ Капитал “ завоюва делото благодарение на Програма „ Достъп до информация “ и адв. Стефан Ангелов. Административен съд – София-град (АССГ), анулира отхвърли на Жеков с решение от 24 ноември.

Сега сдружението би трябвало да се произнесе наново по желаната информация и да разкрие пред обществото дали и с кого подписва контракти.

Скъпите „ външни услуги “

Съмненията дали се пренасочват действия към компании на Вълка се ускоряват и от обстоятелството, че във финансовия доклад на сдружението за 2021 година второто най-голямото разходно перо (след това за личен състав за 6.2 млн. лева.) е това за „ външни услуги “. Договорите за наем на техника, посредством които се заобикаляше Законът за публичните поръчки, попадат точно в този индикатор. Дружеството е на загуба от 718 хиляди лева през 2021 година

С контракт от 2015 година общината е упълномощила почистването на регион „ Красна поляна “ на общинското си сдружение. За интервала до 2021 година то е получило 49.05 млн. лева без Данък добавена стойност от тази си активност, като договорът е със период до май 2023 година Ако остарялата процедура с договорите за наем на техника продължава, част от тях евентуално са отишли към компании на Гайтански.

Две от тях („ Зауба “ и „ Грийн партнърс “) напълно публично се явиха в последния търг на общината. „ Зауба “ завоюва почистването на „ Люлин “ и „ Красно село “, които преди се обслужваха от общинското сдружение, само че действително с въпросните контракти бяха пренасочвани към компания на Вълка.

„ Капитал “ изиска достъп до следната информация:

•       Сключвало ли е сдружението контракти за наем на техника от 2018 година до момента

Реклама

•       Ако да, с кои компании

•       Самите контракти с въпросните компании (ако има такива)

•       Каква част от техниката, която употребява сдружението, е наета и каква част е негова благосъстоятелност

•       Какво включват разноските за външни услуги, посочени във финансовия доклад на сдружението като второ най-голямо разходно перо?

Съдът: това не е комерсиална загадка

В решението на съда се споделя, че „ Софекострой “ е обществено сдружение и по тази причина е длъжно да дава отговор на заявки по Закона за достъп до социална информация.

А защото желаната информация дава „ опция на жителите да си сформират лично мнение по отношение на активността и в частност – метода на разходване на общински средства и прозрачността при сключването на контракти, свързани с почистването на битови боклуци в границите на Столична община “, тя би трябвало да бъде предоставена.

В случая е налице „ надделяващ публичен интерес “, защото посредством желаната информация се цели откриване на корупция и на корист с власт, повишение на прозрачността и отчетността.

Изпълнителният шеф на „ Софекострой “ Цветомир Жеков е отказал с аргумента, че това съставлява „ комерсиална загадка “, само че не е обяснил за какво съгласно него даването ѝ може да докара до нелоялна конкуренция сред търговци.

Жеков стана шеф на сдружението през 2019 година по предложение на съветници от ГЕРБ. Той е някогашен кмет от ГЕРБ на регион „ Изгрев “, който не можа да завоюва втори мандат. Заедно с него беше назначен и различен неуспешен областен кмет (на регион „ Студентски) – Димитър Дилчев, който управлява Центъра за градска подвижност.

Още „ инхаус “ благоприятни условия

„ Софекострой “ (бившото „ Чистота Искър “) в никакъв случай не се е славило изключително с бистрота. Проучване на „ Капитал “ сподели, че общината му е упълномощила без конкурс поръчки за 12.8 млн. лева за две години (2020 и 2021 г.) – т. нар „ инхаус “ процедури.

През 2022 година сдружението е получило по същия метод още близо 3 млн. лева от общинския бюджет, демонстрира информация в Агенцията за електронни публични поръчки.

Началото на предходната година пък донесе за „ Софекострой “ още доста недотам транспарантни благоприятни условия, откакто общинският съвет одобри новия ѝ бизнес проект.

В него се споделя, че с изключение на сметосъбирането фокусът оттук нататък ще е строителството, както и поддръжката на паркове, зелени площи и спортни площадки, корита на реки и залесяване.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР