ЮНЕСКО обяви маслодайната роза дамасцена за част от недвижимото културно

...
ЮНЕСКО обяви маслодайната роза дамасцена за част от недвижимото културно
Коментари Харесай

Роза дамасцена стана част от световното наследство на ЮНЕСКО

ЮНЕСКО разгласи маслодайната роза дамасцена за част от недвижимото културно завещание.

Как обаче се създава розовото масло и какво е общото сред българския артикул и Коко Шанел?

Независимо, че основават четири високодобивни български сорта - Елейна, Янина, Свежен и Искра, селекционерите постъпват като мадам Коко, преди да сътвори най-продавания парфюм в света - избират тестът под номер пет.

„ В Розовата котловина се употребява така наречен популация номер пет, която е комбиниране от тези сортове рози, които са дали положителни индикатори и в действителност нашата роза дамасцена дава доста положително качество на маслото, което както знаете е неповторимо и то е стандарт за света”, изяснява доцент Ганка Баева, шеф на Института по розата и етеричномаслените култури.
Трънливият път на аромата (СНИМКИ) Добивът на розово масло у нас е столетна традиция, само че опазването й е сложна задача
Международният институт по стандартизацията в Женева е заложил параметрите на няколко типа масло от роза дамасцена -българско, турско, мароканско, само че в практиката българското се наложило като най-качествено.

При разбора на маслото от последната годишна продукция са нужни микроколичества, които се инжектират в уред.

У нас с рози към този момент са заседени над 35 хиляди декара. А през 2020 година се допуска, че полетата ще доближат 60 хиляди декара. Цената на розовото масло е 5-6 хиляди евро за кг.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР