Юлия КУЛИНСКАДепутатите се изпокараха вчера заради промените в Закона за

...
Юлия КУЛИНСКАДепутатите се изпокараха вчера заради промените в Закона за
Коментари Харесай

Депутатите се изпокараха заради спецправосъдието

Юлия КУЛИНСКА

Депутатите се изпокараха през вчерашния ден поради измененията в Закона за правосъдната власт на второ четене, с които се поставя завършек на спецправосъдието. Заседанието на Народното събрание даже беше удържено, с цел да могат да се гласоподават промените. До публицистичното привършване на броя националните предсдтавители още дискутираха по тематиката.
Най-шумни и нервни в отбрана на спецправосъдието бяха от ГЕРБ. Анна Александрова, Екатерина Захариева и Дани Каназирева самоотвержено убеждаваха депутатите, че това не е промяна, а задачата е някои каузи да потънат. Съдиите щели да си създадат отказ, нямало да догледат към този момент стартирани каузи и по този метод щели да изтекат давностните периоди. Йордан Димитров от Демократична България опроверга причините им с увещание, че отминалостта по тези каузи е десетки години.
Проф. Георги Михайлов от " Българска социалистическа партия за България " не устоя на празнословието, което се лееше от парламентарната естрада, и изрази вяра, че групата на лаиците, водени от ГЕРБ, ще бъдат първите и последните, взимащи отношение по измененията в Закона за правосъдната власт. Грижата за избавяне на давещите се е грижа на самите давещи се, уточни проф. Михайлов. Думите му ядосаха някогашните ръководещи и те започнаха да подвикват от местата си.
Спецправосъдието не дава резултат против проведената престъпност и България продължава да бъде една от най-наблюдаваните страни точно тъй като липсват резултати, съобщи секретарят на ПГ на левицата Явор Божанков. Той не се съгласи и с изказванието, че профилираните съд и прокуратура са постигнали някакъв триумф. Божанков бе безапелационен, че спецсъдът е наказателен орган. " Целта е човек да се вкара в този съд, имуществото и бизнесът му да бъдат унищожени, може да седи без присъда месеци наред, а такива случаи има стотици. Този човек е обществено овъргалян в персоналната си преписка, доказателства се вадеха селективно, без индивидът да има право да се отбрани. А дали най-после индивидът ще излезе почтен или отговорен няма никакво значение ", акцентира Божанков.
" Закриването на профилираните съдилища не значи, че никой няма да се бори с този феномен, само че значи, че най-сетне някой ще стартира да се бори с корупцията. Този завършек би трябвало да се случи, с цел да стартира нещо, което не познаваме в последните 15 години, а точно качествена и правова битка с корупцията ", съобщи Крум Зарков от Българска социалистическа партия.
Депутатите гласоподаваха и за анулация на кариерните бонуси на магистрати. При приключване на мандата или при предварителното му преустановяване те се възвръщат на заеманата преди избора служба. Досега можеха да бъдат възобновени на служба с една степен по-висока от заеманата преди избора.
Темата за спецправосъдието беше коментирана и от президента Румен Радев. С активността си профилираното правораздаване не дава солидни причини в своя отбрана, съобщи той пред публицисти. В годините всички ние сме очевидци на смачкани досъдебни производства, на отвод от досъдебно произвеждане по знакови случаи, на гонене на политически, на бизнес неуместни хора, акцентира президентът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР