Юлия КУЛИНСКАДържавата си връща ролята в помощ на гражданите. Това

...
Юлия КУЛИНСКАДържавата си връща ролята в помощ на гражданите. Това
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Държавата си връща ролята в помощ на гражданите

Юлия КУЛИНСКА

Държавата си връща ролята в помощ на жителите. Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от парламентарната естрада по време на дебатите по Закона за държавния бюджет. Изказването й беше проворикирано от думи на Рамадан Аталай, който изиска 50 млн. лева спомагателни средства, свързани с дървата и пелетите.

" Въпросът е извънредно сериозен, тъй като над 1 500 000 фамилии в България употребяват дърва за огрев. Конкретните ограничения са държавните горски стопанства да добиват сами дървесина и да я продават на себестойност, на която са я придобили. Целта, която си слагаме, е да падне цената ", акцентира Нинова. Тя напомни, че държавната, общинската и частната благосъстоятелност са равнопоставени в Конституцията. Така, както частните притежатели на гори могат да секат и да продават, както общините могат да секат общински гори и да продават, по този начин и страната най-сетне ще може да сече от държавните гори и да продава на хората, разясни Нинова.

Вицепремиерът опроверга слуховете, че това било политическа интервенция и една партия желае да овладее горите и да ги употребява за политически цели. " Точно противоположното. Прекратяваме с практиката да се пускат компании, доближени до партии, да секат безнаказано и безотговорно и не по лесотехническите утвърдени проекти. Спираме кражбите да се сече повече от това, което им е разрешено, да го секат и да го продават, с цел да натрупат персонални облаги ", безапелационна е Нинова. Тя посочи, че ръководещите не желаят да изземват функционалността на частните и на общинските притежатели, само че страната ще се състезава равнопоставено в тази активност.

Нинова напомни, че сечта към този момент е почнала в 17 обекта, само че те ще стигнат до 56, а съотношението на цената на дървата е 2:1 в интерес на страната. Тя разгласи, че държавните горски стопанства ще си назначат лични служащи, които да секат дървесината, и ще придобият високопланински машини, с които дървата ще се извозват до пункта, откъдето хората могат да си ги купят на естествена цена.

Близо 300 000 души получават помощи за отопление с дърва и въглища от общественото министерство, изясни отрасловият министър Георги Гьоков. Той посочи, че те са със специфичен уголемен режим до помощта за отопление.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев разясни в отговор на въпрос кой ще реализира надзор над сечта, че не е добре контролът и осъществяването да са в една и съща организация. Не може този, който управлява, и този, който изпълява, да имат един и същи началник, разясни той.

Контролът и осъществяването би трябвало да бъдат в разнообразни ръце, поддържа го министърът на земеделието Иван Иванов. Той прикани да се привиква с този модел на работа, тъй като той е бил изкривяван през годините.

В закона е написано, че кметовете издават описите на хората, които се нуждаят от дърва, отговори Иванов на нападките, че локалните управници били политически лица и превръщали описите в изборни. Той уточни, че описите би трябвало да бъдат конкретизирани, с цел да няма пропуснати или някои да взимат повече. Политическа партия нямаме нито един кмет, тъй че изборни описи не вършим, изключително пък на хора в потребност от дърва за огрев, репликира и Асен Василев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР