Юбилейното издание на One Dance Week започва на 23 септември

...
Юбилейното издание на One Dance Week започва на 23 септември
Коментари Харесай

Впечатляваща програма за 10-тото издание на One Dance Week

Юбилейното издание на One Dance Week стартира на 23 септември от 19:30 часа в Дом на културата " Борис Христов " в Пловдив с новаторския театър от Тайван " Дует за човек и робот ". Главни настоящи лица са хореографът Хуанг Юи и немският промишлен робот Kuka – един от най-напредналите, прецизни и разпознаваеми постижения на роботиката. Двамата сътворяват изящна картина на бъдещето, която не просто комбинира хубостта на механиката с прецизното придвижване на тялото, само че е и настоящ прочит на стаените усеща в софтуерното съвремие и предизвикателна покана за размисъл. Kuka, който тежи 795 кг и чието програмиране изисква към 10 часа фини настройки за една минута танц, има многочислени приложения в индустрията, изключително в автомобилостроенето и електрониката. Спектакълът гостува в Пловдив с поддръжката на Министерство на културата на Тайван.
Следват спектаклите от програмата Check The Czechs, курирана от моторa зад съвсем всички изпълнителски явления в Чехия Ивона Кройцманова. Модулът ще показа общо три представления – " Гайд " на 24 септември от 19:30 часа, " Разказвачката " на 8 октомври от 16:30 часа и " Стъпка преди края " на 8 октомври от 20:00 часа.
Неповторимият Мохамед Али оживява в шампионския театър " Стъпка преди края ", който пресъздава историята на може би най-известния боксьор в историята от възхода на кръга до угасването на легендата, покосена от заболяването на Паркинсон. В " Гайд " двама танцьори въплъщават един и същи воин в разнообразни изрезки от време. Аудиовизуалният театър е светлинна гледка на живота, в която " преди " и " в този момент " се сливат, с цел да поканят на сцената другия аз. " Разказвачката " навлиза в най-тъмните пластове на интимния женски свят. Спектакълът е въодушевен от романа на Атик Рахими " Камъкът на търпението “, в който афганистанска жена се осмелява да приказва за принуждение, полови похищения, подтисничество и още претърпени премеждия пред нейния изпаднал в кома брачен партньор. Спектаклите гостуват в Пловдив с поддръжката на Чешки център в София, Посолството на Чехия в София, Министерство на културата на Чехия.
Българската диря в юбилейното издание на One Dance Week е спектакълът на Иво Димчев " Скулптури " на 30 септември от 19:30 часа, който към този момент сполучливо дебютира във " Фолкстеатер " във Виена предишния месец. Музикалният колективен пърформанс, който ще бъде показан за първи път в България точно в Пловдив, е и името на новия албум на хореографа, художник, вокалист, създател на песни, пърформър и подбудител Димчев, а песните от него са гръбнакът на този неповторим театър, изравен на границата сред поп концерт и актуален танцов пърформанс.
Спектакълът " Хрома " на съоснователя на световноизвестния японски артистичен колектив Dumb Type, Широ Такатани, е измежду безспорните гвоздеи на фестивала тази есен. Любителите на танца ще могат да се потопят в опита на тематика облик и тон в два следващи дни – 6 и 7 октомври – от 19:30 часа. " Хрома " е танц на светлина и сенки, в който образните резултати и огромната графика следват всяка стъпка на изпълнителите, а хореографът подчинява законите на физиката и актуалните оптически технологии, с цел да провокира феновете да потърсят смисъл в стотиците изображения, които виждат на екрана всеки ден. ХРОМА гостува на юбилейното издание на One Dance Week в Пловдив с поддръжката на EU Japan Fest в пaртньорство с Отечествен фронт Пловдив 2019, Посолство на Япония в София, Клуб " Приятели на Япония в България ", Agency for Cultural Affairs Government of Japan за фискалната 2017 година и Japan Foundation.

Друг акцент в юбилейната стратегия на One Dance Week е спектакълът на белгийците Peeping Tom – " Майка ", който ще се състои на 14 октомври от 19:30. Представлението събира другите стадии и положения в живота на майката, с цел да ни изненада, изваждайки на показ нейния комплициран вътрешен свят на крайности, страхове и фантазии. От уплашено малко момиче до 40-годишна жена в пандиза на личната й неустановеност, спектакълът доближава оттатък очевидното, оттатък това, което си мислим, че знаем за майката.
Революционно-музикалният театър от Буркина Фасо, " Република Калакута ", ще закрие тазгодишното издание на One Dance Week на 15 октомври от 19:30. Спектакълът е въодушевен и озвучен от композициите на именития Фела Кути – " татко " на афробийта и неотстъпчив бунтовник против хунтата в Нигерия. Кути е считан за първообраз на африканските опозиционери, тъй като острата ирония против режима, репресиите и колониализма в неговите албуми му " костват " над 200 ареста. И освен това – армейски разгром над Република Калакута – персоналното имение на Кути, което той прогласява за самостоятелна страна през 1977-ма година.
Програмата на One Dance Week ще показа и Вечер на младите хореографи от Япония и Корея с три спектакъла на 1 октомври от 19:30, които ще се играят един след различен. Спектаклите " Кожа ", " Опит " и " Между нас " гостуват в Пловдив с поддръжката на Международния фестивал за хореография в Сеул.
В продажба е фестивалният билет на стойност 55 лева, както и билетите за обособените спектакли на цени от 10, 15 и 20 лева, като всички те могат да бъдат закупени онлайн в платформата на epaygo.bg, на касите на EasyPay, в офиса на ONE DANCE WEEK в Капана в Пловдив на адрес ул. Христо Дюкменджиев 10, както и в специфичната Visa будка на Копчетата в Пловдив.
Ученици и пенсионери могат да закупят билети на стойност от 5 лева на касата на Дома на културата " Борис Христов " в Пловдив при съществуване на свободни места в залата директно преди определеното от тях зрелище.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР