Юбилейно честване по случай 75-годишнината на проф. Симеон Янев събра

...
Юбилейно честване по случай 75-годишнината на проф. Симеон Янев събра
Коментари Харесай

Академичната общност почете Симеон Янев

Юбилейно честване по случай 75-годишнината на проф. Симеон Янев събра на 27 ноември в Големия салон на Българска академия на науките над 150 видни интелектуалци, научни служащи, сътрудници и някогашни студенти на този бележит наш литературовед. Към юбиляра беше отправено обръщение от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев , в което беше маркиран приносът му към българската просвета.
 Иван Гранитски поздравява проф. Симеон Янев от името на Красимир Вълчев – министър на образованието и науката.  Проф. Светлозар Игов приказва за креативната и научна активност на проф. Симеон Янев.  Боян Ангелов връчва на проф. Симеон Янев юбилеен плакет от името на Съюз на българските писатели.
Председателят на Съюз на българските писатели Боян Ангелов връчи юбилеен плакет на Симеон Янев и в приветственото си слово означи: „ В комплицираното и многообразно съществуване на родната литература вашето дело се откроява с осведоменост и безрезервност, с неизменност, което въодушевява почитателите и съидейниците ви. Творческата ви палитра е разностранна и мъчно може да се побере в един живот. Огромен е приносът ви за съхраняването на българската нематериалност! ”

Подробно за литературно-изследователската активност, романите и есеистиката на проф. Симеон Янев приказва проф. Светлозар Игов : „ Той е освен критик и книжовен историк, само че и съвършен редактор на доста значими издания. Той дебютира като ослепителен белетрист, през 1975 година излезе първата му литературоведска книга „ Критици и род ”, след това се придвижи към детската литература, по-късно написа един от най-интересните романи в литературата ни през 80-те години – „ Биографии на писатели, генерали и трети лица ”. Това е един напълно нов род – епическа, само че и интелектуална гледка на българския живот по време и сред двете Световни войни. Нека отбележим и неговия разказ „ Биографии на отрепки ”. Все още няма отдалеченост към времето, прегледано в тази книга, с цел да я четем като чисто литературно произведение. ”

Симеон Янев е основател на специалността „ Творческо писане ” в СУ, съставител на капиталния труд „ Атлас на българската литература ”, създател на проучвания за Елин Пелин и доста от актуалните създатели.

Иван Гранитски приказва за книгата „ Класично и модерно ” и за най-новата „ 1876 ”, издания на „ Захарий Стоянов ”. „ Очаквайте напълно скоро на пазара един алманах с есеистика за актуалните ни разказвачи – от класиката до съвремието ” – сподели Гранитски.

Откъс от романа „ 1876 ” прочете артистът Мариус Куркински .

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР