Кралят на Йордания одобрява законопроект за криминализиране на онлайн речта. Групи за правата на човека го наричат ​​драконовски

...
Йорданската държавна информационна агенция съобщава, че кралят на Йордания е
Коментари Харесай

Йорданската държавна информационна агенция съобщава, че кралят на Йордания е одобрил законопроект за наказване на онлайн речта, считана за вредна за националното единство

От ОМАР АКУР Associated Press, 12 август 2023 г., 8:39 ч.

АМАН -- Кралят на Йордания одобри законопроект в събота за наказване на онлайн речта, смятана за вредна за националното единство, според йорданския държавна новинарска агенция, законодателство, което навлече обвинения от правозащитни групи за потискане на свободното изразяване в страна, където цензурата се увеличава.

Мярката прави определени онлайн длъжности, наказуеми с месеци затвор и глоби. Те включват коментари „насърчаване, подбуждане, подпомагане или подбуждане към неморалност“, демонстриране на „презрение към религията“ или „подкопаване на националното единство“. имена или снимки на полицейски служители онлайн и забранява някои методи за поддържане на онлайн анонимност.

С одобрението на крал Абдула II законопроектът вече става закон — предстои да влезе в сила един месец след публикуването му в държавния вестник Al-Rai. Очаква се вестникът да публикува закона утре.

След като измени законопроекта, за да позволи на съдиите да избират между налагане на лишаване от свобода и глоби, вместо да нареждат комбинирани наказания, Сенатът прие законопроекта във вторник, съобщи държавната информационна агенция на Йордания. Мярката беше приета от долната камара на парламента на Йордания през юли.

Законодателите твърдят, че мярката, която изменя закон за киберпрестъпността от 2015 г., е необходима за наказване на изнудвачите и онлайн нападатели.

Но опозиционните законодатели и правозащитни групи предупреждават, че новият закон ще разшири държавния контрол върху социалните медии, ще затрудни свободния достъп до информация и ще санкционира антиправителствените изказвания.

Коалиция от 14 правозащитни групи, включително Human Rights Watch, нарече закона „драконовски“. Групите казват, че „неясните разпоредби отварят вратата за изпълнителната власт на Йордания да наказва лица за упражняване на правото им на свобода на изразяване, принуждавайки съдиите да осъждат гражданите в повечето случаи.“

Президентът на йорданската пресасоциация също предупреди, че езикът може да наруши свободата на печата и свободата на словото.

Мярката е последната от поредица репресии срещу свободата на изразяване в Йордания, ключов съюзник на САЩ, смятан за важен източник на стабилност в нестабилния Близък изток. Доклад на Human Rights Watch през 2022 г. установи, че властите все повече се насочват към протестиращи и журналисти в „систематична кампания за потушаване на мирната опозиция и заглушаване на критични гласове“.

Цялата власт в Йордания остава при Абдула II, който назначава и освобождава правителства. Парламентът се подчинява поради избирателната система с един глас, която обезсърчава формирането на силни политически партии. Абдула многократно е обещавал да отвори политическата система, но след това се е оттеглил поради опасения, че ще изгуби контрола си от ислямистката вълна.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР