Йорданка Благоева е постигнала всичко. Има велика спортна кариера, в

...
Йорданка Благоева е постигнала всичко. Има велика спортна кариера, в
Коментари Харесай

Йорданка Благоева - една баба за пример

Йорданка Благоева е постигнала всичко. Има велика спортна кариера, в която блестят два олимпийски медала и европейска купа в скока на височина. Тя е първата българка със международен връх в леката атлетика. И след всичко това остава крепко стъпила на земята. Най-ценното за нея обаче не са оценките, а нейното огромно семейство и незабравимите моменти в райската градина.

В момента Йорданка Благоева е заместник-председател на БОК и почетен ръководител на Съюза по аеробика, откакто преди 27 години слага началото на този спорт у нас.

" И международният връх, и двата олимпийски медала са ми донесли задоволство, само че най-хубавото съревнование в живота ми е европейското състезание в Ротердам през 1973 година Тогава станах първа със международен връх и европейска шампионка. На другия ден медиите писаха: " Българската роза покори холандските лалета. ", спомня си лекоатлетката.

Човек може да е доста популярен, само че в случай че няма хора към себе си, които да имат вяра в него, не може да реализира нищо. За една от първите дами на родния спорт не е значимо единствено да получаваш, само че и да даваш.

Най-голямата й наслада е нейното семейство, а ентусиазъм са петимата й внуци, които обича да посреща в красивата си градина.

Най-големите - Дона и Борис са запленени от спорта. Борис потегля по стъпките на баба си и към този момент реализира първите си положителни резултати в бранша за скок височина под управлението на треньора Иван Ралчев. Успешно съчетава спорта и ученето в японската гимназия.

" Така се случи, той си избра високия скок и се веселя, че един от внуците върви по този път ", споделя щастливата баба.

18-годишната Дона тренира бокс в състезателен клуб ЦСКА и не крие, че е горда внучка на Йорданка Благоева.

" Прекрасна баба, грижовна, доста бъбрива. Винаги дава препоръки, както всички баби. Много ми е пособия, за което доста й благодаря. Хубаво е, да знаеш, че някой от фамилията ти е постигнал толкоз доста и ти се стремиш да го надминеш ", споделя Дона.

" За мен фамилията е нещо доста свято. И това, че ги има всички тях, за мен е Божия берекет. Прави ме доста щастлива ", прибавя Благоева.

Във видеото са употребявани фрагменти от кино лентата " Отвъд скока ", режисьор Валентина Фиданова-Коларова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР