Йордан Йорданов, кмет на Добрич, в Беновска пита“ в пита-Радио

...
Йордан Йорданов, кмет на Добрич, в Беновска пита“ в пита-Радио
Коментари Харесай

Йордан Йорданов: „Продължаваме промяната“ е слоган на Добрич, не на Петков и Василев

Йордан Йорданов, кмет на Добрич, в „ Беновска пита “ в пита-Радио К2, във и по Радио К2 на 93.9MHz на 2-ри юли 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Спорът за патента върху марката „ Продължаваме промяната “. Защо политическа партия „ Продължаваме промяната “ към момента не се е записала?

„ Като се подготвях за този диалог, тематиката е прелюбопитна, Политическа партия на Кирил Петков и Асен Василев за какво още не е записана като политическа партия? Но преди да пристъпим към нея желая една реминисценция, като се подготвях за изявлението се сетих, че ние с Вас сме се виждали последно в ефир през 2015 година Нека забележим малко от това изявление! “, стартира диалога Беновска и пусна запис от изявлението от 2015 година:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: И продължаваме с претендента на Република България за кмет на Добрич Йордан Йорданов, добре пристигнал!

Йордан Йорданов: Добър ден!

Илиана Беновска: Сядайте и ми отговаряйте незабавно за какво се върнахте в България след такава хубава кариера и развиване в Съединени американски щати? Пък желаете да ставате и кмет на град Добрич!

Йордан Йорданов: Защо не! България и Добрич имат потребност от този нов дух, духът на смяната, за която приказваме от 25 години! Може би аз съм живият образец за това по какъв начин младежите би трябвало да се учат в чужбина, в европейски градове, американски градове и да се върнат и да дадат това, което желаят на родното си място!

Илиана Беновска: Женен сте, с две деца. Жена Ви е от Добрич, нали знаете, че има една сентенция – откъдето е дамата, оттова е и родата! Но и Вие самият сте от Добрич, не сте притеглен от нея! Децата Ви на какъв брой години са?

Йордан Йорданов: Имам щерка на 3 годинки, на 1-ви октомври направи 3 годинки и момченце на 6 месеца!

Илиана Беновска: Мънички са, към момента не са Ви сложили въпроса – тате, къде да изучавам?

Йордан Йорданов: Така е! Надявам се, че след време няма и да го слагат, а ще имат изискванията да се развиват!

Илиана Беновска: Ето първи въпрос, какъв брой детски градини има в Добрич, какъв брой са децата, обхванати от тази наложителна мярка? Колко междинни учебни заведения има в Добрич, какъв брой гимназии и различен тип учебни заведения и какъв брой са младежите, които би трябвало да минат през всичко това?

Йордан Йорданов: Вижте, за последните 12 години в Добрич се затвориха 4 учебни заведения! Отделно, за последната година децата в детските градини понижиха 5 пъти. И още една неприятна статистика, за последните 10 години от Добрич си отпътуваха над 10 000 фамилии!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: „ Как са старите мемоари – преди 7 години? Дъщеря Ви към този момент е на 10 години, момчето е на съвсем 8! “. Йорданов отговори, че в действителност е било много от дълго време, само че в изявлението има реплики, които вършат усещане и през днешния ден, а точно „ смяната “! Той продължи: „ Смятам, че сме били много поредни през последните години да отвоюваме тази смяна, да я потвърдим и да я създадем в нашия град! “.

Беновска продължи: „ Ще помоля да отворим Вашия фейсбук, Вие горе в титула сте поставили „ Продължаваме промяната на Добрич “! Какво се случва с регистрацията на тази партия? Всичко е обгърнато в загадъчност! Те се оповестиха като „ Продължаваме промяната “, само че в действителност дребен кръг от обществото знае, че вие имате права върху тази марка! Може ли да разкажете! “. Йорданов отговори: „ Всъщност желая да поправям или да взема от Вашия въпрос. „ Продължаваме промяната “ сме ние! Защото „ Продължаваме промяната “ беше основана от мен и от сътрудници и съидейници още през 2019 година Тогава направихме една локална коалиция, ползвахме регистрацията и се явихме на локалните избори като „ Продължаваме промяната на Добрич “! Така че това е началото на основаването на „ Продължаваме промяната “ и считам, че всички ние положихме доста старания, с цел да го създадем! Отварям една скоба, през 2019 година, когато разсъждавахме върху цялото позициониране, по какъв начин тъкмо да покажем на всички, че тази смяна към този момент е почнала в Добрич, когато измислихме и „ Продължаваме промяната “ като слоган, първото нещо, което направихме, е да потърсим в Google дали има нещо сходно някъде записано или правено. Така че във времето ние сме си отстоявали нашия слоган, защитавали сме го и сега, в който се случиха събитията от 2021 година и когато „ Промяната продължава “ или „ Продължаваме промяната “ в лицето на Кирил Петков и Асен Василев започнаха да приказват, че по този начин ще се споделя тяхната партия, ние по най-бързия метод поискахме съвет от юристи! Защото в последна сметка истината е такава, че ние създадохме тази марка! Първоначалните диалози с юристи бяха по-скоро да ни откажат да записваме такава марка, по-скоро за какво да го вършим! Но аз считам, че интелектуалната благосъстоятелност е извънредно значимо нещо и би трябвало да се отстоява! Защото зад тази марка не заставам единствено аз, а доста други хора, съидейници, които са работили освен за марката, а и за своя град! “.

Йордан Йорданов изясни, че в началото са решили да проведат диалози с хора, които съставляват Политическа партия „ Продължаваме промяната “. До момента тези опити са несполучливи. Той беше безапелационен: „ По тази причина в последния ден, когато можеше да се апелира регистрацията на марката, ние подадохме несъгласие против регистрацият на тази марка! Което е напълно обикновено, в случай, че повече от 3 месеца не съумяваме да проведем среща с представители на Политическа партия, с цел да почистим този спор! “.

„ В предварителния диалог Вие казахте, че сте се се срещал с Кирил Петков и Асен Василев, само че това е било преди месеци и по-късно контактът е престанал, разкажете малко повече! “, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че преди изборите през ноември 2021 година е съумял да организира среща с тях, на която ги е срещнал със обстановката и с желанието като рационални хора да я разрешат. След изборите обаче такава нова среща не е била извършена. Така няма и до ден сегашен. „ Искам да съм явен, не става дума единствено за самия Кирил Петков или Асен Василев, за представители на партията! Дори с нито един представител на партията не съм провеждал среща! “, добави Йорданов.

„ Вие се занимавате много от дълго време с политика, въпреки че сте самостоятелен, повдигнат от коалиция, членувате ли в някаква партия? “, попита Беновска. Йорданов отговори, че единственото му участие е било в ДБГ, в други партии или обединения не е членувал. Водещата продължи: „ Направих това въведение, тъй като не може ти да обявиш, че създаваш партия „ Продължаваме промяната “, която има съпредседатели, Изпълнителен съвет, не помня правилник имаше ли, и ти да нямаш права върху тази марка! Как ще я регистрираш! Това значи ли, че на едни възможни последващи избори, в случай че не се реши посредством Патентно ведомство този въпрос, а той съгласно мен няма да се реши в тяхна изгода, те ще би трябвало още веднъж да ползвта „ ракетите-носител “ ВОЛТ на Настимир Ананиев и бургаската партия на Бачийски? Това не е ли замяна на легитимността? Анализирайте го политически! “. Йорданов отговори, че до изговаряне на Патентно ведомство всяка страна има право да употребява тази марка. Чак след произнасянето някой придобива правата върху тази мярка. Той продължи: „ Опозицията разрешава на всеки български жител да употребява този слоган. Ако ние не бяхме подали съпротива, това означаваше, че единствено те ще могат да употребяват марката. Така че те нямат спънка към този миг да записват партия, а на идващ стадий, когато се реши разногласието към този момент, там ще стане ясно по какъв метод и по какъв начин би трябвало да се употребява тази марка! Но до момента в който не се произнесе Патентно ведомство, всеки може да употребява тази марка по метод, по който реши! “.

„ Как да нямат спънка да основат партия? За да основат партия, те би трябвало да внесат в Софийски градски съд в съответното поделение правото на марката! Когато в Търговския указател регистрираш сдружение, ти преди този момент проверяваш свободно ли е определеното название! “, съобщи Беновска. Йорданов отговори, че той също е считал по този начин, само че след консултация с адвокати те са му декларирали, че на този стадий Политическа партия „ Продължаваме промяната “ няма спънка да употребява тази марка.

Водещата попита за какво тогава Политическа партия към момента не са внесли документи за регистрация. Събеседникът ѝ отговори, че не знае. Беновска съобщи, че съгласно нея от Политическа партия не го вършат, тъй като ще стане обществено притежание, че нямат право над марката. Йорданов отговори, че това може и да е по този начин, само че той и съидейниците му са дали задоволително мотиви за разговор.

„ Като сте дали толкоз сигнали за разговор Вие какво имате поради, че сте подготвени просто по този начин, в името на новата политическа партия да си отстъпите правата върху това, което се огражданствили, въпреки и не записали в Патентно ведомство? “, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че не биха се отказали просто по този начин, само че Патентно ведомство дава опция в избран период двете страни да седнат на масата и да стигнат до съглашение. До края на август е срокът, в който двете страни могат да стигнат до съглашение. Но след последните избори срещи не са провеждани.

„ Нека да Ви попитам внимателно, споделих, че Политическа партия влязоха в политиката, ползвайки две, а те бяха три партии „ ракети-носител “, това са ВОЛТ на Ананиев, партията на Бачийски и социалдемократи, които обаче напуснаха това образувание. Въпросът е следният – кой взима дотацията и къде отива тя? “, попита Беновска. Йордан Йорданов отговори, че тя би трябвало да се разпределя по метод, по който са се разбрали партиите в обединението. Съответно всяка от трите партии би трябвало да има процентно систематизиране на дотацията и то е авансово записано в съдружното съглашение. „ Доколкото разбрахме от обществени изявления мисля, че Политическа партия „ Социалдемократи “ взима 90% от дотацията, като максимален мандатоносител! Но това беше обществена информация и се доверяваме на нея! “, съобщи кметът на Добрич.

„ Но какво е бъдещето на тази партия, чието основаване беше в Пловдив и беше съпроводено с един леко чудноват химн, чиито думи аз изговарям, въпреки и в много облекчен превод! “, продължи Беновска и пусна част от седмичния си коментар:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска: Г-н Кирил Петков – приветлив сте. Но! Провалихте се или ви провалиха? Sic transit gloria mundi…

15 април 22-ра

2 дни преди Кирил Петков да стане на 42 години, в зала „ България “, в Конгресния център на Международния панаир в Пловдив, от 18:00 часа се учреди Политическа партия „ Продължаваме промяната “.

Химнът на смяната имаше чудноват текст. Извинете ме, само че това са думите. Даже, малко смекчени…

„ Майната ти и на теб, и на майка ти, и на сестра ти, и на работата ти. И твоята разрушена кола и тези нелепости, които наричаш изкуство. Майната ти на теб и приятелите ти, които в никакъв случай повече няма да видя. Всички, с изключение на вашето куче, всички можете да се прецакате… “

А това е първата Партийна тирада на Асен Василев:

Асен Василев: Всичко стартира с един диалог, който имахме с Кирил доста, доста, доста от дълго време за това каква България може да бъде. За това по какъв начин тя може да бъде естествена, хубава, разрастваща се страна. Как ние в действителност сме не дребна страна. Ние сме осмата най-голяма в Европейски Съюз, в случай че броим територията. Имаме си всичко, планини, морета, плодородна земя, вода, реки, геотермали. И всичко, което имаме, не го използваме. И не го използваме, не тъй като сме по-глупави от другите. Даже, не тъй като сме по-неорганизирани от тях. А, тъй като една дребна група е присвоила властта и я употребява за лични цели. И тази дребна група по този начин е провела разпоредбите на играта, че ти или им помагаш да крадат, или напускаш страната.

Ние учредяваме „ Продължаваме промяната “ и доста постоянно ме питат каква е философията на тази партия? Ами тя е доста елементарна! Да си подредим страната, да почистим и да създадем по този начин, че да желаеме да живеем в България и да се гордеем с това! И по този мотив желая да ви показва по-динамичната, по-усмихната и по-оптимистичната част на дуото – Кирил Петков!

А това е първата Партийна тирада на Кирил Петков:

Кирил Петков: Приятели, здравейте! Наистина, влизайки тук, казвайки „ здрасти “ на толкоз доста хора, които познаваме, положителни, готини, с вяра, смислени, си казваш – хей, има смисъл от тази работа! Това, което научихме доста бързо с Асен и с групата към нас е, че сами не можем. Няма по какъв начин да стане единствено на възторг. Но, колкото повече работим дружно, колкото повече бутаме в една посока с повече съидейници – толкоз повече Промяната стартира да се случва!

Това, което аз имам вяра и което се надявам, всички ние, да действаме по този метод – че в действителност, когато не използваме разпоредбите на Макиавели: Късметът е част от силата, която ни води, тъй като, в действителност, ние сме създали верните неща! И, в случай че би трябвало да рискуваме да не сме сполучливи, да не сме постоянни, да не сме дълголетни – ами струва си! Майната му! Няма да има непоклатимост, няма да има дългоденствие, само че ще сме създали единствено верните неща и ще сме ги създали дружно! Благодаря ви!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: „ Е, господин Йорданов, не знам дали сте виждал това разкриване, тези речи и този химн? “. Кметът на Добрич отговори, че е чувал песента, а самите фрагменти чува в този момент. Той продължи: „ Прави ми усещане, че се приказва за смяна, което е безспорен факт, само че се връщам първоначално, когато ние създадохме „ Продължаваме промяната “ и между тях си говорихме, че никой не знае дали тази смяна ще е позитивна или негативна. Промяната няма една индикация, че ще бъде позитивна. Затова с сътрудниците си казахме ясно, че ние не би трябвало да стопираме да работим всеки ден и да покажем същински, че нашата смяна в Добрич е позитивна! Работим повече, съумяваме да осъществяваме повече планове за нашия град! Така че за мен и за сътрудниците стои въпросът по какъв начин да продължим оттук насетне? Защото може би „ Продължаваме промяната “ сега има два коловоза. Единия е националния, който най-малко има индикации за регистрация на партия, другата е нашата, която създадохме още през 2019 година и когато някой каже – „ продължаваме смяната “ аз споделям – „ Извинете, само че ние създадохме „ Продължаваме промяната “! И това е забележим факт! Всички наши рекламни материали, цялата ни акция, безусловно всичко беше брандирано с „ Продължаваме промяната “ “.

„ Ще следим развиването на този юридически проблем, само че аз персонално си резервирам правото на първата конференция, на която се появят Кирил Петков или Асен Василев да задам този въпрос! слагат се доста пъти въпроси записана ли е тази партия, ще се записва ли, по кое време, само че единственият факт, който е прочут, е, че няма подадени документи в Софийски градски съд! “, съобщи Беновска и попита събеседника си дали може да зададе този въпрос на Кирил Петков и Асен Василев. Кметът на Добрич отговори позитивно и акцентира, че повече публицисти би трябвало да повдигат тематиката.

Финансирането на община Добрич.

„ Едно изречение за Добрич, като някой различен продължава смяната от ваше име, тук от софийско равнище, някакви пари получава ли Добрич? “, попита Беновска. Йордановотговори, че това се случва доста рядко. За последно през април предходната година и по-късно по време на служебния кабинет. В края на ръководството на последното държавно управление на Борисов Добрич е получил 1,4 милиона. С разпореждане на служебния кабинет са получили за тръбопровод и канализация близо 2 милиона. Между 2015 година и 2021 общината не е получавала средства с подобен вид постановления. Оттогава досега общината не е получавала нищо. През предходната година община Добрич е изтеглила заем от 10 милиона лв., с цел да самофинансира ремонтни действия. „ Нямаме време да чакаме! Стремежът ни постоянно е бил да работим! Пускали сме доста писма да желаеме средства за общините, в това число на последното съвещание на НСОРБ сме дали дори хрумвания, аз персонално дадох концепция на премиера по какъв начин децентрализацията да бъде по-плавна и страната да може да отделя някаква част! “, изясни Йорданов.

Подаръкът.

   „ Сега ще Ви връча нашия закачлив подарък, внимавайте какво написа на него – Harvard low, обаче изпод пише just kidding, просто се майтапя! Тази тениска ще Ви я пратя по пощальон, с цел да си я имате, като се явите в Патентно ведомство или на някаква среща с Кирил Петков и Асен Василев, с цел да може да деянията една лека задявка към сегашните ръководещи! “, обърна се към събеседника си Беновска. Той отговори: „ Благодаря Ви! Ако позволите нещо за край, подбудено от това, което виждам като тениска? Мисля, че България към този момент има потребност от едно ново начало, може би на чисто, тъй като с толкоз години народна власт, сякаш би трябвало да се стартира отначало! Така ми идва сега, че е време за ново начало! “. Така приключи диалогът между Йордан Йорданов и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във  и в  пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 2-ри юли 2022 г.   

Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР