Йордан и Цветан Филипови често пиели, а с покачването на

...
Йордан и Цветан Филипови често пиели, а с покачването на
Коментари Харесай

Трагедия! Баща закла сина си с нож за сланина след зверски з...

Йордан и Цветан Филипови постоянно пиели, а с покачването на градуса започвали и страшни кавги

Основен текст

В нощта на 13 против 14 юли 2019-а асеновградското село Козаново потъна в кръв. Баща и наследник, към този момент солидно почерпени, влезнали в изострен спор. По-младият сграбчил нож и почнало блъскане. Всичко завършва, откакто острието го пронизва. Няколко часа по-късно селото е блокирано от полиция.

Йордан и Цветан Филипови са татко и наследник. Живеели дружно в къща в село Козаново, като имали и ранчо край обитаемото място. Бащата имал две деца, като едното от тях и брачната половинка му го напуснали поради пристрастеността му към алкохола и честите разправии сред него и сина му. 60-годишният Йордан последно работил като професионален водач и карал камион. Полицаи го хванали пийнал зад кормилото и това му коствало както книжката, по този начин и работата. 35-годишният Цветан пък бил заварчик. Преди живеел с жена си Мирослава, с която се познават от дребни, но тя го напуснала. Така татко и наследник останали сами.



Хората от Козаново разказат, че двамата постоянно пиели, а с покачването на градуса започвали и свадите посред им, които постоянно прераствали в пердах. Отношенията им били толкоз обтегнати, че даже живеели в обособени къщи, които се намират в съседство. Последно двамата се скарали съществено малко преди Цветница. Тогава техен комшия едвам ги разтървал и предотвратил възможен съдбовен край.

Тогава униформени от полицията в Асеновград били изпратени в Козаново на адреса на фамилията след подаден сигнал. Посрещнал ги Цветан, който държал в ръката си нож. Веднага дошъл и бащата, който споделил на сина си да остави ножа и той го направил незабавно. После младият мъж почнал да изяснява на чиновниците на реда, че го наблюдават, че го следят, че го гледат даже и сега. Полицаите го отвели в районното, след което Цветан бил настанен в Центъра за психологично здраве в Пловдив, където прекарал седмици.



След като го пуснали и се върнал в Козаново, остарялата ария траяла. Цветан и татко му постоянно прекалявали с алкохола, следвали жестоки разправии, които били традиция от години. Същият сюжети се разиграл и във съдбовната нощ. Бащата и синът му седнали да пият в събота вечер у дома. Солидно почерпени, те са насочили към вилата в местността Юрта. След като си свършили работата по овошките, те още веднъж се запили. Обърнали литър и половина ракия и почнали да се карат. Цветан буйствал, бутал по земята и трошал всичко в близост. По някакъв метод татко му съумял да го усмири и да го постави да полегне. Два часа по-късно пияният наследник се събудил и бил още под въздействие на изпития алкохол. Грабнал нож, с който преди този момент си рязали сланина за мезе, и нападнал татко си Йордан. Започнала среднощна битка. След неколкоминутна битка родителят съумял да изтръгне ножа от ръцете му. Тогава почнал да го ръга безмилостно където свари. Направил 11 прободни рани, като три се оказали дълбоки и съдбовни - една във врата и две в гръдния панер. След секунди Цветан умрял, а тялото му плувнало в личната му кръв.

След жестокото ликвидиране на сина си Йордан си сменил облеклата. Обадил се на собствен другар и му декларирал, че синът му Цветан си е прерязал вените и би трябвало да го погребват. Приятелят му от селото на собствен ред се обадил на кмета Атанас Тянев, като му съобщил към този момент казаното и му заръчал: „ Кмете, гответе заравяне, че Цветан се е самоубил”.

" В неделя сутринта ме разсъни един братовчед на починалия, който страда от епилепсия. Каза ми, че е станало нещо неприятно, и аз помислих, че е станало сборичкване в селската механа. Той ми сподели: " Цецо си умря, прерязал си е вените “. Веднага се обадих на полицията и отидохме на място. Там всичко беше в кръв. След като щракнаха прангите на Данчо, той стартира да приказва някакви нелепости - че бил козанска барета, нинджа и той щял да съди униформените, че са го арестували. Направиха му тест с дрегер - сподели 1,75 промила. И това е часове след мелето. Не знам какъв брой е бил пийнал тогава. И на децата им е ясно, че е ликвидиране. Ченгетата питаха Данчо къде е ножът, а той им сподели, че ще го намерят след 2-3 дни, и че го е хвърлил в храстите. Оказа се, че острието е под тялото на момчето “, описа тогава пред кореспондент на " Марица “ Тянев. Цялото село бе втрещено от кървавата свада и пожела да види Йордан зад решетките.

Униформените задържали Йордан, а часове по-късно прокуратурата му повдигна обвиняване за убийството. Бащата, заклал личния си наследник, бе изправен пред съда в Пловдив. По време на едно от съвещанията бе разпитана дамата на починалия Цветан.

" Те постоянно се караха, имаше кавги. Най-често бащата беше отговорен. Приеха доста, даже всекидневно - много огромни количества. Бившият ми брачен партньор Цветан имаше проблеми с алкохола, само че не е проявявал експанзия нито към мен, нито към татко си. Работеше в строителна компания. От пиенето получи епилепсия. Обясних на бащата му, че това ще бъде съдбовно, само че той продължи да му дава скрито пиянство. Не можех да опазя Цветан от алкохола и си потеглих. Баща му и с мен не се държеше доста добре, всичко беше на наш тил “, описа при разпит пред съда Мирослава.

В последна сметка магистратите от Апелативния съд в града под тепетата взеха решение Йордан Филипов да лежи 16 години в пандиза. Съдебният състав одобри за несъмнено открито, че ударите са нанесени точно с само конфискувания от местопроизшествието нож, а не с втори нож, както бе в началото признато в обвинителния акт и претекстовете на Окръжния съд. Апелативните магистрати изрично отхвърлиха версията на Йордан, че е работил при изискванията на неизбежна защита. Те се позоваха на изслушаните от тях трима специалисти, които показаха в своето умозаключение, че пострадванията по тялото на Цветан са нанесени със забележителна мощ и не могат да бъдат получени инцидентно при битка и отбиване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР