Йордан Божилов допусна, че е възможно да има допълнително развитие

...
Йордан Божилов допусна, че е възможно да има допълнително развитие
Коментари Харесай

Експерти: Сваленият американски дрон е провокация, но няма да има ескалация между САЩ и Русия

Йордан Божилов позволи, че е допустимо да има в допълнение развиване на войната, в случай че руснаците тръгнат да търсят сваления нощес американски дрон в Черно море. Според Тагарев обаче смяна в отношението ще има и при противоположен сюжет - в случай че Съединени американски щати изпратят транспортен съд, който да събере останките на дрона. 

 

“Ако това е транспортен съд, той няма да е образователен транспортен съд, а ще е военен, няма да влезе самичък. Този случай ще промени отношението на Вашингтон,  а и на европейски столици, към тази политика да не се предизвика Русия. Виждаме, че тази политика за Русия не значи нищо, Русия приема това като уязвимост и прави каквото си желае ”, сподели Тагарев.

 

От Белия дом дефинираха случилото се като “безразсъдно държание ”. Според Министерството на защитата на Русия техен аероплан не е влизал в контакт с безпилотния летателен уред (БЛА). Руският дипломат във Вашингтон твърди, че летателният уред се е разрушил след " внезапно маневриране ".

 

От Института за проучване на войната също смятат, че случилото се няма да докара до нова ескалация на спора и директна борба сред Кремъл и Белия дом. 

“Вероятно персонално Путин е бил зает освен това решение. При този случай Съединени американски щати дават първа загуба във войната сред Русия и Украйна ”, разяснява Тагарев пред Нова телевизия. 

 

Той уточни, че не вижда случайност в случая - става дума за преднамерени дейности на водачите. 

 

“Руските водачи са проигравали такива проблеми. Те са пробвали няколко метода да смъкват дрона. Единият е като застанат пред него и дронът попадне под струята им. Тя е извънредно мощна, това внезапно нарушава аеродинамиката на дрона, той елементарно губи ръководство. Вторият е като са пускали гориво. Третият е, това, което споделя и американската страна, че е имало машинален контакт сред един от самолетите и витлото на дрона. Това е доста рисково. Този дрон не маневрира бързо, лети със относително ниска скорост, по постоянна траектория. Не изключвам също по този начин вероятността да е имало и пукотевица против дрона ”, сподели Тагарев.

 

Според Милен Керемедчиев подобен случай е щял да се случи “рано или късно ”. 

 

“Черно море е най-горещата точка за контакт сред съветските въздушни сили и тези на НАТО. Над Черно море непрестанно летят разследващи и бойни самолети. Въпреки че става над територия, която се води интернационалните води, въпреки всичко се доближава доста покрай Крим, където е точката е за максимален спор сред Русия, Съединени американски щати и страните членки на НАТО ", добави той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР