Йогата е път, енергия, хармония между движението на тялото и

...
Преподавател по йога: Днешните деца са много стресирани и дигитализирани,
Коментари Харесай

Преподавател по йога: Днешните деца са много стресирани и дигитализирани, но все повече посещават йога

„Йогата е път, енергия, хармония между движението на тялото и умът. Забелязва се тенденцията и децата да посещават йога залите. Там те се чувстват много по – спокойни, усещат, че могат по някакъв начин да се отдръпнат от динамиката, в която ние възрастните ги вкарваме. Децата ходят на всякакви практики, любознателни са и усещат в голяма степен тялото си през йогата". Това заяви в интервю за БГНЕС преподавателят по йога Илияна Павлова.


Тя обясни, че йогата е наука, която е систематизирала много практики, които целят да постигнем баланс, хармония, ментално, физическо и емоционално здраве. „Йогата е вдъхновение, път, енергия, нещо, в което ако навлезеш, може да ти даде една действително нова посока", уточни Илияна Павлова. Преподавателят поясни, че с йога практиките можем да влезем в една добра форма, но тя изисква ежедневни усилия. „Йога работи на принцип, различен от спорта. Тя съчетава практики, които, ако бъдат преподавани по правилен начин, може да се постигне много дълбок здравословен ефект. Ние показваме на хората как правилно да позиционират тялото си, как правилно да дишат, как да се получи една хармония между движението на тялото и дъха, как правилно хората да фокусират ума си. Това дава възможност умът да се успокои и емоциите да се балансират. Това е дълбочината на йогата", подчерта Илияна Павлова.

Тя забелязва тенденцията хора от всякаква възраст и пол да присъстват в йога залите. „В моите часове има както по – възрастни, така и деца. Всъщност това е и много позитивната тенденция - ако все повече деца взимат примера, това което виждат от своите баби, майки, бащи, а именно да практикуват йога, ще бъде в тяхна полза, особено при днешното поколение, което е много по- стресирано, дигитализирано. В залата те се чувстват много по – спокойни, усещат, че могат по някакъв начин да се отдръпнат от динамиката, в която ние, възрастните, ги вкарваме, така че има баланс. Веднъж хората докоснат ли се до йога, и хората докоснат ли се до тях, тя става неразделна част от тях", смята Илияна Павлова. Тя поясни, че йогата, която се преподава в момента, е насочена към различни типове хора. „Така когато човек намери себе си, той се фокусира върху една, две, най – много три практики, като има хора, които експериментират, но това, към което хората се насочват е свързано с начина им на живот", коментира преподавателят, след което определи като може би най – голямо изключение по – малките любители, а именно децата. „Те ходят на всякакви практики, те са много любознателни, усещат в голяма степен тялото си през тях", каза йога преподавателят. Илияна Павлова ни разказа повече и за една определена практика, която според нея е отговор на стреса и динамичния живот около нас. „Тя е създадена през 60 – те години на 20- ти век и е създадена в опит да намалим напрежението. Това са практиките по „ин йога" и „миофасциална ин йога", които работят със съединителната тъкан, и базирайки се на това да успокоим мускулатурата, след това успокояваме съединителната тъкан, емоцията и всичко това се прави през дъха", коментира тя.

Илияна Павлова определи и като много важна ролята на преподавателя. „Когато стъпиш за първи път в зала е хубаво да получиш насоки какви практики да предприемеш според спецификата на твоето тяло, така че от една страна интересът към йога практиките е точно такъв – физиологичен, от друга страна е психо – емоционален. Тя ни дава възможност да се отдръпнем от всекидневието, да навлезем навътре в себе си, така че да се потопим в нашата същност, която ни води напред", допълни Павлова. /БГНЕС

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР