Йодът се счита за основен минерал за нашето тяло. Той

...
Йодът се счита за основен минерал за нашето тяло. Той
Коментари Харесай

Кои храни са богати източници на йод?

Йодът се смята за главен минерал за нашето тяло. Той е главен микроелемент, който се изисква от тялото ви, с цел да действа то вярно. Йодът в природата е мрачен, бляскав камък или лилаво багрило, само че нормално се намира в земната почва и океанските води. Важно е да приемате богата на йод храна. Нашето тяло не може да създава йод независимо.

Следователно, постоянно би трябвало да сте сигурни, че приемът му е задоволителен. Въпреки това, съвсем една трета от света към момента е изложена на риск от йоден недостиг. Доказано е, че приемането на задоволително йод оказва помощ за възстановяване на метаболизма, здравето на мозъка и равнищата на хормоните.

Учените считат, че средностатистическият възрастен би трябвало да употребява почти 150 mcg йод дневно, като се изключи бременните дами, които се нуждаят от малко по-висок банкет на йод - от 250 mcg дневно. Хранителният йод се намира основно в морски блага и морски растения като келп. Освен тях, йодираната сол също е добър метод да включите йод в ежедневната си диета.

Проблеми заради липса на богата на йод храна

Йодът ни оказва помощ за попречване на рискови положения и поддържа телесните функционалности. Ето няколко положения, които могат да бъдат предотвратени с постоянна и вярна консумация на храни с йод.

Хипотиреоидизъм: Хипотиреоидизмът е положение, което се демонстрира, когато тялото ви не може да създава задоволително хормон на щитовидната жлеза. Този хормон оказва помощ на тялото ви да ръководи метаболизма ви и укрепва функционалността на органите ви. Йодът е от решаващо значение за генерирането на хормони на щитовидната жлеза в тялото ви, тъй че приемането на съответно количество йод може да предотврати или излекува признаците на хипотиреоидизъм.

 Йод

Гуша: Ако тялото ви не може да създава задоволително хормони на щитовидната жлеза, тогава самата щитовидна жлеза може да стартира да пораства и да забележите, че ви се образува гуша. Получаването на задоволително йод през храната несъмнено може да предотврати появяването на този противен проблем.

Намален риск от вродени недостатъци: Бременните дами би трябвало да употребяват повече храни с йод от другите, тъй като той предотвратява няколко типа вродени недостатъци. По-специално, йодът подкрепя здравословното развиване на мозъка на плода. Получаването на задоволително йод по време на бременност може да предотврати недостатъци, които могат да обиден мозъка, импровизиран аборт и др.

Източници на йод

Уверете се, че получавате постоянно задоволително йод, като включите следните храни в диетата си.

Морски блага: Порция от скариди съдържа към 30 микрограма йод, телата им попиват минерала от морската вода, който се натрупва в телата им. Порция от печена тресчица съдържа невероятните 99 микрограма йод, а консервирана риба звук в масло съдържат 17 микрограма. И трите храни могат да обогатят вашата вечеря, до момента в който паралелно подвигат равнището на йода в организма ви.

Лаврак и костур също са богати източници на йод. Морските водорасли са превъзходен източник на йод.

Сол: Четвърт чаена лъжичка йодирана готварска сол обезпечава към 95 микрограма йод. Определено прекалено много сол може да увеличи кръвното налягане при избрани хора, само че въпреки всичко не я изключвайте изцяло.

 Източници на йод

Сирене: На процедура всички млечни артикули са обогатени с йод. Когато става въпрос за сирене, най-хубавата ви алтернатива би бил чедърът. Една порция сирене чедър има 12 микрограма йод. Добър избор е и сиренето Моцарела.

Киселото мляко: Една чаша нискомаслено нормално кисело мляко съдържа 75 микрограма йод. Това е половината от дневната ви потребност, като също по този начин е потребно и за стомаха и е богато на калций и протеини.

Яйца: Йодът е извънредно значим за когнитивното и умственото развиване. Влияе и на равнището на IQ. Един от най-надеждните и лесни способи да получите йод във вашата диета е посредством яйчни жълтъци. Едно огромно яйце съдържа 24 микрограма йод.

Плодове и зеленчуци: Плодовете и зеленчуците съдържат йод, само че количеството варира според от почвата, в която порастват. Половин чаша сварен фасул съдържа към 8 микрограма йод, а пет сушени сини сливи имат 13 микрограма.

Важно е да избягвате някои кръстоцветни зеленчуци, които могат да се намесят във функционалността на щитовидната жлеза. Те включват зеле, брюкселско зеле, карфиол, спанак и ряпа. Тези зеленчуци съдържат субстанции, които могат да причинят увеличаване на щитовидната жлеза.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР