Йоана Константинова (ТК Плевен-ПСК, гр.Плевен) триумфира с титлата при девойките

...
Йоана Константинова (ТК Плевен-ПСК, гр.Плевен) триумфира с титлата при девойките
Коментари Харесай

Велиан Бакалов: Йоана показа много силен характер и огромно желание

Йоана Константинова (ТК " Плевен-ПСК ", гр.Плевен) победи с купата при девойките на шампионата от пета категория на ITF. Надпреварата се организира на кортовете Търговска колегия „ Барокко " в София. 13-годишната Константинова се показа извънредно безапелационно през цялото надпреварата. Във финала Йоана направи поврат и се наложи с 1-6, 6-2, 6-3 над Виктория Велева.

Талантливата българка победи с купата с пет победи при единствено два изгубени сета. Константинова съумя да отстрани втората, третата и четвъртата сложена в шампионата. Изключителна пък и бе успеха на полуфиналите с 6-1, 6-1 над втората сложена Жаде Псонка от Франция. Така едвам 13- годишната Йоана съумя да завоюва първата си купа от шампионат на ITF до 18 годишна възраст. Наставник на родната тенис вяра е Велиан Бакалов. Ето какво показа той особено за уеб страницата на БФТ.
- Честита купа на вашата възпитаничка Йоана Константинова. Каква е цялостна оценка за представянето на Йоана?
- Благодаря доста. Йоана се оправи чудесно през тази седмица. Въпреки травмата в двата глезена от миналия шампионат в Турция и насъбраната отмалялост, съумя да изненада даже и мен с представянето си. Показа доста мощен темперамент, сподели голямо предпочитание да се бори на корта, което е най- радостното за мен. Честно казано не чаках, че ще издържи, само че това е едно от най-силните й качества - борбеността. Спечели първа купа от шампионатите на ITF, в едвам третото си присъединяване в такова съревнование.

- Константинова победи втората, третата и четвъртата сложена. Коя беше най-трудната среща?
- Всички мачове в шампионата бяха доста тежки. Най- добре се показа в полуфинала против девойката от Франция, игра най- решително. Във финала против Виктория Велева пък реализира поврат, след изгубен първи сет и несъмнено изразходи последните си сили. Тук е мястото да поздравя и Виктория, която според мен също изигра един отличен шампионат и сподели съществени качества.

- Йоана е едвам на 13 години. Тежко ли беше да играе с по-големи като възраст състезателки?
- Йоана се оправя добре, когато играе с по- огромни състезателки. Това я стимулира и я освобождава от напрежение. Срещу по- огромните нормално демонстрира по-голямата част от капацитета си.

- Като треньор ще би трябвало да държите Йоана крепко стъпила на земята. Трудно ли е да го извършите?
- Смятам, че към този момент съумяваме да задържим Йоана крепко стъпила на земята. Тя доста добре осъзнава по какъв път е избрала да върви и тук дружно с родителите й непрекъснато обясняваме, че сме в самото начало на един доста дълъг и сложен път и че Йоана би трябвало да е пределно стимулирана и да гледа действително на всичко, което й се случва. Работим върху това постоянно да извлича позитивите от всяка обстановка.

- Върху какво ще би трябвало да работите най-вече през идната година?
- За идната година ще се концентрираме върху възстановяване в някои съставни елементи от играта, както и ще наблегнем върху менталната подготовка. Очаквам и годината да бъде не по-малко тежка като благоприятни условия за пътешестване, само че ще се оправим. Тук е мястото да благодаря на целия екип на БФТ и на ръководителя господин Стефан Цветков за оказаната поддръжка. Важно е да изкажем и признателност на всички клубове, които се включиха в организацията на интернационалния календар на територията на страната. Знам, че при тези тежки условия, всички уредници поставиха доста старания, с цел да се проведат огромен брой интернационалните шампионати, които са от голяма изгода за всички български играчи. Накрая, само че не на последно място, желая да благодаря и на всички хора в екипа на Йоана, тъй като с помощта на всеки от тях, тя съумява непрекъснато да усъвършенства представянето си и да върви в вярната посока.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР