Йоан Златоуст е една от най-значимите личности в историята на

...
Йоан Златоуст е една от най-значимите личности в историята на
Коментари Харесай

Църквата почита паметта на свети Йоан Златоуст

Йоан Златоуст е една от най-значимите персони в историята на православната черква, един от тримата „ космополитен учители “, наедно с Василий Велики Кесарийски и Григорий Богослов. Забележителен просветител и богослов, той е оставил най-голямото по размер богословско творчество в Източната черква. Йоан Златоуст е канонизиран за светец през 438 година Празникът му се празнува всяка година на 13 ноември.

Роден е в Антиохия в гръко-сирийско знатно семейство. Първоначално Йоан учи в родния си град, а по-късно сладкодумство и философия в Атина. Покръстен е в 369 година През 381 година получава ранг дякон, в 386 година - презвитер. Оттогава славата му пораства и е наименуван „ Златоуст “ поради неговото сладкодумство. По това време написа поредицата проповеди „ Срещу евреите “, която слага началото на антиюдаистичната традиция в християнската черква.

Неговата смела и безпристрастна проповед му печели приживе доста врагове - както измежду ръководещата аристокрация, по този начин и някои църковни кръгове. Три пъти е бил изпращан на заточения. До края на живота си св. Йоан Златоуст е жертва на църковни интриги и гонене, само че не приключва своята мисионерска и проповедническа активност. Почива в изгнание на 14 септември 407 година в година Комана Понтика.

Литературното завещание на Йоан Златоуст - трактати, писма (около 240) и проповеди, е колосално. Съхранили са се повече от 1900 ръкописа с негови съчинения.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР