Йетро Якобс се усмихва, докато говори на стар немски език

...
Йетро Якобс се усмихва, докато говори на стар немски език
Коментари Харесай

Двоен свидетел: Нацистите искаха да умра като бебе, сега арабите нарязаха бременна

Йетро Якобс се усмихва, до момента в който приказва на остарял немски език от 30-те години на предишния век. Той е роден като евреин в Реклингхаузен през 1939 година Семейството му се избавя на косъм от нацистката машина за убийства. 74 години по-късно терористите на Хамас атакуват неговия кибуц Алумим покрай Газа.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 1330
„ Не мога да ги сравня. За нацистите ние бяхме като паразити. Сега арабите желаят нашата земя, тъй като считат, че сме им я лишили. Нарязаха бременна жена. Завързаха две бебета и ги убиха с изстрел в главите. И нацистите, и арабите щяха да бъдат удовлетворени, в случай че евреите повече не съществуваха “, разяснява Якобс пред немското издание „ Билд “.

Когато терористите идват в Алумим на 7 октомври, те разполагат с точни карти. Тъй като въоръжените пазачи на кибуците предотвратяват проникването им през основната врата, бойците се насочат към по-малко охраняваните зони в задните им елементи. „ Нашите тайландски служащи бяха там. Те отвлякоха 11 от тях в Газа и ги убиха. Преди имахме строителни служащи от Газа. Терористите евентуално от тях са получили проектите “, разяснява Якобс.

Тъй като жителите към този момент са се барикадирали в убежищата си, убийците сляпо стрелят през стоманените порти на стаите. След това възпламеняват автомобилни гуми в къщите.

„ Имах огромен шанс, че на 7 октомври със брачната половинка ми посетихме щерка ни в Северен Израел “, споделя Якобс. Той е набожен евреин, който на Шабат – седмия ден от еврейската седмица, не включва електронни устройства като мобилни телефони или тв приемници. Така до събота вечерта той не подозира за цялостния мащаб на случилото се.

Сега той е евакуиран с целия си кибуц от 600 фамилии в огромен хотел в Нетания - северно от Тел Авив. За разлика от доста други евакуирани, той несъмнено желае да се върне, написа бТВ.

„ Имам ли различен дом? “, пита той. „ Ние, евреите, чакахме 2000 години, с цел да можем още веднъж да отидем в Израел, пътувахме от една страна в друга и нито една от тях не беше наша. Ако позволим да бъдем изгонени в този момент, може да отнеме още 2000 години. Голда Меир - някогашен министър-председател на Израел, един път разяснява, че ще спечелим, тъй като няма къде другаде да отидем “, показва Якобс.

„ Нацистите желаеха да умра като бебе “

Евреинът има вяра, че всичко е допустимо. „ Нацистите желаеха да умра като бебе през 1939 година Тъй като татко ми беше държавен преподавател, майка ми съумя да вземе паспорти за нас в Берлин в последния миг. Отпътувахме с трен до Испания, по-късно взехме транспортен съд от Барселона до Еквадор, където имахме родственици. По време на междинна спирка в Хавана бяхме свалени от кораба и държани като немски военнопленници “, споделя той неуместния епизод, при който евреите, преследвани в Германия, са считани за немски военни врагове на Куба.

„ След края на войната се озовахме в Съединени американски щати. Когато страната Израел беше учредена през 1948 година, подскачах от наслада на леглото си в Ню Джърси. Почти всички наши родственици бяха убити от нацистите. Знаех, че Израел е страната, в която желаех да пребивавам като набожен евреин, усещах, че ѝ числя се. Не желая да се отхвърлям от тази фантазия “, споделя възрастният мъж.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР